Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 13:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2016, 09:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Здравейте, страх не страх реших да се пробвам в направата на бяло вино, пък каквото стане. Ще купувам грозде (още не съм решил какво) от тези с камионите и машините за смачкване и отделяне на чепките директно след кантара.
Ако след машината за мачкане напълня чували с кашата, след това как е по-добре да се процедира за бяло вино? Директно след като стигна до бидона да прецедя материала през мрежа и да отделя сока, или да трябва да го сложа за малко време заедно и след това да отделям сока?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2016, 10:06 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
Тук си пише... viewtopic.php?f=10&t=1707

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 15:01 
Online
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Мерси за линка и за личните съобщения. Чета, че е хубаво да се охлади материала - с какво е най-добре да се направи това?
Замръзнали чисти бутилки с вода, пликове лед или нещо друго?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 15:36 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
Това с бутилките е достъпния вариант , без допълнителни инвестиции... Има и други , по професионални решения но тза да ти изпълниш трябва да си сигурен че ще продългиш да правиш бяло вино. На този етап замразените бутилки са достатъчни. :prost2:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Е това не знам къде да направя- да замразя 5 бр 10 л бутилки?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 21:19 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
Трябва да замразиш бутилки с по-малък обем и докато едните се размразяват във виното , да замразяваш следващите ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2016, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Добре, за материал 100кг поставен в 120 л бидон , като температурата на материала е 22-24 гр ,колко броя 1,5 л замразенни бутилки първоначално трябва да сложа за да започне да снада температурата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2016, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
започни с 5 бр., да кажем и мери температурата. На принципа проба - грешка. Въпроса е да не преохлаждаш, според мен. Като мериш темп. имай предвид, че в горния край температурата е винаги по-висока.Успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 17:42 
Online
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Днес взех бяло грозде около 180 кг. - след смиляне, отделяне на мъстта от кашата през мрежа с леко пристискане изкарах 90 литра сок. Последва сулфитиране на мъстта и ми се искаше да сложа и бентонит, но прочетох, че се чака 12-24 часа забъркан и не го сложих. Предстой ми влагането на дрожди и активатор. Мъстта е със захарност 21 Brix.
- Ще сгреша ли ако сложа бентонита на следващия ден или да го пропусна и на по-късен етап да го сложа?
- Останалите джибри (остана доста сок по тях ) мисля да залея за ракия със сироп от 15 кг. захар и 60 литра вода - това дали е добре?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 18:00 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
Късно си прочел за бентонита, трябвало е да го приготвиш от предния ден... Това дали може да го добавиш утре зависи много от това при каква температура съхраняваш сока. Ако е на студено и не е започнала ферментация слагай бентонит , но ако вече си добавил дрожди и ферментацията е започнала това ще попречи на избистрянето! А освен това бентонитът ще свали в утайката и част от дрождите и ще имаш влошена ферментация!!! Дано не си сложил дрожди и дано сокът е на студено!
Спокойно можеш да добавиш толкова сироп колкото сок си отделил - тоест 90 литра !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Ми не слагай Бентонит. Аз съм пробвал и така и така, и по-добре е, както и ти в случая ще правиш и второ вино да не се слага. Утайката от гроздовия сок директно я ливвам при второто вино и ферментира там. Ако сложиш Бентонит, нещата се усложняват и забавят. Трябва допълнително охлаждане и откаляване на тези утайки, и в крайна сметка все нещо трябва да се изхвърли. Нещо, което съдържа бентонита.
Верно е и, че при първоначално влагане на Бентонит бистренето после е по-лесно, но пък и така не е много по-трудно. Има си чалъми... Разбирай студ.

А за да не тръгне ферментацията е достатъчно да се охлади до около 15 градуса. Не забравяйте, че после трябва да се загрява, все пак. :roll:

И така, последователността:
ронкане, мачкане+ (ензим), през пресата, наливане върху замразени бутилки, сулфитиране, след 2-3 часа махане на бутилките (съда е изолиран), след 12-14 часа откаляване (2/3 или 3/4 ) загряване на бистрата част и влагане на дрожди. Контролиране на темп. на ферментация. Пени се доста. Активатор и т. н.

Второто вино: след пресата аз сулфитирам и шлюпките. Малко. В този случай бих залял с 20 кг захар и 70, 75 литра вода. 2х10 грама лимонена (винена) к-на. След 2-3 часа - дрожди. Активатор и т.н. В един момент връщам и утайката от първото.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 20:13 
Online
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Благодаря за цените съвети :gott: които ми дадохте! Дрожди още не съм слагал, ще държа да е поне 15 градуса мъстта, ще забъркам бентонита пък утре ще мисля дали да го слагам. От тези 90 литра мъст сигурно 20 ще са кал, която ще върна при джибрите, та сигурно около 70 литра сироп ще трябва да долея. Гроздето е ркацители и ще видим какво ще се получи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 22:11 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
lhristov написа:
И така, последователността:

Лъчо,а храната къде я забравяш?
Тиазот в началото ,а после ДАФ на порции...поне три по време на ферментацията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
mitkom , прочети внимателно това, което съм написал. Вникни и в темата за бяло вино:

viewtopic.php?f=10&t=1707

Не прави свободни съчинения.
Бентонит на този етап не ти е нужен. Ще го ползваш след бурната и след първото откаляване. След махането на грубата кал и дрождите. Сега не!

Извинявай, че така категорично ти пиша, но останах с впечатление, че не си си избистрил схемата и последователността на действие.

щото трябва и бързо да се работи. без окисление.

Относно сроковете:
I-во - охлаждане с бутилки - 2-3 часа, утаяване - 12-14 часа, разделяне, загряване и посяване, бурна - 7-8 дена при темп. около 20 градуса. След 3 дни - махане на грубата кал. След 15-тина дни Бентонит. След 5-7 дни откаляване. И т.н.

За II-ро, друг път...

ПС, Илиика, понеже видях включването ти...
Храната съм я писал под общата "активатор".
Силно..., даже ще го напиша с големи букви СИЛНО СЕ НАДЯВАМ, КОЛЕГИТЕ, КОИТО СЕ ПРОБВАТ ЗА ПРЪВ ПЪТ НА БЯЛО, ДА СА ТЕОРЕТИЧНО И ПРАКТИЧЕСКИ ПОДГОТВЕНИ ЗА ПРАВЕНЕ НА ВИНО... ПО ПРАВИЛНИЯ И ВЕРЕН НАЧИН.

Иначе има, меко казано провали! :afraid:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 22:36 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Добре,Лъчо специално за теб :) ще добавя един тънък момент на ,който ме открехна един от профитата тук:
Първоначално се влага органичен азот тоест Тиазот,а после на порции неорганичен,а именно ДАФ.
Мерси :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима