Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2016, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Посях бентонита нощес в мъстта след 13 часа, не го чаках 24. Сега го погледнах и се е избистрило кристално :) . Аз не видях 3 слоя, а само 2. Горен прозрачен като водица и отдолу мътилка... Ще чакам още няколко часа и ще отделя само бистрата водица за ферментация ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2016, 11:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Недей само бистра част за влагаш...нужно е и малко от мътилката-не от падналата каша,а от по-горния слой.
Там има частици необходими за правилното развиване на дрождите.
Иначе ще трябва много стриктно да следиш за азота ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2016, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Мътилката отдолу мога ли да я добавя към изцедената джибра за ракия или заради сулфатите да не рискувам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2016, 14:47 
Online
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
При мен вчера приключи бурната ферментация, около 6 дни продължи. Днес вече се е пооспокоило и като, че ли се поизбистря отгоре. Следва откалване и прехвърляне в напълнени съдове до горе отново на клапан. На вкус вече започна да прилича на вино :lol: Кога най-рано може да се пие ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2016, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
mitkom написа:
При мен вчера приключи бурната ферментация, около 6 дни продължи. Днес вече се е пооспокоило и като, че ли се поизбистря отгоре. Следва откалване и прехвърляне в напълнени съдове до горе отново на клапан. На вкус вече започна да прилича на вино :lol: Кога най-рано може да се пие ?

Веднага щом ти хареса,може и сега. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 10:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 09:52
Мнения: 9
Здравейте колеги,
първо докладвам до къде съм (бяло вино от мускат), после и проблема:

1. Ден 12 ти - бурна ферментация приключваща - махнах близо една педя кал от бидона 170 литра.

2. Ден 25ти (вчера)- всякаква ферментация поне привидно изглежда приключила. Виното на вкус е супер, все още мътно, и притеснително на цвят кафеникав/тъмно кехлибарен - та реших да махна още кал - беше съвсем малко - има няма 2 пръста - след което добавих бентонит.

Сега и питането: След източването на самотока в началото, в основната джибра (около 200 кг) добавих 40 литра сироп и в крайна сметка седмица по късно източих 60 литра и поставих в бидон (150 л) - това единствено за да имам за доливане при откалявания на основното. Вчера преди да източа и изчистя калта и на това вино за доливане, забелязах тънка бяла ципа - отдавам го на големия контакт с въздуха - на вкус е ок (леко танинесто - предполагам от престоя 1 седмица с майката). Изглежда като на прикачената картинка.
Прикачени файлове:
brett1.jpeg

Въпросите са:

1. Има ли нужда и ако да, как да "лекувам" (сулфитиране/напушване?) това вино за доливане ?
2. въобще да рискувам ли с него да си доливам мастър материала ?
3. Кога точно да сулфитирам и как да консервирам основното си вино (при него няма такава ципа), след като вчера добавих бентонит. Притеснява ме, че на захар беше около 21, т.е. е по слабо алкохолно и да не го изпусна..

Благодаря предварително
Наздраве

п.с. Да споделя и една идея, която може да е полезна на някой, която реализирах по време на преточванията за чистене на калта: Изхождайки от факта, че ферментацията е почти приключила, и в този случай източването през канелка и/или с кофи би аерирала страшно много виното в момент, в който трябва да се пази от въздух, се почудих как да го изпомпвам в буферен съд и обратно спазвайки това условие.
Това направих с осушителна помпа от лодка - много малка по размер - но с голям дебит. Потапям я над нивото на утайката - а в другият съд краят на маркуча е потопен- по този начин преливанията стават страшно бързо, без аериране, плискане и т.н. Ето снимки на "инструмента" - оказа се страхотно удобство и препоръчам.
Прикачени файлове:
20161005_101825.jpg

Помпичките са на 12В, разглобяват се, почистват се, има ги в Ибей но и по морските магазини - 50-60 лв са.[/i]
Прикачени файлове:
20161005_101831.jpg
http://venismarine.com/product?path=96_ ... t_id=16357


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 12:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Това вино с пелената го дръж възможно по-далече от основната вино...
Виж какво пише за цветясване и ще разбереш какво имам предвид.
П.С...на този етап при откаляване-хеле първо, даже е нужно широк достъп на въздух...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 14:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 09:52
Мнения: 9
Здравей,

поста беше дълъг и може би си пропуснал, че това всъщност е второ откаляване, и не разбирам как хем цветясва заради достъп до въздуха, хем да му е нужен широк достъп до въздух (при първото откаляване преливах с кофи отвисоко) ?

Иначе благодаря за съвета - с това цветясалото няма да доливам оригиналЪ, но как да го предпазя само докато се избистри до "търговски" вид след което ще се изпие в бързината покрай Коледа (вкусът му в момента е ок и няма нито кисела нито водниста жилка) ? :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 17:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Цветясва заради друго,не е от достъпа на въздух.
Цветясването се получава при нисък алкохол,високо РН и разбира се хигиена-но често само първите два фактора са достатъчни.
Цветясалото изтегли с марркуч под пелената,сулфитрай(ако не отделя СО2),бентонит...можеш и изскуствено да вдигнеш леко алкохола-това ще е малка пречка за бактериите.
Охлади,агресивно...примерно във фризер-така ще се избистри по бързо.
Дай данни за гроздето,как си процедирал с него...дрожди и т.н..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 18:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Авг 2016, 11:37
Мнения: 7
Ще помоля за съвет и аз. Няколко пъти съм правил бяло вино от димят, но
тазгодишното ме притеснява. Заложих го в неделя вечерта; захарност 21,5;
130кг. Сулфитирах със серни таблетки, след което посях дрожди actiflore F33.
Бурната ферментация започна добре но ме притеснява многото пяна която се
образува при преточване. Понеже се изхвърлих малко с кг, се налага да държа
постоянно източено 10л. в кофа, поне докато мине първоначалната ферментация.
Та това което е в кофата ме притеснява, че държи постоянно един слой пяна
отгоре дори и като е престояло няколко часа в кофата. Струва ми се, че и джибрите
са по- топли отколкото трябва. Проблем ли е това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 21:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
SHQ написа:
Проблем ли е това.

Не

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 16:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Привет,
спазвам строго технологията описана е темата за Бяло вино, но имам едно питане, защото не разбрах нещо относно отделянето на утайките при затваряне за тиха ферментация... В момента захарността е на 3% и почва пяната при бурната ферментация значително да намалява. В събота искам да го отделя от утайката и да го затворя за тиха ферментация, но как да го отделя като в момента е много мътно? Да сложа отново Бентонит или да чакам за няколко дни само да се утай? Общо взето бентонита колко често (пъти) мога да го ползвам за бялото вино?
Поздрави,


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 21:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ти махни това върху което лежи-на дъното има кал,нея трябва да отделиш...това е грубата утайка,а не мътността.Рано е за бентонити,изчакай да не отделя СО2...да се успокои ,и още утаИ.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2016, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Привет,
вече 5 -и ден, след като отделих бялото вино за тиха ферментация на воден клапан и не излизат никакви балончета в буркана.... Червеното е по същия начин и балбука, та се къса. За бялото купих чисто нов бидон с обръч с по- малко литри, за да няма много въздух до капака. Обръча и капака ми се сториха малко афиф работа и допълнително обиколих със стреч фолио, но не иска да бълбука. Сигурен съм, че имаше ферментация, защото отделяше газове. Да търся ли съд с по- сериозно закопчаване или е нормално това за белите вина?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2016, 23:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
100% уплътнението не е добре.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: paff76 и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима