Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Помощ за ракия!
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2016, 20:07
Мнения: 39
Здравейте колеги. В момента съм забъркал един материал за ракия, но имам притеснения че, май сбърках този път. Значи проблема е следния. Поради липса на плод тази година забърках каквото намерих. Малко джанки, сини сливи и ябълки. Притеснява ме това че джанките бяха доста престояли на земята докато ги събера бяха започнали да да гният и имаха леко кисел вкус. Иначе материала си ври вече 4 ден, но се притеснявам какво ще излезе като вкус накрая. Ако има нещо да спасявам отсега моля помогнете.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 226
Местожителство: Пловдив
Ами , вкусът ще ти е най-малкия проблем !!!! Джанките вкиснати!!!!.....А и ябълките са *тънко* нещо ...много пектин и оттам бели... не всеки умее...Нещо за технически спирт да го ползваш ??

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2016, 20:07
Мнения: 39
Какво да очаквам/направя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 226
Местожителство: Пловдив
А на какво ще го дестилираш и колко е материяла ??

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2016, 20:07
Мнения: 39
материала е 100 л за обикновен казан. 20 кг захар

_________________
със страх грозде не се яде, със срам жена не се ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 226
Местожителство: Пловдив
Първо добре си дошъл !!!! :prost: Извинявай,че не погледнах от самото начало, но съм карал днес 850 км.Охххх.... ами кво да ти кажа...сода преди варката...По малко ,докато спре да (шупти)... дълги глави (първак) и патоки и къса средна част...Малко да изкараш,ама да става за пиене.... вкус след содата не чакай...ама се съмнявам....Аз такова бих го ползвал за дезинфекция на бидоните и т.н.,ама ти на обикновен казан няма как да го изкараш на висок градус....

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2016, 20:07
Мнения: 39
содата няма да я забравя, но се надявам поне захарта да си пусне необходимото количество

_________________
със страх грозде не се яде, със срам жена не се ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 226
Местожителство: Пловдив
Ама Теди,нали тук все-пак гоним качеството... да е по- добро от купежката ракия, което е много трудно, понеже я правят от спирт плюс есенций, който е дестилиран в заводи и като съдържание не е вкусен,ама е чист от отровите.....

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2016, 09:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Аз не бих бързал със содата при дестилацията...все пак се иска да има киселини джибрата
Изчакай ,нека мине ферментацията ,като опиташ на вкус...мирис -тогава ще говорим.
За сега не се притеснявай от малкото гнил плод..докато вървят бурни процеси с отделяне на газове ,вкисването е потискано.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2016, 18:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2016, 20:07
Мнения: 39
ilu6a написа:
Аз не бих бързал със содата при дестилацията...все пак се иска да има киселини джибрата
Изчакай ,нека мине ферментацията ,като опиташ на вкус...мирис -тогава ще говорим.
За сега не се притеснявай от малкото гнил плод..докато вървят бурни процеси с отделяне на газове ,вкисването е потискано.


Това ме успокоява малко, дано да няма проблем. Смятам че, тук е мястото да Ви благодаря на всички, че се отнасяте с разбиране и наистина помагате. По принцип на подобни въпроси отговорите не са много хубави. Има си и приказка за това:
"В американски форум: питаш и ти отговарят. В руски форум: питаш нещо и теб те питат. В български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп."

Радвам се че, тук не е така. Поздрави на всички!

_________________
със страх грозде не се яде, със срам жена не се ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2016, 23:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2016, 20:07
Мнения: 39
Здравейте отново. Материалчето си ври много добре, но в мен напират едни въпроси, които немога да не задам въпреки че, не са точно по темата. Първо искам да кажа че от доста години варя ракия и несмятам че, съм толкова неук в производството и. Правя го винаги простичко и възможно най-лесно, като спазвам елементарни правила. Откакто се регистрирах започнах да чета форума като книга. Стана ми много интересно и му отделям можеби по 2-3 часа на ден само за четене на различните теми. Много хора дават за пример и посочват като свои учители своите бащи и дядовци. Много от Вас обясняват процеса научно обосновано. Само че ......аз неразбирам защо правите например така?
1. Защо слагате мая при ферментация на плодовете?
2. Защо слагате лимонтузу?
3. Защо масово говорите че, ябълковата ракия е лоша? Хемингуей е пиел само калвадос и е написал велики произведения.
4. Някъде четох за слагане на дрожди в сливова ракия - защо?
Имам и други въпроси но засега спирам до тук. Силно се съмнявам че, вашите дядовци са правили така. Несмятате ли че, по този начин израждате технологията?
С ясното съзнание какво ще последва към мен сега, отивам да си сложа каската и дъждобрана, чакайки гневни отговори. И да знаете от псуване не се забременява.

_________________
със страх грозде не се яде, със срам жена не се ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2016, 23:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 613
По всички точки, толкова е писано, че не вярвам някой да ти обяснява сега защо. Има търсачка, ползвай я, т.е. допрочети си "книгата", и тогава ако има нещо, питай.
Аз варя ракия вече над 20 години, но от този форум определено разбрах, колко малко съм знаел.
Дядовците ни, поклон пред тях, са ходили с цървули, ние няма как.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2016, 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Аз ще се опитам да ти отговоря накратко.
1. Добавяме мая или винени дрожди, защото селектираните щамове дрожди имат много предимства пред дивите, а цената все пак е символична. Повечето плодове, зеленчуци и месо, които консумираме, са селектирани. Нашите дядовци също са използвали селектирани сортове плодове, но не са имали достъп до такива дрожди иначе щяха и те да ги използват.
2. За да повишим киселинността на материала. Дрождите се развиват и работят най-добре в определени РН нива. Киселинността също влияе на вкуса на ракията, така че трябва да имаш необходимите киселини преди дестилацията. Плодове с повече киселини като джанките, не се нуждаят от лимонтузу.
3. По горе казаха - много пектин. Иначе на вкус нищо и няма.
4. Същото като 1
Подобряването на технологияте не е равно на израждане. Дядовците ни също са внасяли подобрения, просто технологичния напредък тогава е бил с по-ниски темпове. Например: Твоя дядо е дестилирал в меден съд, но първите съдове са били глинени.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2016, 11:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2016, 20:07
Мнения: 39
Благодаря на nikolaypetrov за отговора. Беше наистина много изчерпателен. Дано да узрея и аз за тези дрожди и Ph.

_________________
със страх грозде не се яде, със срам жена не се ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2016, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Аз само ще спестя съвета, който няма собствена кола тук да не пише :)
Псувни няма да видиш, а само внимателно и културно отношение (е, поне от повечето)
Прави ми впечатление, че когато говорите за нашите баби и дядовци, все едно се връщаме в началото на миналия век. Не знам дали дядо ми е ходил с цървули, но знам, че е ял кебапчета и е пил бира, а сега бирата е под всякаква критика. Намерих 40 бутилки плевенско, на етикета пише трайност 8 дни. А сега правят непастьоризирани истории за няколко седмици. Подобренията при бирата нещо не ги виждам (и при кебапчетата също) ;)

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP, Koky и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима