Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 20:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2016, 19:59
Мнения: 14
Здравейте, вчера се жалвах в тема на друг потребител с надежда да ми помогнете, но днес обаче темата я няма, затова накратко пак ще напиша проблема. За първи път искам да си направя ракия сам, затова се обръщам за помощ.
Купих сини сливи 200кг в чували, но се оказаха вече ферментирали, имаха вкус на вино горчиво и киселеещо. Махнах им костилките и сложих сироп (захар 15кг, вода 45литра) и една кутийка дрожди. 2 дена материала вреше слабо и на третия спря да ври въобще. Захарностт мерих преди сиропа, захаромера не показа нищо, след сиропа също не ми показа нищо. По съвет днес сложих още 5 литра топла вода, но няма резултат, материала не помръдва. Моля помагайте!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
hristakis, четох ти тегобите в другата тема. Барабар с другите писани глупости. От съфорумците имам предвид.
Не знам защо е заминала темата в коша, ма явно така е трябвало.

Та, добре дошъл първо!

И според мен колкото захар е имало да ферментира от тези сливи е била изферментирала още като си ги купил. Или малко след това.
И твоите 15 кг захар също са заминали в алкохол. Или заради наличният алкохол в джибрата, ферментацията е спряла.

Та, както си долял вода, ако няма признаци на ферментация (след 1,2,3 дни)- на казана. E, ще имаш загуби, но просто станалото, станало.

И, по... таковата, измери най-накрая захарността. Какъв уред използваш? Прецеждаш ли сока? Дай някоя снимка. На уреда, на меренето... Иначе гадаем.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2016, 19:59
Мнения: 14
а ако затопля материала? някак не мога ли да събудя ферментацията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Вземи един виномер и премери алкохола
Изглежда всичко е приключило вече


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2016, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2016, 19:59
Мнения: 14
Днес купих друг захаромер, който също показва захарност нула, за проба направих захарен сироп от 500мл вода и 150гр захар (1:3) което е около 30% захарност и двата захаромера показаха над 25% което им е макс. на скалите, което значи, че долу-горе са верни.
Искам да попитам за следната теория, след като сливите които купих са били вече ферментирали и в тях няма захарност 0%(мерих не ми показа) аз добавям сироп(15кг захар 45л вода около 30%) с 1 кутийка дрожди и пак не ми показва захарност защото тези около 30% разредени с около 200кг сливи с 0% може би ще е около 6-7% и захаромера не го отчита и за 1 ден и 1 нощ тези 6-7% се разграждат и затова да е спряла ферментацията! Това го пиша като предположение.
Искам да попитам също аз казвам, че е спряла според мен ферментацията, защото спряха да излизат балончета, може ли да има тиха ферментация, която да не се забелязва визуално и ако има как да я позная.
Днес измерих пак със спиртомер показва 0, има плод отгоре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2016, 22:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
hristakis написа:
Днес купих друг захаромер, който също показва захарност нула, за проба направих захарен сироп от 500мл вода и 150гр захар (1:3) което е около 30% захарност и двата захаромера показаха над 25% което им е макс. на скалите, което значи, че долу-горе са верни.
.

Ами не е 30%,а е 23%... 8-)

hristakis написа:
(15кг захар 45л вода около 30%) .

Не е 30% ,а 25%...нататък не ми се продължава.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 00:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 15
Защо не ти се продължава ? Човека пита нещо и вместо някой да му отговори всеки се прави на интересен и на голям ракиджия , а дали вари изобщо не се знае !!!
И аз няколко пъти съм питал нещо тука но никой от всезнайковците не ми отговори а само пишеха глупости. Щом не е прав поправи го , обясни му как се мери захарност , примерно ако сложи 5 кг захар и 20 литра вода на 100 кг сливи със захарност 10% , колко захарност дава това , как се изчислява ? Щом се е объркал значи не е много в час както много от нас , и нали за това е тоя форум за информация или се бъркам ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 06:57 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
При всички положения форумът не е за да се учиме как се смята процентно съдържание на разтвор от 15 кг захар и 45 литра вода... Това се учи някъде в началното образование.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 12:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
jentaro написа:
Защо не ти се продължава ?

Защото съм го правил вече десетки пъти...има търсачка.
jentaro написа:
И аз няколко пъти съм питал нещо тука но никой от всезнайковците не ми отговори а само пишеха глупости. ?

Мда, видях какво си питал..."как да измеря захарност"-Фундаментален въпрос а?:?

jentaro написа:
Щом се е объркал значи не е много в час както много от нас , и нали за това е тоя форум за информация или се бъркам ?

Да...форума е за информация-дал съм му насоки на човека,че процентите не са тези ,които мисли... :smoker:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 14:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2016, 19:59
Мнения: 14
кажете може предположението ми от предния ми пост да е вярно, т.е. благодарение на температурата от 24 градуса и кутийката дрожди, захарния сироп да се е разградил за 1 ден и затова да е спряло да балбука, което мен ме разтревожи и реших да търся помощ тук, която за сега не намирам, защото хората само се заяждат кой какво бил казал и кой не бил търсил достатачно в форума. Та 4-ти ден след като спря балбукането ги бъркам по 2-3 пъти на ден и винаги като разбъркам има пяна и много много малко балончета. може ли това да означава, че все още има слаба ферментация. Доближавам глава до бидона и освен жуженето на винарките се чува и едвам доловимо пукане. Поднасях запалена клечка кибрит НЕ гасне. Започвам да си мисля да изчакам още 3-4 дена и да го варя. Моля вместо да се заяждате, изказвайте мнения.
П.П. За тези 6 дена от които е в бидона, в началото отгоре излизаше много плод гъст(едвам се разбъркваше), сега е доста по-малко и е мек (в смисъл с 2-3 завъртания се разбърква)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 14:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
hristakis написа:
Та 4-ти ден след като спря балбукането ги бъркам по 2-3 пъти на ден и винаги като разбъркам има пяна и много много малко балончета.
След като сложи водата ли се поеви пяната и балончетата?
hristakis написа:
Доближавам глава до бидона и освен жуженето на винарките се чува и едвам доловимо пукане.
Веднага изгони винарките,място за тях няма в бидона,ще ти вкиснат материала.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 15:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2016, 19:59
Мнения: 14
пяната и малко балончета винаги ги е имало след като разбъркам. Чудя се дали пък не са готови вече за варене?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 15:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
ВАЛИБОР ЕН написа:
Познава се по звука. Едно ухо над бидона, ако има някакво слабо пукотене значи все още има някаква ферментация. Ако не чуваш нищо, всичко е приключило.

Не мисля че е така.
hristakis написа:
Моля вместо да се заяждате, изказвайте мнения.

Единственото което се сещам е да измериш захарноста на сиропа.Когато правя от ябълки,дюли и т.н голяма играчка е да прецедя чист сироп за да измеря захарноста.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 16:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
hristakis написа:
пяната и малко балончета винаги ги е имало след като разбъркам.
hristakis написа:
Та 4-ти ден след като спря балбукането ги бъркам по 2-3 пъти на ден и винаги като разбъркам има пяна и много много малко балончета
Спомням си че каза че е спряла ферментацията абсолютно никакво движение в първата тема(дето я изтриха) :shock: сега пък
казваш винаги си е имало балончета. Ей човек ще ни побъркаш тука всичките :explode: нищо ти няма на материала, просто си тече ''Тихата ферментация''.... :datz: :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: помощ за ракия
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2016, 19:59
Мнения: 14
в първата тема казах, че за първи път искам да правя ракия и не разбирам. когато спря да балбука потърсих съвет тук. Днес четох на едно място че ако като разбъркаш има пяна, значи все още тече ферментация, затова и веднага споделям тук, че като разбъркам има малко пяна (не е много) и съвсем малко балончета - означава ли това, че има някаква ферментация?
поднасях запалена клечка и не огасна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима