Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2016, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
До сега когато съм варил домашна, винаги патокът под 45-40 гр. до към 30 гр. е бил прозрачен и чак около и под 30 става млечен.

Днес, а и вчера, направих по едно казанче от 60 литра материал - сливи от две дръвчета с костилките, няма загнили, ферментация нормална, на 12 тия ден всичко падна от 24 на 0 на захаромера, варени на 14-тия ден - от горе беше бистро във варела.
Материала прекаран през решетка и в казана само чорбата - всичко останало отделено и изхвърлено.
При дестилацията - заредени по 2 х 60 литра и резултат 2 х 12 литра със среден градус 60 и отделен по 400 мл. "първоток" за всеки случай... Време на дестилация от започване до спиране на ракията около 2 часа всеки път.
Казанът е 100 литров - оставено свободно място около 25-30 см. Огънят в началото силничък и когато темературата стана около 70 намален.

Започна да излиза на 72 гр. и повечето време стоя на 65 гр. От 50 стръмно падна на 40 и веднага стана рязко светло кафява течност. Струята си запази дебелината - тънка, огънят не бе променян. До сега никога не съм получавал такива патоки. :datz:

Струята и в двата случая беше тънка като "клечка кибрит", огънят бе на газова горелка и не бе променян в момента на покафеняването. Градусите наближаваха 40 и точно в този момент бях подал и в двата пъти студена вода за да подменя топлата и цялата вода в охладителя стана хладка. Може ли това покафеняване да се получи от прекалено охлаждане на парите? Ракията която изтича си е постоянно направо хладка. Температурите на казана в горната част са около 84-87 гр.
Получената 24 литра от 110 литра материал са с добро качество и градус 60.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2016, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Нормално, запенил си материала и го е прекарал през лулата няма страшно :D
ако не мирише на загорчло де.....
ПС трябва да измиеш лулата и семпертината много добре за следващата варка...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2016, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Как става това запенване?
И в двата случая не съм променял нагряването на материала само съм засилил леко охлаждането на излязлата ракия в горната част на охладителя. Имам достатъчно свободно място над материала. Друго въздействие на системата не съм правил. Ако намаля още подгрева.. ще спре да тече... :?
Тече на много тънка струя - 130 мл/мин.
Трябва да пробвам с още по-слабо нагряване...

Какво не трябва да правя за да не се повтори :?


Всичко съм измил.. промил с течаща вода. Ракията е добра... :zauf2:

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2016, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
infomar написа:
Как става това запенване?

Ми не знам каво си направил, а ма си го запенил. Може би с охлаждането да си вдигнал налягането
в казана, знам ли :? И на мен ми се е случвало но беше лош материал, направо още в началото
потече кафеникава ракия. Та те така, няма страшно-мии хубаво и продължавай :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2016, 22:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
E как ще охладиш и ще вдигнеш налягането???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2016, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
E как ще охладиш и ще вдигнеш налягането???
А ми при повече флегма към чучура и се получава запушване което вдига налягането, ама то е за кратко време....
занам ли какво е правил колегата :? то по този начин някои обръщат и капака на казана.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 13 Авг 2016, 22:58, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2016, 22:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Аха да, прав си ...забравих за флегмата-така може да стане,при "запушване" за кратко.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2016, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2016, 22:08
Мнения: 3
Четох в една книга за производство на вино и ракия,че кафеникавото оцветяване на ракията се дължи на медни примеси.Може би от лулата или по серпентината.А синкави и зелени оцветявания се дължат на железни примеси при ферментация в метални съдове с недобре галванизирани заварки или многократно пръскане на гроздето.Когато годината е лоша и лозето е многократно третирано с отрови,препоръчваха измиване с душ преди ронкането.Ама като го взимаш от пазара...кой да ти каже


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2016, 14:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Малко са пообъркали в книгата...даже не малко...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2016, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Как казвам, и в двата дена от началото когато текна ракията до момента когато тя наближи 40гр. (време около два часа и нещо..) не съм пипал огъня. Нагласих го на слабо подаване на газ и течеше по около 130 мл/мин - видимо като кибритена клечка.
И в двата пъти когато подадох охлаждаща вода, след като 1/5 от горе стана гореща, струйката леко намаля и помислих че се кани да спира, но след 10-20 секунди си възвърна предишната сила и след десетина секунди текна кафеникаво....

Може ли това да се дължи на силен предварителен подгрев на материала?
От началото бях пуснал доста силно горелката, като наблюдавах термометъра в горната страна, та когато наближи да текне, намалих силата на огъня и текна след около 5-10 минути. Загряването на 60 литра продължи около час до протичането.
Местните колеги казват, че може да се дължи на силният начален огън, трябвало да е по-слаб и загряването да е около 2 часа вместо един, както е в моят случай... и после понеже ракията която е излязла е с висок градус - (средно 60), то затова патоките тръгнали кафяви, щото нямало повече алкохол в тях... ама аз замерих 40 гр. в тях.

Това съждение малко не ми се връзва... ама все още се уча :?

п.с.
Казанът е от войнишка тенджера 100 лтр. с 10 литров алпака купол, запълнен на 60 л, лулата 35мм /2.5 м, и охладителя - медна тръба 12 мм./9 м.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2016, 09:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Глупост е твърдението на местните...
Като отвори дестилатора имаше ли повече налепи по стените?
Аз бих пробвал да подкиселя малко от това патоки с киселина,да видя ще промени ли цвета си към синьо или зелено..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2016, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Подобно нещо съм виждал при много силен огън в началото и ракията тръгна кафява. Веднага като се намали температурата си тръгна бистра. И това не е проблем от материала, неизмита лула и прочие, а от силния огън. През лулата минават някакви съединения и от там идва и тоя резултат.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2016, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
infomar написа:
И в двата пъти когато подадох охлаждаща вода, след като 1/5 от горе стана гореща, струйката леко намаля и помислих че се кани да спира, но след 10-20 секунди си възвърна предишната сила и след десетина секунди текна кафеникаво....
infomar написа:
медна тръба 12 мм./9 м.

MONI BARONA написа:
повече флегма към чучура и се получава запушване което вдига налягането, ама то е за кратко време


Има вероятност да е материал склонен към запенване + недостатъчен дебит на серпентината.
В момента на запушване на серпентината температурата на материала в казана се повишава.
Като тръгне нормално струйката налягането се нормализира и тогава материалът запенва.

ПП. Ако речете, може да го кръстим "Ефект на херметическата тенджера" :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2016, 11:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
L34 написа:
През лулата минават някакви съединения и от там идва и тоя резултат.

А после не преминават ли??? :lol:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2016, 12:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
При по-слаб огън не
поне не тези, които я правят кафява :buch:

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима