Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 11 Дек 2017, 13:42 Дата и час: 11 Дек 2017, 13:42

Часова зона: Европа/София




 [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2016, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 22:11
Мнения: 33
На 22.09.2016г. закупих червено грозде мавруд 450кг. Гроздето изглеждаше много свежо без загниване или други проблеми, захарност 24. След смилане и отделяне на чепките сулфитирах с Oenosteryl Effervescent 10гр SO2 /100лт. След 5 часа добавих дрожди Zymaflore FX10, активатор Thiazote PH и ензим Lafase Fruit. До днес нищо, никакви наченки на ферментация. Избата ми е с климатик и поддържам 22-23 градуса. Преточвам по няколко пъти на ден за обогатяване с кислород на гроздовата каша. Та въпроса ми е трябва ли да се притеснявам или чакане му е майката. Не правя вино за първи път, но до сега такова чудо не ми се беше случвало. Предварително благодаря за мненията и съветите.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2016, 11:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6638
Местожителство: София
Не се притеснявай,било е по-студено гроздето.. и за това се бавят видимите признаци на ферментация.
Това си има и добрите страни...нещо като мацерация се получава.
За друг път да знаеш,едно да премериш темп. на мъстта и когато влагаш дрождите -просто да ги разлееш по повърхността без да ги разбъркваш първите 10-12 часа.
Идеята на това е ,че когато са в по-голяма концентрация ,по-бързо правят колонии (увеличават бройката си)и след това разнесени из целия обем с бъркането,по-бързо се развиват.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2016, 08:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 22:11
Мнения: 33
Благодаря за насоките. Вчера вечерта най-накрая започнаха първите признаци на ферментация.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2016, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
И при мен 36 часа след подаване на дрождите ми се бави ферментацията при червеното грозде... При бялото отгоре има някаква слаба пяна, но леко шуми. Докато червеното се е надигнало леко, но я няма твърдата шапка отгоре. За първа година сулфитирам и след това пидявам с дрожди и се притеснявам дали не съм объркал нещо. Засега го отдавам на доста студеното грозде. Утре вечер ако е така ще подгрея с туба гореща вода и ще сложа още една доза дрожди. Дрождите са F 33, които ги дават уж за по - широк диапазон на температури..


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 08:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Сега сутринта отидох да му бая и вече ми хареса :megagrin: Бидона пращеше отвътре, а шапката една дебела и твърда, но мож я натисна с ръка :lol:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Авг 2015, 12:42
Мнения: 8
При мен не е тръгнала вече 36 часа - писах в темата за Наука за правене на вино:

Цитат:
Не знам дали е проблем, но както е писано в книгата, в недеря вечерта посях дрожди 27 гр./100кг. при 28 гр. темп. на повърхността на мъстта, а още не е тръгнала ферментация. Преди дрождите сложих активатор същото количество.
Сложих преди 28 часа калиев метабисулфид 14гр./100 кг. Оставих посявката да престои на повърхността през нощтта, а на сутринта разбърках с преточване. Температурата на повърхността беше 25,5 градуса, а по-нодолу, докъдето стига термометъра 28 гр.
Дрождите са 60 гр. от Баумакс (същите продават и в сортови семена) и 20 гр. от мин. година от vinar.bg.
Съда е в мазе с около 20 градуса температура.

Дали да търся други дрожди?
Нямам спомен, но мисля, че като не слагах метабисулфид, ферментацията тръгваше веднага.
Миналата година слагах от същия и тръгна също по-късно...

За съжаление не съм там и не мога да въздействам, ще трябва да изчакам до събота...

П.П.
Сега прочетах, че рехидратирането не трябва да превишава 45 мин - минал съм това време, но освен вода имаше и сок от мъстта.


П.П.П. Преди да преточа на сутринта, ми се стори, че имаше леко пукане по повърхността, като отделяне на газ, което се засили, като разбърках с термометъра. За това ме учудва, че още не е тръгнала ферментацията - материала бил напълно спокоен.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 11:29 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1389
Местожителство: Дупница
Колега , не е редно да пишеш за един и същи проблем във всяка тема която ти попадне...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 13:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Авг 2015, 12:42
Мнения: 8
Съгласен съм... за съжаление намерих тази втора, ако модераторите преценят, да изтрият постовете в другата тема.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Авг 2015, 12:42
Мнения: 8
Съобщиха ми, че мъстта е започнала да се газира... дано са ми били излишни притесненията.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2016, 14:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Авг 2015, 12:42
Мнения: 8
В събота, 1.10.2016 измерих 2% захар и 12% алкохол, шапката плуваше още. Вчера 2.10. вече беше се успокоило и измерих 0% захар и 13% алкохол, на вкус не се усеща сладост, само леко е газирано още и мътно... ще видим какво ще излезе след месец.


Не премина ли много бързо бурната ферментация - дрождите са посети на 25.09., реално започва на 27.09 и приключва на 2.10 - 5-6 дни?


Върнете се в началото
  
 
 [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: troyanhorse1 и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима