Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
На.04.10 купих 130 кг грозде на 1,20 лв. – мерло, каберне, мавруд, въобще микс отвсякъде. Продавача твърдеше, че гроздето било над 25 пр. захарност, като за доказателство извади рефрактометър. Позабърса го с ръкав, капна една капка от едно зърно и воала 29 пр. Та видях какво е рефрактометър „на живо“. Междудругото преди да купя от него обиколих още две три места в Люлин, но нито на вид, нито на вкус ми хареса гроздето. Затова се върнах при него. Той пък се ухили: не съм му бил първия за деня дето се връща. После почна да го тегли, да го мели и накрая - половин щайга някакво бяло грозде и една кофа вода да изкара всичко от машината - бонус от него. Само не можах да разбера как от 130 кг грозде излезе точно 100 л. смляно, ама човека каза че било така. Прибрах се премерих захарност на всичкото грозде с обикновен захаромер, при 23 гр. Темп. показа 24 гр. захарни - като по образец. Направих си стартер и го зачаках да шупне. След около час бухнах първо 100 гр. Винена киселина и 4 пакета захар/за всеки случай/ и накрая добавих стартера без да разбърквам. На другия ден вече беше започнала бурната, но не чак толкова бурно, колкото ми се искаше. Мерих температурата в бидона – 22 гр., околна 17 гр./в избата/ Турих 3 бутилки с вряла вода - понадигна се и чак тогава почнах да бъркам за първи път. Хубаво ама, като изстинаха бутилките пак се запече работата. Викам си требе много вода. Напълних 11 л. вряла вода в една туба и я хвърлих в бидона. На сутрина 120 л. бидон се беше изпълнил до капака. Извадих тубата и пак хубаво разбърках. Чувствам, че малко предобрих нещата с тези 4 кг захар, защото течността ми се вижда доста гъста. Толкова гъста, че направо не мога да извадя сок да меря захарността в момента. Решил съм от това грозде да цедя сок и ще се опитам да направя 10 - тина л. вино, останалия сок ще отиде за ракия, после вода, захар и сещате се натам. Дрождите които посях са Zymaflore FX10 и Zymaflore RX 60. В момента /06.10/тече бурна ферментация. Температурата на мъстта след разбъркване е 22. Пак пробвах да меря захарността, но това е почти невъзможно. Като си прочетох домашното тук във форума излиза, че наистина съм прекалил със захарта. По груби сметки съм я вдигнал на 29. Дали да не разредя с вода или да оставя нещата така?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 12:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
jiwano написа:
След около час бухнах първо 100 гр. Винена киселина

Защо ги правите тия работи????
29% захарност не е проблем за подбраните от теб дрожди,ако подържаш температура и внасяш при необходимост ДАФ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 14:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 614
jiwano написа:
Позабърса го с ръкав, капна една капка от едно зърно и воала 29 пр.

Така и аз преди си мислех, че имам слива на 22%, по същия начин бърсах от ръкава уреда.
Оказа се, че от предишни измервания не съм почистил добре призмата. Та може и това да е търговски трик.
Вече мия с вода и подсушавам преди всяко мерене.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 16:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Хубаво де, сгафих с тая винена киселина, тя се слага когато се залагат джибрите с вода и захар за повторно дестилиране. Ще сложа 10 л. топла вода в материала. А, ДАФ да слагам едва когато усетя миризмата на сероводород, нали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
Киселинността на мъстта трябва да бъде около 6-7 г/л. 100 гр винена киселина и 16-17 л вода правят това. Трябва да се има предвид и промяната на захарността след това разбира се.

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 20:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
pentcho написа:
jiwano написа:
Позабърса го с ръкав, капна една капка от едно зърно и воала 29 пр.

Така и аз преди си мислех, че имам слива на 22%, по същия начин бърсах от ръкава уреда.
Оказа се, че от предишни измервания не съм почистил добре призмата. Та може и това да е търговски трик.
Вече мия с вода и подсушавам преди всяко мерене.

:2thumbs: точно е врътка)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Дано имаш късмет, защото аз виждам нещо друго в твоята сага: Температурата в София на 4.10 е била м/у 16/20 градуса, а ти казваш ,че материала е с температура 23градуса, т.е. имало е вече ферментация! За това след смилането на гроздето не виждаш сок, а каша и докато си го разкарвал из София е тръгнала и бурната такава. В този моент не можеш да мериш захарността правилно за да го градираш и си вкарал автогол, а сулфитирането след започнала ферментация усложнява нещата на мах +високата захарност, която си докарал! Сладко киселата каша, която се е получила не е флората и фауната за култивираните дрожди т.е. няма ефект, а ако му сложиш вода, нещата отиват на произвола! Според мен вдигай температурата на материала и помещението и не слагай нищо повече в материала, защото следите ще са значителни и без друго! Най-малкото , което си допуснал е да смесваш различни сортове във ферментация, такова вино няма име и вкус, нищо ,че по селата му викат "букет" ей така благозвучие! Желая ти успех...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 11:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Капитан Очевидност написа:
Дано имаш късмет, защото...

Не съм съгласен с нищо от написаното.
Толкова бързо бурна ферментация не тръгва...хеле пък да вдигне темп. за 2-3 часа.
Няма как да попрече на измерването.
Подобно смесване е възможно по време на ферментация,ще има добър аромат и вкус при правилно извеждане на ферментацията.
Има такава практика,че даже е по-широко застъпена от тази да се купажират готови вина.
Единствено както вече казах ,киселината ще е в повече...но не е болка за умиране-студа нататък ще я изкара...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Може и да греша, затова пиша в раздел "начинаещи" но съм свидетел на това, как в чувала гроздето от дълго стоене започва ферментация и веднага след смилането започва да ври осезаемо! Няма как, материала да е с по-висока температура от външната , ако не е във ферментация и градирането в този момент да е правилно! Въпрос на вкус е наистина, да смесиш различни сортове във ферментация,аз не бих опитал нито от печеното агне, нито от печеното прасенце, ако са приготвени в обща тава..примерно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 12:08 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Никой не обърна внимание че от това нещо ще се прави директно ракия!!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
И малко вино все пак, инак да правиш ракия от тези сортове на цена от 1.20лв. си е чиста загуба ! Още не е късно да добави малко захарен сироп за рендемана, защото 30литра материал е за никакъв казан!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 12:46 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Не е 30 , а е 130 !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Така де, ама целия материал е в 100лтр съд, което в най-добрия случай е 45лтр вино! Човека е написал, че ще отдели 10лтр вино, а другото отива за ракия!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 14:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Капитан Очевидност написа:
Няма как, материала да е с по-висока температура от външната , ако не е във ферментация и градирането в този момент да е правилно!

Може и още как...като стои на слънце в касетките.
А и няма как да вдигне 3-4градуса за 10тина часа с начална ферментация.
Примера с агнето и прасенцето няма общо с виното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
" На другия ден вече беше започнала бурната, но не чак толкова бурно, колкото ми се искаше. Мерих температурата в бидона – 22 гр., околна 17 гр."
Може и от слънцето да е 23гр. но ако не е имало ферментация и след хубавото сулфитиране и високата захарност, това в кавичките по-горе нямаше да е факт още на другия ден! Според мен, при тези обстоятелства и при нормален материал, ферментацията щеше да се забави мин. ден-два ! Целта в коментарите ми не е спора, а трупане на познания и благодаря за което!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима