Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2016, 11:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2016, 20:07
Мнения: 39
L34 написа:
Псувни няма да видиш, а само внимателно и културно отношение (е, поне от повечето)

Вече се убедих. Затова съм тук всеки ден и искрено се забавлявам.

_________________
със страх грозде не се яде, със срам жена не се ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2016, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2016, 20:07
Мнения: 39
Пак чета темата и пак нещо немога да ги схвана нещата. Аз който неползвам дрожди и неслагам лимонтузу, по-лоша ракия ли правя? Разбирам че, в различните части на страната, климата е различен и вероятно процесите протичат по различен начин. Това лято отново почивах във врачанският балкан и знам за какви температурни разлики става въпрос. Виждал съм много хора като напълнят бидона с плод, захар и вода да го оставят на двора под крушата. Така през деня е 40гр, а през ноща 18гр. После -олеле мале що спря да ферментира? Има други които точно на 14-я ден отиват на казан, без да се интересуват от захарност, паднал материал и т.н. При мен правилата са следните: Хубав плод, захар 1:4, ферментация при една и съща температрура, падане на шапката и мерене на захарност? Според вас моята ракия по-лоша ли е?
Нали знаете че, при едни и същи продукти двама готвачи могат да сготвят различни манджи но , никой неказва че са лоши.

_________________
със страх грозде не се яде, със срам жена не се ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 09:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Кое не можеш да схванеш-необходимостта от напредък,контролиране на процесите?
Виж ,прочети малко за дрождите,тогава по ще имаме основа за разговор.
И да, много е вероятно ракията да не ти е така добра,като на тези които ползват дрожди.Тук не става въпрос само за добив,а и за качество на дестилата,което освен от дестилацията,пряко зависи и от компонентите на ферментацията.
Нещо като породите прасета...едни повече сланина ,други месо ;) ..е те така е и с щамовете дрожди-едни продуцират повече алкохол,други повече аромати...трети могат и да оцапат положението.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2016, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2016, 20:07
Мнения: 39
Здравейте на всички, започнах темата с притеснение за забъркания материал. Днес я сварих и ето резултата. На 14-я ден все още имаше остатъчна захарност 5%, но и кисел вкус. Реших да не рискувам и я сварих. Излезе 21л на 50градуса и смятам че, е по-добре от нищо. Само че никога вече ябълки, коварен плод е . Рискът не е оправдан.

_________________
със страх грозде не се яде, със срам жена не се ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2016, 07:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
teodor111 написа:
Само че никога вече ябълки, коварен плод е .

Плода си е плод.Грешката е в теб.За да не успее да преферментира в тези жеги,и то ябълки,оставил си ги много сладки.
Догодина опитай с дрожди.Ще пиша какво ще излезе от моите ябълки.Без дрожди и лимонтузу,само сироп 4 към 1.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима