Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2016, 14:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2016, 13:50
Мнения: 3
Здравейте,
нов съм във форума а също така и в приготвянето на вино, затова са ми нужни някой съвети и насоки.

Ще обясня, какво съм направил досега и ме интересува, как трябва да продължа?
Вчера набрах гроздето, всичкото съм го оронкал /без повреденото и загнилото/ в един голям бидон.
След това го извадих кофа по кофа, намачках го хубаво в кофите и след това изсипах всичкото в едно 100 литрово буренце с голям отвор отгоре. Ето такова.
Прикачени файлове:
3306323_58837269_big.jpg

Напълни се малко повече от 2/3 - около 60 литра. После дръпнах малко шара за да измеря захарността. Оказа се ниска и добавих предварително разтворена захар. Измерих пак и за мое учудване не беше мръднала. В последствие разбрах, че съм взел прецакан захаромер. :D
Снабдих се с надежден и след като измерих разбрах, че се е покачила до 30. Наложи се да добавям вода и така лека полека докарах шарата до 22-23 захарни градуса и около 70 литра течност и грозде в бурето.
Така се случва, като бърза човек!
Само да добавя, че гроздето е смесено бяло, червено от три асмички на село.

Интересува ме, какво правя от тука нанатък? След колко време да го изтакам от джибрите/зърната и да следя ли за няква особеност в процеса? Трябва ли да добавям нещо в джибрите сега или след претакането?

Предварително благодаря!


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2016, 21:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
viewtopic.php?f=10&t=3061

viewtopic.php?f=10&t=1707


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 10:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2016, 13:50
Мнения: 3
Първо тези две теми прочетох, но са ми малко сложнички. Пак да подчертая, че аз съм нов в тази област и ми е много неясно всичко написано. Искаше ми се с някоя по простичка рецепта да ми препоръча някой. Пък и моето грозде е смесено - бяло и червено /незнам дали има значение/.
От неделя е в джибрата, без чепките, като всеки ден разбърквам добре джибрата дето е отгоре.
Интересува ме, колко време да го държа така, трябва ли да му слагам серниста киселина сега или после?
Пак казвам, някоя по лесничка рецепта ме интересува, като за напълно начинаещи :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 11:09 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
По-просто, няма как да стане. Иначе не става хубаво вино. :)

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 13:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2016, 13:50
Мнения: 3
Мога ли на по късен етап да сложа сернистата киселина, защото така или иначе не съм го направил?
Джибрата, кога да отделя? Доколкото разбирам от двете статии за белите и червените вина това трябва да се случи след около седмица. Мога ли също така, тогава да внеса сернистата киселина?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 17:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
На всичките ти въпроси е отговорено в темите които твърдиш че си прочел... Понякога едно прочитане е недостатъчно , прочети ги още веднъж.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 19:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Съгласен с Марио.
И си води записки. Четейки темите имам предвид.
Пък и на процеса на правене на виното ти. Аз го правя, и сега, тази година просто си припомням какво, кога, как съм правил в минали години. Помага много. Все пак правим вина веднъж годишно, за съжаление.

И, Станчо, стига с тази серниста. НЕ слагай. Няма да ти обяснявам защо. Просто не слагай. Изпии си винцето така.

И щом вече имаш верен захаромер, мери всеки ден как намалява. Трябва на 5-7-10 тия ден да е нула. Важна е и температурата. Потапяй шапката. След това отдели шлюпкети и го върни в бурето. Изчакай още 20-30 дни и го почвай.

Така най-накратко мога да ти разкажа, макар че и така не е.
Просто за догодина се подготви и теоретично и с оборудване и с "химия" и започни да правиш виното по правилният начин. Резултата ще ти хареса. Повярвай ми.

Успех желая!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима