Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 20:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2016, 08:57 
Offline

Регистриран на: 12 Ное 2008, 19:03
Мнения: 11
Здравейте, наскоро сварихме ракия с един приятел, но най-голямото количесвто ракия излезна при температура на кипене около 88 92 градуса. Четохме че при тази температура излоза пропанол 2. Има ли някакви опасности при консумацията с мярка разбира се :) . Ракията е от гроздови джибри без източване на вино. Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2016, 12:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Хм, никой нищо не казва :? Сигурно щото старо куче пита в тема за начинаещи :)
1. От началото до края се вдигат примеси. Кога колко, зависи от техните коефициенти на ректификация. При това е възможно примес с ниска температура на кипене да се държи като опашен примес или обратно.
От температурата на кипене зависи дали даден примес може да бъде кондензиран, когато достигне до дефлегматора. Например метанолът не може да бъде кондензиран.
2. Пропанол-2 (както и метанолът) дори и при дестилация без дефлегматор, са в такива количества, че не бива да предизвикват притеснения. Използва се в медицината като антисептик, в козметиката, в незамръзващи течности и т.н.
Незначителни дози не са опасни. Сериозно токсично действие върху здрав възрастен човек има при дози 50 мл и нагоре. Метаболизира се в ацетон, което обуславя и токсичното му действие. Токсичността му е примерно 3,5 пъти по-висока, отколкото на етанола, но опияняващото действие да кажем 10 пъти по-силно. По тази причина отравяния с летален край не са известни. Демек така се отрязваш, че не можеш сам да стигнеш смъртоносната доза :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2016, 15:12 
Offline

Регистриран на: 12 Ное 2008, 19:03
Мнения: 11
Благпдаря за отговора, моите притеснения бяха че почти цялото количество излезна при температура на дестилация на пропанолните пари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2016, 17:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Изопропанолът кипи при 82,4 °C
При същата температура кипи смес, в която няма нищо друго освен вода и етанол със съдържание на етанол 55 % об.
Та къде ви е термометърчето?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2016, 23:59 
Offline

Регистриран на: 12 Ное 2008, 19:03
Мнения: 11
Термометъра се намира в най високата точка на дестилационната колона преди парите да отидат към охлаждащата се серпентина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 01:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Ама това е температура на парите, не темп. на кипене.
При 88 °C дестилатът би трябвало да е около 62%
при 92 °C (както си ги написал) e към 50% алк.
При колоните при тези температури на парите работата отива на паток :)
Освен ако сте карали без дефлегматор :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 05:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
rijov написа:
.......... но най-голямото количесвто ракия излезна при температура на кипене около 88 92 градуса.

rijov написа:
Термометъра се намира в най високата точка на дестилационната колона преди парите да отидат към охлаждащата се серпентина.

При така написано си правя извода, че сте дестилирали на обществен казан с колона. Там дефлегматора никога не го ползват по предназначение по време на работа. Точно при такива температури 88 -92 -94 гр. протича процеса. При 94 гр. бързо намалява струята на основния дестилат, което е знак, че тръгват патоки. Тогава пускат дефа за малко да извадят патоките на висок градус, и ти се хвалят, че "цедят колоната до дупка". Видиш ли - голям майсторлък. Който не знае му натикват патоки в основното количество. Винаги се чудят защо им изхвърлям "майсторлъка" и не си го прибирам. То и като количество е малко. Тогава и температурата бързо тръгва нагоре, и скоро стига 98-99 гр - сигурен знак за прекратяване на процеса.
При домашни дестилатори това може да се получи при използването на подобни на този термометър
Прикачени файлове:
18809.jpeg

Много голяма грешка дават при високи температури. На обикновен селски казан тип "аламбик" закрепвам на върха на лулата и изолирам с парцалче сондата на електронен термометър. Основния процес протича винаги при 79-80-82 гр. При 80 гр. достигнати започвам да отделям патоки. По спиртомер показанието е 48 %. При 81.50 гр - 42 %. При 83.80 гр - 35 % по спиртомер. Това при 10-12 %алк. на материала за дестилиране + патоки събрани от предишна дестилация.
Затова, ако е домашна инсталацията залагам на термометър с голяма грешка. Ако казана е обществен - така протича процеса без деф.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 07:16 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
бай Танас написа:
Тогава пускат дефа за малко да извадят патоките на висок градус, и ти се хвалят, че "цедят колоната до дупка". Видиш ли - голям майсторлък.

Наистина така правят по казаните с колона.Приятел,варил на такъв казан ми описа действията на казанджията по същия начин.Учудих се и му казах че варенето не би трябвало да протича така,а охлаждането да става през цялото време.
Започвам да мисля,че и казанджиите не знаят за какво става въпрос.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 07:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
Обърка нещо цитатите! :) Това аз го написах.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 10:25 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Не съм объркал,точно така варят казанджиите.Накрая пускат дефа и вдигат градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
Прав си, че така варят казанджиите, но си цитирал мое мнение под името на бай Танас! Това имах на предвид ;) Не, че той е на различно мнение, но да не се обиди, че му приписваш чужди думи! :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 13:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Така е за мненията...ама сега пък ме провокираш да изкажа различно :megagrin: . Между другото ето как става - маркираш в единия пост, а натискаш бутона в другия :lol:
IVO 68 написа:
Започвам да мисля,че и казанджиите не знаят за какво става въпрос.

Може пък да знаят, ама...дръвца, водица, време...
Има и такива, които си пускат дефа. Тези, които не го пускат , не са чели форума ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 13:38 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Видях си грешката,без да искам :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 599
Някой от колегите, дето казанджията им е пуснал "патоки на висок градус", забелязал ли е в този момент колко % тече на чучура, и колко градуса показва термометъра, че нещо това понятие още ми е мътно.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 15:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
pentco написа:
......в този момент колко % тече на чучура, и колко градуса показва термометъра.......

След "спирачка" с дефа за около минута, две до три показва 96 гр на термометъра - на чучура тръгва 90 % алк и за около литър бързо спада до 30 %алк. Така няколко пъти и термометъра стига 99 гр и спира всичко. Това за 300 л казан с колона. Всичките тези гимнастики за има няма 3-4 л патоки, които ги форсират на висок градус и хората се лъжат, че е ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bogdan_stg, cecoce4, devalves, vtv и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима