Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2016, 15:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Мар 2016, 14:58
Мнения: 4
Здравейте момчета,
Имам проблем с разреждането на цитрусова преварка( ако може да се нарече ракия).Джибрите са от портокали и мандарини ,затова я наричам цитрусова. След двойна преварка от 68% опитах да я разредя до 42% с дестилирана двойно деминерализирана вода. Помътня трябваше да я преварявам трети път. Тази беше стояла в ново буренце от френски дъб месец. Реших, че може да е от разните смоли от бурето. Направих друг опит с прясно изварена, бистра като сълза на 62%. Добавях водата на много тънка струйка, с постоянно разбъркване и пак същото- стана мътна.
Помагайте, имам доста за разреждане а не виждам как?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2016, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
vladem написа:
Направих друг опит с прясно изварена, бистра като сълза на 62%. Добавях водата на много тънка струйка, с постоянно разбъркване и пак същото- стана мътна.

Нещо бъркаш при преварката, не е от водата......
Има два вариянта. 1; да е превариш наново, но спри да събираш на по висок градус.
2; е да си е пиеш така.... ама по малко :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Мар 2016, 14:58
Мнения: 4
Може и да бъркам нещо при варенето, но ето как го правя: От първата преварка събирам всичко. Тя тръгва доста слаба( около 50%). При втората преварка отделям първака, после събирам до 46% и то общо става около 66% и това вече се опитвам да разредя, но за сега без успех. От два опита, мътна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 23:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Пак го направи упражнението с преваряването...но събирай след 55гр всеки литър два поотделно.
И пробвай да разредиш високите градуси...но на не повече от 50гр....ако искаш под 50гр,разреди първо литър и виж какво ще стане като паднеш под 48-50%

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2016, 16:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:13
Мнения: 16
Местожителство: Англия
Водата ти е проблема.Аз вече колко пъти варя от мандарини и портокали .Събирам преварката до 40% всичко на 72-73% и само веднъж се получи помътняване на ракията но е разредих с една полска минерална вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2016, 05:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Чудна работа.С интерес следя темите за помътняването на ракията при разреждане,защото никога не ми се е случвало.
Както си описал изваряването,всичко си е ОК.Водата също не е проблем.Преди години държах да разреждам с дестилирана.
После минах на изворна,а след това,явно от мързел,извора е далече,на 4-5 км. :megagrin: започнах да разреждам с минерална или изворна от магазина.Ползвал съм всички марки,които се предлагат.Няма проблем.Мои приятели,както и да прозвучи,не разреждат ракията.Шише ракия,шише водичка.ОТ ЧЕШМАТА.Сипеш в чашката ракийка,долееш с водичка :D
Единственото,което правя преди разреждане е да оставя ракията и водата да си изравнят температурите.Не знам дали има значение,така са ме учили.Продължавай опитите.Изчезвам за риба.Успех. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2016, 13:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
Чудна работа.С интерес следя темите за помътняването на ракията при разреждане,защото никога не ми се е случвало.

Важно е и до колко градуса разреждаш...ако до 50-52% то е ясно ,че няма да как ти се случи помътняване.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2016, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Пробвай с филтърна кана.
Аз жертвах една кана "аквафор" с филтър В-6 с почти изчерпан ресурс. Останах много приятно изненадан от ефекта.
Филтрирах една помътняла ракия 42%, варена преди два месеца. Първата партида падна на 35% заради водата останала във филтъра, но втората си запази градуса. За сметка на това излезе кристално бистра, дори и 35-градусовата. Съвсем леко намали аромата, но за сметка на това се усеща като отлежала ракия.
Филтрите В-6 ги дават за твърда вода. Може и това да оказва влияние.
Мисля си, че така може да се състарява прясна ракия, но нека да се пробва и от други колеги и най-вече да се произнесат химиците.
Моето мнение е, че филтрите на аквафор са по добри от другите. Дори и от тези на брита-каните.
Пропуснах да кажа, че ракията я разреждах с филтрирана чешмяна вода през същия филтър и въпреки това помътня, но след филтриране на разредената ракия всичко се оправи.
Възможно ли е филтъра да задържа или неутрализира евентуални опашни фракции?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
ilu6a написа:
Важно е и до колко градуса разреждаш

Гроздова 45,плодови 42.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 10:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
ilu6a написа:
Важно е и до колко градуса разреждаш

Гроздова 45,плодови 42.

Амии респект!!!
Гроздовата ясно...ама мои плодови аз не съм успявал да сваля на 40-42% и да не почнат да помътняват най-малкото при охлаждане.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 610
Току що, воден от любопитство, сипах в чаша 47% джанкова. Започнах да доливам на етапи по малко минерална от Княжево/лично точена/, докато количествата се изравниха, че и повече. Остана си бистра.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Сливова на около 58гр с добавени сушени сливи за цвят и аромат, разредена до 43гр с осмозна вода (по етикет де) нямаше никакъв проблем. След около месец безнадзорно отлежаване се получи голяма изненада - някакви ситни парченца като пресечени белтъци в обилно количество във всичките партиди сливова. След час цедене на 10л през филтър за кафе и споменаване на "разни роднини", оцъклих матрЯла перфектно. Какво стана незнам - водата като миналогодишната, сливите от истинските (без консерванти). Единствената разлика е, че тази година нарязах сливите на парченца и преди разреждането прецедих добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 12:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
А като ги охладите на минус темп. какво става?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 13:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 610
В 13.15h разредих по същия начин дюлева, пак нищо. Сега е във фризера, да видим какво ще стане, че и на мен ми е интересно.
Но аз правя ракията малко по така. Админа ще каже, че я правя за анализ, а не за приятели, но аз си знам защо, а и от тях няма отърване докато не намалее, и не ги излъжа че е свършила.
И двете са дестилирани на LM, като не съм допускал градусите на парите повече от 80.
Към 5 ще проверя и ще пиша.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 16:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
До минусови не съм стигал, но в хладилника на около 7-8гр е отличник :D
Размътената беше на около 3-4гр в мазата, но като се затопли всички отрицателни екстри си остават.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима