Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Ное 2017, 04:39 Дата и час: 21 Ное 2017, 04:39

Часова зона: Европа/София




 [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Кайсии
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2016, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 148
Имайте предвид, че само от кайсии ракия не става, нямат достатъчно киселинност. Добре е или да се смесят едно към едно с джанки, или да се подкиселят с лимонтузу докато не са започнали да ферментират. Добре е и да се добавят някакви културни дрожди или мая за хляб, иначе резултатите са плачевни. Много важна е подготовката и ферментацията на материала...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2016, 04:41 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1126
От кайсии става една от най-хубавите ракии и никога не съм смесвал, и нямам намерение да смесвам с нещо друго, камо ли с джанки. Единствено праскови бих добавил и то в краен случай, ако се налага заради наличното количество плодове. Аз не слагам лимонтузу, а винена киселина. И не преди, а като направя материала преди слагането на дрождите. Лимонената киселина се усвоява и киселинността бързо спада. С винената няма такива проблеми. Киселинността се запазва и ферментацията протича нормално.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2016, 08:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
Andrian10 написа:
че само от кайсии ракия не става

Това ще го отдадем на късния час и ще ти простим :lachtot:
Дерзай,ще се научиш. :thumbs1:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2016, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 96
Местожителство: София
Какво количество винена киселина се слага на около 100 кг. кайсии?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2016, 13:57 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1126
Аз процедирам така:
1. Измервам с рефрактометър захарността на плода.
2. Коригирам материала с добавъчна захар до достигане около 20-21 %. Захарта предварително я разтварям в малко топла вода, като на всеки 4 л вода слагам допълнително 1 кг захар. Това за да не ми се промени общата захарност.
3. Измервам с Рн-метър или индикаторна хартия общата киселинност на материала. Добавям на етапи винена киселина до
достигане на Рн- 3.6 /мах Рн-4.0/
Когато е за вино 1гр/л винена киселина подкиселява с 0,75 гр/л. От това се водя основно при сметките.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2016, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2741
Местожителство: ''Survivor'' България
mitkom написа:
Какво количество винена киселина се слага на около 100 кг. кайсии?

Не се слага заради плода(кайсии) а на количеството вода и захар сложени вътре.
горе долу на 10л вода се сага 1пакетче(7г.) киселина...Така че сам прецени..Успех.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2016, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2015, 21:15
Мнения: 50
Местожителство: BG-Sofia
Днес 02.06 (48 часа след слагането на джибрите) материала шупти и ферментацията е на лице. Разбърквам я и се усмихвам доволно. До сега кайсиева ракия не съм варил, нямам опит и ми е интересно..... А и нямам търпение да сефтосам новия казан който правих миналата есен. Със гроздовата се представи добре . Тази година ще варая плодове за сефте на този казан.
На борсата в Дружба има кайсия на 1.40. супер качество.
Скъпа е ... меката кайсия си я прибират и не я дават на всеки. Изглежда си имат пазар . Може и да си я варят сами. Това е положението в София.Ако сега се справя с кайсията добре - догодина ще се свържа с производител и ще взема по голямо количество ...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2016, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 96
Местожителство: София
Да споделя малко и от мойте мъки :D
Както всяко нещо при мен така и сега се получи. Неочаквано без да съм подготвен ми "изпаднаха" кайсии 55 кг. чисто тегло без костилки и изчистени. Незнам какви трябва да са но ми се струват малко прекалено мекички и за това без да се замислям ги сулфитирах с КМБС (около 13 гр.).
Тъй като по принцип ми допада варианта ферментацията да премине с дрожди за трудна ферментация плюс активатор, но при залагането на материала нямах такива (знам че се слагат 2 часа след сулфитирането).
Въпроса ми е късно ли е да се сложат дрождите при вече започнала бурна ферментация два дни след слагането на материала?(днес неделя неможах да намеря дрожди).
Ще наведи ли или да си го оставя да си ферментира и да следя температура и захарност и при проблем с ферментацията да го мисля чак тогава?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2016, 15:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1386
Местожителство: Дупница
Хиляда пъти е писано в този форум че материал за ракия НЕ СЕ СУЛФИТИРА ! ! ! :buch:. Трябвало е да се замислиш... :?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима