Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 08:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2015, 13:13
Мнения: 6
Здравейте,отдавна съм регистриран във форума,но досега повече обичах да чета и да се уча.Сега обаче има малко зор и искам да питам патилите и знаещите.
Купих грозде септември месец с намерение да правя ракия.Захарноста му беше 17. Махнал съм му чепките,смлях го,сложих му захар в съотношение 1/3.5 за да мога да му вдигна малко захарноста и съм го сложил навън на сянка в бидони. Това добре,обаче вече 6-7 месеца не спира да ври и продължава да ферментира.Пробвах да му затворя капаците,не става ,ще гръмнат.Надуват много. Взех малко материал,сложих захаромери ,4 на брой.Показват ми нула градуса.Загрях го на котлона и след като завря го запалих и гори с чуден син пламък.Дори след махането му от котлона продължава да гори около 5-10секунди. Реших да пробвам да сваря един казан и от 270литра ми пусна едва 30 литра ракия. Това е прекалено малко според мен.Останалия материал сега го сложих на воден клапан и той си бълбука сякаш съм го заредил вчера.
Държа да кажа,че варя ракия от 20 години и не съм се сблъсквал досега с такъв проблем. Никога не съм слагал дрожди или мая. Винаги съм вадил хубава качествена ракия и добро количество.
Може ли някой сега да ми каже на какво може да се дължи това, което става тази година.Защо не може да ферментира материала?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
ppeytchev написа:
от 270литра ми пусна едва 30 литра

Колко грозде и колко кг захар си сложил?

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 09:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Въобще не си струва да се коментират някакви неща,които стоят навън и "ферментират" седем месеца...
Излей ги в канала и догодина направи нещата както е редно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Илюшка, моите уважения, но човека пише че прави ракия от 20 години и предполагам че и друг път ги е правил тези неща "навън" :)

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 12:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
L34 написа:
, но човека пише че прави ракия от 20 години и предполагам че и друг път ги е правил тези неща "навън" :)

Добра е "технологията " значи???
Аз лично не виждам как можем да му помогнем за някаква гняс,оставена без надзор седем месеца.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2015, 13:13
Мнения: 6
От такава "ГНЯС" други години съм вадил по около 55-60 литра хубава ракия от 1 казан.Уважавам знанията,които имате но не подценявайте опита който имат хората.И според тебе тази "ГНЯС" какво трябваше да я направя? Да я сваря след един месец,нищо че ферментацията си тече с пълна сила.
Та на въпроса за хората,които искат да помогнат с мнение това да не се повтаря повече.
Купих 700кг грозде и съм сложил 60кг захар разбита с 200 литра вода.Това съм го разпределил в бидони от по 150л. и съм ги бъркал в продължение на месец сутрин и вечер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 13:10 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1123
Местожителство: Дупница
"Технология" , при която ферментацията протича половин тодина надали може да се нарече добра! Нека не смесваме понятията - постигането на подобни резултати не би трябвало да се нарича Опит , а традиция !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 13:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Предполагам че ферментацията е тръгнала сега по топлото време :nixweiss:
А ми опитай я на вкус и ако няма някои нетипични за материала промени(плесени) и др.
исчакай да до ферментира и на казана....
пс. По принцип на такъв материал се отделя малко повече първак и съответно на
по голям градус поатока....С'иреч свиваш малко рандемана за по качествен алкохол..

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2015, 13:13
Мнения: 6
Смело мога да кажа,че ферментацията си продължи цяла зима с изключение на много студените дни. Материала си е наред.Няма никакви миризми и подобни отклонения.Носих на приятели да си кажат мнението и те ми поръчаха дори да им наточа да си имат за пиене бяло винце за лятото.Единствено е леко сладко все още. Надявам се ,сега като се стопли времето за по-дълго да спира тази ферментация и да видя какво ще излезе от цялото това приключение. Въпроса ми е,евентуално на какво може да се дължи това. Некачествено грозде, не-добра захар. И не на последно място,за пръв път слагам материал на това място,северно и усойно,никога не вижда слънце. Все от нещо ще е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ppeytchev написа:
Въпроса ми е,евентуално на какво може да се дължи това. Некачествено грозде, не-добра захар. И не на последно място,за пръв път слагам материал на това място,северно и усойно,никога не вижда слънце. Все от нещо ще е.

Не постоянната температура на ферментацията. :!: Както пишеш и не си слагал дрожди,
това са факторите за продължилата няколко месеца сага :D
Пс Споко и на мен ми се е случвало, не е болка за умиране ама се бърка качеството и
най вече количеството ракия.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 14:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Когато си сложил материала тръгнала ли е бурна ферментация и какво е показал захаромера. Най-малкото трябва да следиш с каква скорост пада за седмица или за определен период от време за да разбереш какви са изгледите да ферментира както трябва.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2015, 13:13
Мнения: 6
Веднага след слагане на захарта тръгна бурна ферментация. Така си варя ракия винаги и така я вареше дядо ми ,от който явно съм се учил и досега не се е случвало подобно нещо. За около 20 до 30 дни винаги материала за ракия си е ферментирал и съм вадил хубава ракия и като качество и като количество,просто защото никога не слагам развален плод и избягвам и всякакви химии които се продават. Това наистина си е ТРАДИЦИЯ.
Не съм мерил захарност по време на ферментацията,защото или съм късметлия или традицията е хубава,но винаги съм бил доволен досега. Където и да занеса от моята ракия винаги е била харесвана и най-важното...ИЗПИВАНА с удоволствие.
Както и да е,проблема ще остане неясен,поне за мен. Сега ще чакам да се "набълбука" и ще ви споделя дали има разлика при другите варки в сравнение с първата. Всичко е едно към едно,така че ще видим.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 19:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ppeytchev написа:
избягвам и всякакви химии които се продават.

Селектираните дрожди не са химия......
ppeytchev написа:
Не съм мерил захарност по време на ферментацията,защото или съм късметлия или традицията е хубава,но винаги съм бил доволен досега. Където и да занеса от моята ракия винаги е била харесвана и най-важното...ИЗПИВАНА с удоволствие.

Винаги има първи път да знаеш.... :lachtot: :lol: :lachtot:
Пс. наздраве и да докладваш за финала :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 20:30 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
ppeytchev, очевидно си оплескал нещата здраво, та като начало преразгледай малко по-критично традициите на дядо си и погледни първо тук:

viewtopic.php?f=30&t=3086
viewtopic.php?f=7&t=3085

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
ppeytchev написа:
...... И не на последно място,за пръв път слагам материал на това място,северно и усойно,никога не вижда слънце. ...


Дали това не е проблема!?!? :? Май само това си променил от дългогодишната традиция......


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима