Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 624
Извадих я. Нищо и няма, бистра си е.
Сега ще повторя всичко с две подарени.

Подарените, със стайна температура, ги разредих с вода от хладилника, без промяна. След два часа престой във фризера никакво помътняване не се наблюдава.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Мар 2016, 14:58
Мнения: 4
Ще се опитам да дам още малко пояснения. На първо изваряване тръгва доста слаба- около 45%.Слагам малко захар колкото да подпомогна ферментацията, кило захар на 15 кг. кофа. Работя с такива мерки защото аламбика ми е малък, само 18 литра. Живея в Португалия, тук си го купих( някъде видях пост за Португалските аламбици, наистина са добри), това е оптималната големина за домшно изваряване. Както и да е, от първото изваряване не отделям нищо,всичко събирам. После правя втора преварка която тръгва70% и нагоре,от нея отделям първак окол 200мл.,мисля че това е достатъчно за моя малък казан. Останалото събирам до 45% (излизат около 3л. на 70%) и след това отново отделям патокито.
Водата ми е дестилирана двойно деминерализирана, купувам я от един супермаркет. До сега не съм пробвал с минерална или изворна. Но и до сега това е първата ми ракия която ми помътнява, разреждал съм с тази вода ябълкова и прасковена ракии и не съм имал помътняване. Винаги разреждам до 42%.Разреждам в една пластмасова кофа15л , изливам първо ракията 8л,след което добавям на тънка струйка по малко вода и разбърквам. В началото когато градуса е все още висок се задържа бистра, но падне ли на около 50 гр. почва видимо да помътнява и до като стигне до 42% вече става като хлорирана. Това само с цитрусовата ми се случва. Смятам да пробвам с кана за пречистване на вода с активен въглен, след опита ще пиша. Ако някой намира грешки в това което правя или има идеи как да избегна помътняването, нека пише.Забравих да спомена,че винаги водата и ракията ми са с еднакви температури.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 07:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
vladem написа:
става като хлорирана

Чакай сега.При мен винаги така става,но за минута,две се избистря.Писал съм някъде.Точно като хлорирана вода.
И температурата се повишава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 07:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
ilu6a написа:
...ама мои плодови аз не съм успявал да сваля на 40-42% и да не почнат да помътняват най-малкото при охлаждане.

Да не би причината да е че аз варя на колони,а ти си с аламбик?Нямам друго обяснение.И това не е.До преди 5-6 години съм варил на аламбик.Е..ш ли му майката.Предавам се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 10:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Ами то от аламбик до аламбик има разлика...и аз съм правил сливови дестилати ,които не помътняват на 40гр...но от 2-3 години насам...сляза ли под 48% ,при охлаждане почват да опалесцират.
Има някаква повреда в моя телевизор явно...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 624
Признаци на помътняване могат да се наблюдават, дори и при разреждане с дестилирана вода на спирт 98%, ако преди това в него са залагани някакви сушени плодове за цвят и аромат.
Перфектен дестилат може да помътнее от вода с висока електропроводимост.
Температурната разлика между вода и дестилат, колкото и голяма да е, не оказва влияние за помътняването, това от личен опит с моите ракии.
Сигурно има и друго обяснение за помътняване на добър дестилат, но аз не се сещам.
За другите случаи причините са ясни.
Има някъде назад тема за това, и колега който не пише вече във форума, направи специални лабораторни изследвания и пояснения за помътняването, но не мога да я открия. Ако някой се сети нека я качи, че се повтаряме.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 481
Местожителство: Варна
И аз започвам да си мисля, че проблемът с помътняването ще излезе от сушените плодове които слагаме за оцветяване и подобряване на материала. Тази година на 60 л 62 гр ракия сложих 1 кг стафиди. След две седмици придоби приятен жълтеникав цвят и подсилен гроздов аромат. Също така помътня (това се получава всяка година). След наливане в 10 л бутилки и оставане в покой мътилката падна на дъното. Източих бистрата ракия но при разреждане до 42-43 гр отново потъмня и даже пак се получи утайка. Пак повтарям помътняването и утайката се получиха при разреждане на кристално бистра ракия. Водата е от селската чешма с която от години си разреждам ракията. Сега ще купя от аптеката дестилирана вода да пробвам и ще ви кажа резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Яну 2016, 22:18
Мнения: 6
Току що разредих преварката от Портокалова ракия до 40 гр. с вода от Кауфланд- Сан Тера , най евтината и няма никакво помътняване, изобщо не съм гледал температурата на двете.Дестилата е на аламбик 125 л.
Поздравления за форума , научих много нови неща :lab: :thumbs1:

http://prikachi.com/images.php?images/606/8679606M.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/608/8679608t.jpg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2016, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 624
Не знам от колко време вариш в това помещение, но ще прецакаш плочките под пиростията. Моята е на бетон, и за четири години вече си имам дупка точно под пламъците.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Мар 2016, 14:58
Мнения: 4
Успях, преборих се с помътняването. Да припомня: проблема бе помътняването на цитрусова ракия при разреждане. Първо смених водата от дестилирана на изворна( купувам я от един супермаркет), Помътнява помалко с тази вода. До 50% не променя бистротата, остава си бистра. От там надолу почва да размътва и когато стигне 43% си е направо "хлорирана". Тогава я прекарвам през кана за пречистване на вода, някой преди мен го беше предложил аз просто потвърждавам- работи, става, пречиства. Прекарвам я два пъти , при първото прекарване остват някакви нюанси, но при второто става кристално чиста на 43%. Ами това е ,аз съм доволен от резултата, даже и прекалено силния портукалов аромат силно намалява. Пие се чудесно, Наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 01:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Радвам се, че и при теб се е получило с филтрирането :thumbs1:
Каква кана(филтър) ползва?
Защото при мен не се налагаше повторно филтриране и много малко повлия на аромата.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима