Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2016, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 09:52
Мнения: 9
Здравейте,

и аз съм начинаещ и съм на статуса на колегата...

В момента съм на 9-10ти ден от ферментацията (все още ми се струва бурна - прави доста пяна отгоре и съска :) )

Въпросът ми е кога да направя първото откаляване (при положение че все още няма ясно изразена утайка и бъка) и кога точно да сложа бентонит ?

едит: По инфото на колегата hristov, календара излиза така:

Ден 10ти - махане на груба кал
Ден 25ти - добавяне на бентонит
Ден 31-33 - откаляване

??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2016, 18:39 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
zlobil81 , за бяло вино говорим, нали?

Премери захарността. Но щом бълбука и няма утайка, значи вървят процеси. Трябва да приключи бурната и да се утаят измрели дрожди и други неща. Но трябва да се отделят навреме, защото замирисва на гадно. Запъртъци и ... :warn:

Ако го бързаш, може и веднага след махане на грубата кал да вложиш Бентонит. Откаляването 5-7-10 дни след това. И чак тогава сулфитиране.
Аз нарочно задържах нещата преди бентонита, но това е друга тема.

Илюша, благодаря за уточнението. Спомням си, че Ламбри каза тази схема по време на срещата ни в Пловдив. Аз, за съжаление от там, където пазарувам има само "fermactive activateur" - амониев сулфат, диамониев фосфат и витамин В1 (тиамин).
И... наистина си пише - влагане 24 часа след началото на бурната ферментация. Преписвам от етикета.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2016, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:47
Мнения: 4
Здравейте, човекът пуснал темата да ме извини, но да не отварям нова. Бяла и черна липа смлени и стиснати с преса веднага. Отделени 80 литра гроздов сок--> Захарност 19---> Повишаване на захарността до 22.5., и след това идва грешката. Добавена е серниста киселина по предписание на опаковката и след 20 минути са добавени култивираните дрожди, след като прочетох информацията на опаковката осъзнах грешката. А именно че култивираните дрожди се добавяли поне 4 часа след сернистата к-на. Какви следва да бъдат действията от тук нататък :roll: ? :nixweiss: Да засявам ли нови дрожди ? Минаха 24 часа. :explode: :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2016, 22:11 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1124
Местожителство: Дупница
А каква е температурата на сока?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2016, 22:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ще т
student написа:
Зи след това идва грешката. Добавена е серниста киселина по предписание на опаковката и след 20 минути са добавени култивираните дрожди, след като прочетох информацията на опаковката осъзнах грешката.

Ще тръгнат...просто малко по-късно.

А сега моя фал...ако на 400кг,бяло перфектно грозде попадне шепа червено...то цялото става червено 6 часа по-късно....
Розовеят ми едни литри малко амааа....мамата,като блея-тъй е.Ще видя накрая какво ще стане,все пак имам утаяване бистрене...последна надежда))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:47
Мнения: 4
:megagrin: Температура около 17 градуса. Благодаря ви за мненията. Илюша ще ти се избистри, :sauf: :sauf: :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 19:10 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Илюша, жокер - имаш филтър!

Така правят бяло вино от червено грозде. Знаеш го.

Студента, загрей го малко това вино. До 20 *С поне. И изгони сулфитите като го преточиш, бъркаш, проветриш, преливаш с кофи ли... нещо такова.
Дрождите няма да изгониш. Те са си там. :lol:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
След изстудяването и леко затопляне сложих дрожди Actiflore F33 и Тиазот - PH на другия ден вече има признаци на ферментация и образувала се пяна. Предполагам, че пяната се маха?
Температурата е 23 градуса в момента, ще трябва да я свалям леко до около 20


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 13:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Нищо не махаш,следиш само температурата да не отиде над 25гр.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
ilu6a написа:
Нищо не махаш,следиш само температурата да не отиде над 25гр.

Ok, мерси. Ако тръгне над 25 ще слагам пак бутилки с лед, материала с кашата за "второ вино" дето ще правя ракия ври та се къса, но днес видях, че е към 29 градуса в шапката :verzweifelt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 14:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Намаляй...ако искаш аромати.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2016, 08:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
И аз се включвам по темата за бяло вино... След пресоването КМБС и Бентонита едновременно ли се слагат в мъстта? На другия ден, след като махна грубото и засея с дрожди да бъркам ли мъстта или при бялото грозде не се бърка всеки ден ?
Също така не видях никъде кога се озахарява гроздето? Взех току що Совиньон Блан , но със захарност 16, кога да сложа захарта, преди да пресован или след?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2016, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
КМБС по време на мачкане, а ако директно се пресова - след пресата. Бентонит и КМБС няма проблем да се слагат едновременно.
Коригиране на захарността - след откаляване (махане на грубото).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2016, 11:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
gizdo007 написа:
да бъркам ли мъстта или при бялото грозде не се бърка всеки ден ?

Аз първите три дни от бурна го държах на добре затворен капак (без уплътненята) като на самия капак имам сложен воден клапан, та и него го напълних с малко вода за всеки случай. Първите дни докато отварям да меря и коригирам температурата леко го разбърквах(на повърхността) с цел вкарване на малко кислород. Незнам дали действам правилно, надявам се някой от по опитните да сподели. В една от книжките ми пише "затваряне на воден звънец и едно две претакания с цел обогатяване на кислород" :afraid:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2016, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Сложих КМБС, не се усетих вчера да забъркан Бентонита, за да преседи 24 часа. Предполагам няма да е проблем утре да го сложа и да откаля на другия ден? Така ще се получи, че ще посетя дрождите 48 часа след сулфитирането, надявам се да не тръгне ферментация през това време?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима