Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 21:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Привет на всички! Склонен съм да приема съвети, как да постъпя защото по-миналата година се видях в чудо с такава висока захарност! Ето какво съм направил (почти нищо) три тона мерло смляно не съм сулфитирал, не слагам дрожди и не искам да го разреждам с вода заради плътността му! Вече четвърти ден мълчи, близо 20 градуса е в помещението, прехвърлям го с помпата и мачкам, но не тръгва! Не можах да отделя друго грозде с ниска захарност, разполагам с Димят, но едвам събрах нужните килограми за бялото! Въпроса ми е: ще ми мине ли номера, ако го оставя така да тръгне и след бурната да го извадя от майката, без разреждане с вода и захранка с дрожди !?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 16:16 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Голям риск поемаш без сулфитиране , а да не споменавам употребата на дрожди , най-вероятно и температурата на мъстта е ниска и затова ти се бави началото на ферментацията .Ако разредиш с вода Ph ще замине някъде на горе.....Не казваш в какви съдове е , какво е помещението .Следва захлаждане след 3-4 дена и ако нямаш контрол на температурата има голяма вероятност да останеш с много висока остатъчна захарност и спряла ферментация .Рестарт на ферментация си е многооо трудно .Измери темпертаурата на мъстта и сподели .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 16:20 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
не риск просто е обречено на провал,ако захарността е измерена правилно няма как с диви дрожди да протече пълна ферментация .
Все пак във форума има много по знаещи но моето мнение е ,че е глупаво такова голямо количество грозде да се похабява по такъв начин ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 16:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Гроздето е в бидони от по един тон, помещението е изба на 2 метра под къщата и се стига през две врати до нея т.е. външната температура не влияе особено. Мога до го затопля, но го правех, когато го вадя след бурната! Довечера ще премеря температурата на кашата, но мисля че там не е проблема, защото бидона с бялото вдигна шапка само за една нощ, та и там закъснях с ваденето и градирането. На бялото сложих дрожди и сега работи доста добре! На червеното никога не съм слагал дрожди и сулфитирах на готовото вино, сега съм на друго мнение ако не е късно! И остава най-противното за мен да го градирам с вода! Градуса е мерен няколко пъти , същото показва и на всички хора в лозовия масив!

ПП. имам лоши спомени от по-миналата година, когато след изваждането в края на бурната спря ферментацията и след една дълга седмица на шашкане се наложи да го върна при майката! Веднага тръгна ферментацията и превря, но го направи грубо и срам за майстора!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 16:59 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
На бялото вино си сложил дрожди , но те работят опимално 14-18 градуса . Червеното ти се бави най-вероятно от температурата в кашата .При ферментация на червено вино температурата трябва да е по-висока 22-24 градуса .
Сигурно си имал проблем в тези бидони 1тон , с напредването на ферментацията при количества над 500 кг темпераурата се покачва доста и може да достигне 28-30 градуса .Контролирай температурата и не допускай прегряване .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 09:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Вече има ферментация леко мудна, но шапката има обем! Температурата на помещението е точно 20градуса,а на ширата 17! Взех мерки по въпроса! Имам само два въпроса към вас: мога ли в това положение да добавя дрожди и трябва ли да сулфитирам преди това?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 09:11 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
не виждам каква ферментация коментираме при 27% без засяване с дрожди ...?? тя ше започне но до къде ще стигне е по важния въпрос .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 09:25 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Можеш да засееш селектиран щам дрожди , но тяхния щам ли ще се развие или на дивите които са в гроздето ще се разбере в края на ферментацията .Идеята е да се сулфитира след ронкане , за да получиш чиста среда в която дивите дрожди са подтиснати от действието на SO2 и след като засееш селектиран щам дрожди да се гарантира развитието точно на този щам .Вече е късно да сулфитираш защото имаш старт на спонтанна ферментация и резултата ще е смрад и вуня .Пробвай да засееш селектиран щам - 20гр/100 л каша и повдигни температурата на кашата до 20 .Нищо друго за сега не прави .На по-късен етап следи температурата да не се покачи драстично .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 09:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Благодаря, имам дрожди на Пастьор, които слагам на бялото , но в упътването пише, че стават и за червено вино! Вдигам температурата и чакам бурната и ако захарността не пада в норми няма да го изваждам от майката !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 10:09 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
а бе пич не е моя работа ама заложил си два тона прекрасно грозде ти мънкаш че си имал НЯКАКВИ СИ ДРОЖДИ .. попрочети из форума има толкова писано по въпроса ,купи си точните дрожди и останалите необходими неща за протичане на нормална ферментация и спокойно си гледай живота ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 11:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2016, 20:16
Мнения: 11
Местожителство: София
Със диви дрожди ще имаш 3 тона оцет.

Преди 3 години правих 1 тон рубин с такава захарност, без разреждане с вода или по-слаба мъст... едвам го спасих. Хем бях сулфитирал+правилни дрожди.
Поради страх от висока температура при ферментацията не вкарах бидона на топло. И в края на тихата ферментацията спря от студа. Оправих го, но с много мъка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 45
Аз,ако имах три тона мерло, щях един месец преди това да знам какво ще го правя и да имам план с т.1,2,3,и т.н.А и въпросът е комерсиален!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2016, 13:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
То, беше близо 4 тона, но нямам място за толкова! Човек се учи от грешките си, аз май не, защото по-миналата година пак същото даже пак съм , ви занимавал със същия проблем тук! Миналата година гроздето беше едвам 24 захарност и всичко мина добре, стана хубаво вино и не стигна за всички! Имам си друга работа, но ми е интересно да се занимавам с това, защото наследих лозето и не искам да го продавам! Оня ден купих още бурета от френските , ама не знам дали ще стигна до тях....хаха! В момента има бурна фермантация, температурата в избата де 24гр. а на ширата 18, помпите въртят през 1 час, бъркам сутрин и вечер! 450 литра сирак ври ще се скъса мисля, че ще се справя ! Благодаря за съветите ви!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: cecoce4, devalves, vtv и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима