Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 11:23 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2016, 11:06
Мнения: 2
Здравейте колеги! За пръв път ще варя ракия, материала е 120кг. памид, 18 градуса захарност, добавена 24кг. захар и 60л. вода. Ферментацията тръгна добре, бурната мина за около 5 дена след това поутихна но има шапка и се чува, че шуми преди да разбъркам, проблема е, че започва да киселее и като че ли намирисва на кисело вино. Материала е зареден на 10.09. на 11.09. вреше. Въпроса е, може ли да се направи нещо за подобряване на джибрата, записал съм казан за 19.10.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Много ти е захарта на материала за ракия по мои изчисления.
rumen69 написа:
18 градуса захарност, добавена 24кг. захар и 60л. вода.

Ако предположим че 4кг захар са необходими да вдигнеш захарността на материала до 21-22% то
останалата захар 20кг си е разредил 1 към 3-което е много за ракия.
Пс. не че и така няма да изферментира но ще е трудно пък и времето захладя !
Губят ти се около 10л вода да стане поне 1(захар) към 3,5 вода, но вече е късно.
Предполагам че някой друг колега ще ти даде по добри насоки.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 13:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
По данните ,които е дал крайната захарност е 22,5% -това си е перфе за ракия.
Нормално е да накиселява,тази година РНто на гроздето е малко ниско поне преди 10тина дена,та при ферментацията ще слезне още...въпреки добавената вода.
Не се притеснявай,щом все още ферментира,други процеси са малко вероятни.
Малко по-киселата джибра е плюс за дестилата.
Чакай си спокойно 19...няма да има проблем,ако спазваш хигиена и малко по-късно си на воден клапан или затвориш почти плътно...с найлон и ластик ,примерно бидона.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
По данните ,които е дал крайната захарност е 22,5% -това си е перфе за ракия.
Можели формулата по която е изчисли захарността...
За един приятел питам..... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 13:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
0,18х120=21,6кг-това е захарта в гроздето
21,6+24=45,6кг -това е общата захар
120+24+60= 204кг-това е общото тегло на всичко

45,6/204=0.2235....което е 22,4%...аз го закръглих на 22,5 :D

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
120 кг грозде дали ще дадат 120 литра 'шара' ? А както се знае захарността се мери на шарата
не на общия тонаж.... така че истината е някъде по средата...... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 14:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Няма да дадат 120л, това е ясно-но процентното съдържание се смята на кг,та истината е точно там където казвам...,а именно 22,4%...ззахарта е в кг все пак ;) за това се смята отношение на кг.
Друг е въпроса ,ако имаш предвид,че след като се изронкат тези 120кг грозде няма да са 120 а 110 премерно...от ,което процентите ще се променят с малко нагоре...тоест отива точно на 22,57%

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 21:02 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2016, 11:06
Мнения: 2
Благодаря за компетентните отговори! Малко бях притеснен да не вкисне пращината.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2171
Местожителство: Пловдив
Като че ли Барона имаше друго предвид ;)
По дефиниция градус Брикс (°Bx) е мерна единица, изразяваща захарното съдържание на воден разтвор. 1°Bx е 1 грам захар в 100 грама от разтвора.
И сега. В тия 100 гр ако започнеш да пускаш примерно джамини, ще започне да става по-тежко, ама захарното съдържание няма да се промени.
Та и гроздето зависи колко твърди частици съдържа - люспи, семки (джамини) :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 21:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Аха да..разбирам.
Но като ми кажат ,че захарността е едиколко си,разбирам че е смлянно и тогава премерено гроздето.
Така ,че ако в него има трърди частици и е премерена 18% захарност...то премахвайки ги (примерно семките...тоест -10%от теглото)то нещата няма да се променят осезаемо...промяната ще е след втория десетичен знак.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2171
Местожителство: Пловдив
Аха. 0,2265 става горната сметка (ако извадим 10% джамини) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима