Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 01:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 610
ppeytchev написа:
Това наистина си е ТРАДИЦИЯ.

Традицията е нещо, което не се променя във времето.
Опита е нещо, което се трупа отчитайки грешките си във времето.
Мисля, че проблема е във висока първоначално заложена, поради някаква грешка захарност.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 06:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2015, 13:13
Мнения: 6
pentco написа:
ppeytchev написа:
Това наистина си е ТРАДИЦИЯ.

Традицията е нещо, което не се променя във времето.
Опита е нещо, което се трупа отчитайки грешките си във времето.
Мисля, че проблема е във висока първоначално заложена, поради някаква грешка захарност.


Това за високата захарност е единственото ,което и мен ме съмнява че може би съм объркал.Понеже захара във виното беше много малко и за да го вдигна сложих по-малко вода от необходимото,като уж го изчислявах малко от малко,но явно там съм ударил гредата. Щом още е леко сладко и ферментира,просто не може да разтвори захарта все още както трябва.Това съм чувал да се случва на вино,когато му е висока захарноста и не е разредено.Оставено така ,успява да преври февруари -март ,когато всички други са си изпили виното вече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 07:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
60 кг захар в 200 л вода това е около 23% захарен сироп. Добавен към 700 кг грозде със 17% захарност, на да ли е дал прекомерна захарност на джибрите. :? Продължавам да си мисля, че проблемът е в (усойното място където слънце не огрява) т. е. ниска температура и работоспособността на дивите дрожди. Миналата година гроздови джибри с 22% захарност с постоянно поддържана температура 22-24 гр с (нагреватели за аквариум) и посяти култивирани дрожди за трудна ферментация, ферментираха точно за 15-17 дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Преди двайсетина години имах подобен случай. 300 килограма грозде, смляно и прецедено, ги оставих да ферментират в голям казан (от кофички за кисело мляко, тогава имаше такива). Отделно джибрите ги наложих с вода и захар, и ги накиснах в един 100 литров бидон. Материала беше под един навес, а през нощта сви студ. След ден-два затопли и ферментацията потръгна. Джибрите си ферментираха за две седмици, гроздовият сок не мърда, кипи по малко, захарността не спада, алкохол се усеща съвсем малко, явно не ферментира. Загъвах го пусти казан, аквариумни нагреватели му пусках, кварцови лампи го топлиха, не ще и не ще! По него време премъдростите за диви и културни дрожди не ми бяха ясни, а и интернет нямаше. Накрая реших да го изхвърлям, какво да го правя. Брулнах въре останките от джибрите (винаги прецеждам материала, преди да го вкарам в казана за варене) и го зарязах. След седмица отивам да излея всичко в канализацията, повдигам найлона- чудо, материала почти преврял, остават му още ден-два, кипи като за световно, мирише си на вино, опитвам-няма грешка, след няколко дни го дистилирах, излезе чудна ракия... Та, в случая, явно в гроздовия сок не са останали достатъчно дрожди, затова не е ферментирал. Съмнявам се, че и при колегата причината е в дрождите. Да се опита да възбуди ферментацията с щам културни дрожди!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
10 кг сензо и 4 кг захар, бях ги сложил в доста студено помещение. Еми вместо да се получи бурна ферментация почнаха да се получават наченки на вкисване.
pentco e прав, по всяка вероятност въпреки стойностите, които си написал явно захарността е била по-висока и това е причината.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 921
Колеги, не е висока захарността!!!
700 кг грозде на 17% захарност
60 кг захар / 200 л вода
Ако решим да вдигнем захарността до 20 % примерно, то от тези 60 кг ще изразходим 21 кг захар само за гроздето. Остават 39 кг на 200 л вода. Отношението е 1/5 приблизително, което означава, че се разрежда и пак пада под 20 %. Кой материал с 20 % няма да ферментира? Единствено оставеният "навън на сянка на усойно място". Проблема е в ниската температура и несериозното отношение към ферментацията като процес. Сега със затоплянето на времето се е подновила ферментацията. Но не е завършена и затова сладни още. Друг е въпроса след 7 месеца накъде е тръгнал материала. Това е против всякакви правила. Нали все пак идеята е да правим нещата както трябва! Добра ракия става от добро вино!
viewtopic.php?f=7&t=3085
viewtopic.php?f=10&t=1707
viewtopic.php?f=10&t=3061


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 16:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
IVO 68 написа:
Колеги, не е висока захарността!!!

Единствено оставеният "навън на сянка на усойно място". Проблема е в ниската температура и несериозното отношение към ферментацията като процес. .....


:2thumbs: +1


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Останах с впечатлението, че ферментацията е била непрекъсната за тези 7 месеца. Обаче, ако през цялото това време бидоните са били навън, невиждам как ще е била непрекъсната.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Добре де, какво има да се умува толкова?
Аз бих отлял 60-70 литра в един бидон.
Бидона - в къщи, на постоянна температура.
Дрожди и активатор и.....след 10-15 дена всичко ще е ясно.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 18:05 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 36
Местожителство: Burgas
Това с оставянето под хасмата и на усойно място,защото традицията така повелява,ми бие малко на мазохизъм.До колкото знам благодарение на форума,за да протече правилна ферментация са необходими и задължителни следните условия-Температура,захарност,киселинност и разбира се дрожди.Едно от тях да не е изпълнено и има да си пишем и размишляваме дълго,дълго.А материала както се казва и от <табуретки може да се свари ракия.... >


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2016, 16:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2015, 13:13
Мнения: 6
С голямо закъснение да напиша все пак какво се случи с това грозде.
Така и не успя да преври напълно,започнах да го варя с остатъчна захарност около 6-7 градуса.Не пожела да падне повече. При казан от 270 литра излизаше по 20-25 литра ракия и около 50-60 литра паток,без да го меря точно колко градуса е. Оказа се,че все пак си изкарах ракията която очаквах,но по трудния начин.След като направих преварка на патока с малко гроздов материал,за да не му е скучно сам,си изкарах 230 литра ракия на 48 градуса. И както се казва,форума е за да си помагаме.Ако бях послушал някой хора с АВТОРИТЕТ ,трябваше да излея 230 литра ракия в канала.
Поздрави на всички и дано тая тема помогне на някой друг :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2016, 23:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Аха да,..да помогне.Всеки има глава на раменете.
То и оцет ако дестилираш ще изкараш алкохол...въпроса е какъв ще е алкохола обаче.
НякоИ хора от форума ще съобразят...някоЙ хора не...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2016, 23:14 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
Сега остава да се понапънеш и да сметнеш колко килограма захар си излял в канала! :lachtot: А пък за качеството на това , което си "произвел" не ми се мисли...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима