При мен не е тръгнала вече 36 часа - писах в темата за Наука за правене на вино:
Цитат:
Не знам дали е проблем, но както е писано в книгата, в недеря вечерта посях дрожди 27 гр./100кг. при 28 гр. темп. на повърхността на мъстта, а още не е тръгнала ферментация. Преди дрождите сложих активатор същото количество.
Сложих преди 28 часа калиев метабисулфид 14гр./100 кг. Оставих посявката да престои на повърхността през нощтта, а на сутринта разбърках с преточване. Температурата на повърхността беше 25,5 градуса, а по-нодолу, докъдето стига термометъра 28 гр.
Дрождите са 60 гр. от Баумакс (същите продават и в сортови семена) и 20 гр. от мин. година от vinar.bg.
Съда е в мазе с около 20 градуса температура.
Дали да търся други дрожди?
Нямам спомен, но мисля, че като не слагах метабисулфид, ферментацията тръгваше веднага.
Миналата година слагах от същия и тръгна също по-късно...
За съжаление не съм там и не мога да въздействам, ще трябва да изчакам до събота...
П.П.
Сега прочетах, че рехидратирането не трябва да превишава 45 мин - минал съм това време, но освен вода имаше и сок от мъстта.
П.П.П. Преди да преточа на сутринта, ми се стори, че имаше леко пукане по повърхността, като отделяне на газ, което се засили, като разбърках с термометъра. За това ме учудва, че още не е тръгнала ферментацията - материала бил напълно спокоен.