Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 23:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Опс, пропуснал съм, че е в долния край, уместна е забележката. Не че на 60% алк не можеш да си извадиш паток с колоната :) .
Най-важното е да направиш колоната послушна (управляема) и да си наясно какво искаш от нея.
Като си поизясниш теорията, ще черпиш Иво, дето ти каза, че не знаеш с какво си се захванал :lol: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 23:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
damiangeorgiev написа:
Буквално казаха-... " Практиката ни показва , че 90+ градуса на изходящите от дефлегматора пари е най- добрия вариант при който ще получиш около 60 градуса ракия .
При 97+ градуса , долния датчик ще ти включи постоянно водоподаването и е хубаво в този момент да спреш с варенето , защото почти нищо няма да излиза .
Когато достигнат парите в долния край на колоната тези стойности спирта който е останал е пренебрежимо малко и не си заслужава да го добиваш "

Затова по-горе писах, че е най-правилно да се монтират лула и серпентина. Производителят е монтирал механично и без да се замисля "автоматика" за режим на работа, както на обществен казан с колона. А именно - без дефлегматор. Ако ферментацията е проведена правилно започва да тече дестилат при около 90-92 гр. по термометъра на върха на колоната. Целият процес продължава до достигане на 96-98 гр. Без използване на дефлегматора. Когато наближи края на процеса спиртомера осезаемо бързо започва да изплува нагоре. От 50 алк. гр. по спиртомер до достигане на 40 алк. гр. количеството е около 2-3 литра според обема на казана. Ако не спреш да събираш питеен спирт на 50 алк. гр. гарантирано ще вкараш патоки в дестилата. Нищо, че е колона.
Ако колоната е за лични нужди тази "автоматика" само ще пречи на процеса, защото е грешно програмирана. Ако е за обществен казан е все тая. Турена е за парлама и реклама - "Най-модерният казан. Всичко прави сам. Сам тръгва, сам спира, айде следващият да налива"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2016, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Мдааа.
Казаха ли как се отделя първак с тази автоматика?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2016, 00:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Авг 2016, 11:21
Мнения: 35
За лични нужди е .
Разбирам те сякаш е проектирана така колоната , щото няма значение дали дефлегматора е пълен , празен или дали ще протича вода през него или не .
Ако е така , то няма смисъл от конфигуриране и асемблиране на колоната в този и вид.
Къде и с какво е сбъркано програмирането и как да го оправя .
ще съм благодарен на някакво инфо в тази връзка .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2016, 00:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Ако този казан беше мой щях да работя на ръчно управление.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2016, 09:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Авг 2016, 11:21
Мнения: 35
Не казаха как да отделям първака . Предполагам че става като се настрои контролера , да поддържа температура на парите след дефлегматора примерно 66-67 гр.
След това на по - висока температура за етанола .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2016, 09:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Авг 2016, 11:21
Мнения: 35
О.К.. Да приемем , че не ползвам т. нар. автоматика .
Какво правя на ръчно управление ? Аз нещата ги виждам така :
Или следя термометрите , приемам ги за ориентир и ръчно пускам и спирам водата / намалявам - увеличавам огъня / съобразно градусите , които съм решил да поддържам в дефлегматора .
Или следя градуса на дестилата , който тече , приемам него за ориентир и според това пускам или спирам водата в дефлегматора / намалявам - увеличавам огъня / .
Мога ли да коригирам грешката в програмирането , така както е в момента и каква е тя ?
Под " без използване на дефлегматора " имаш предвид , че не се манипулира температурата в него ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2016, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Селските казанджии пускат дефа само накрая...
И аз бих карал на ръчно.
Започвам да схващам "идеята". Двустепенен терморегулатор. Едната степен да поддържа примерно 90*C за тяло, а другата да сработи накрая, за да не отървеш патока.
Не става с терморегулатор.
Ако регулираш примерно някакъв нагревател става. Терморегулаторът се "самообучава" да разпознава термичната инерция на системата (ако има функция самонастройка). По време на работа изключва преди да достигне зададената температура и включва преди да е паднала под нея. По този начин работи в импулсен режим и кове десети наистина.
Ама сметката е без кръчмар - дефлегматорът не обича импулси. Освен това самонастройката на терморегулаторите е приложима само при постоянна мощност. При променлива мощност, както е в ракиджийските съоръжения, става мазало.

Температурата на парите след дефлегматора ти дава точна представа за алк. градус на дестилата. С прецизен дросел и подаване на топла вода можеш много точно да регулираш тази температура.
Само да питам. И какво като я регулираш? Можеш да контролираш % алк, но не и вкуса/аромата на дестилата. За него няма дросели и датчици :megagrin:

ПП. И понеже темата е друга, аз спирам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2016, 10:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Авг 2016, 11:21
Мнения: 35
За вкуса и аромата и аз мисля , че не от контролерите и т.н. зависят кой знае колко .
Целта в случая е да се контролира доколкото е възможно в домашни условия процеса , така че да се получава добре изчистен от нежелани примеси дестилат / ракия . Приятна за пиене и доколкото това може да се каже за ракия - безвредна .
И също така с по-малко мое участие .
Ще го пробвам с топла вода и " автоматиката " , ако не стане ще го карам ръчно .
Но въпреки , че не го коментирахме , ще започна с по-ниска от 90 градуса температура на парите след дефлегматора . Ако не става както трябва винаги мога да върна " фабричните " :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2016, 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Авг 2016, 11:21
Мнения: 35
Ооох , що ли се зачетох из форума ... сега ми иде да си изхвърля и аламбика и колоната :) .
Едно питане ... замислих се за варианта за подаване на топла вода към дефа :) / започнах и аз като профитата / , от затворена система с радиатор . Но в началото тя ще е пак студена , т.е. пак трябва съвсем леко да я пусна от дросела . Да де ама така ще отиде към радиатора малък дебит и ще изстине много докато се върне обратно и пак трябва леко през крана... параграф 22 .
Ще стане ли да монтирам едно проточно бойлерче , докато се подгрее водата и после да го изключа или направо някакво малко 10-тина литра бързонагряващо бойлерче .
То май лаборатория за бело щеше да ми е по-лесно :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2016, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Авг 2016, 11:21
Мнения: 35
Разглобих колоната , устройството на тарелките е следното :
Клапани , които са почти на нивото на дъното на тарелката и.... преливник , по - висок от тях с около 2 см. .
Това , което не мога да разбера , как ще се напълни с течност до нивото на преливника , че и да прелее оттам , при условие , че като се отвори някой от клапаните , ще се излее оттам към по- долната тарелка .
Или нещо бъркам в представата си за работа на този тип тарелки .
Сори , ако въпросите са досадни или лишени от смисъл , но до толкова ми стига инфото :) .
Ако кажете , ще снимам ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2016, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
:) Най-точно го каза Иво - не знаеш с какво си се захванал.
Вчера бях на обществен казан. И там не знаят. Обаче ми позволиха да работя с дефа както намеря за добре. Получава се. Язък за хубавите медни дестилатори :verzweifelt:

ПП. Клапанът затова е клапан - да пропуска само в едната посока...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2016, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Авг 2016, 11:21
Мнения: 35
Добре ... но не мога да си представя , как клапана ще се повдигна да изпусне , да речем парите отдолу , а насъбралата се евентуално отгоре , над него , течност няма да изтече в този момент.
Едва ли се получава такова налягане че да повдигне клапана да издуха парите , а течност да не може да се промъкне при това отваряне .
Клапана не го натиска нищо , само собствената му тежест.... няколко грамчета .
Най-вероятно е направено както си трябва , но на мен ми изглежда че няма да сработи така .
Та затова питам дали няма нещо объркано .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2016, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Като се замислих, ако някой търси помощ за охладител, ще трябва да изчете 3 стр. спам и пак няма да намери отговор. Затова предлагам да приключим.
Коментирахме по принцип как е по-добре. В случая не е ясно дали дефлегматорът е достатъчно мощен да работи с топла вода. Може да са го проектирали за студена, даже е по-вероятно. Не е ясно дали има възможност за регулиране на нивото в тарелките. При това положение, че флегмата от дефа ще е преохладена е малкият дерт. IMHO

А ако ти е любопитно за тарелките - viewtopic.php?p=61605#p61605


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2016, 01:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Авг 2016, 11:21
Мнения: 35
Извинявам се... просто полемиката тръгна в тази посока . Ако трябва , нека модератор изчисти или премести ненужното .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима