Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 20:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 18:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Виж ,дори и за два дена пак няма да направи такава темп.разлика.
Ако има някаква осезаема първите дни(но не и 1-2) то тя ще е в шапката-там се развива температура.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Вижте, познавам колегата лично и вярвайте ми, той е толкова широко скроен човек, че спокойно прави вино, което буха в казана и преварява на ракия. Миналата година и аз го съветвах да остави някой литър, но той го закара при една баба, пък тя взе, че му сложи коприва и... те така.
А беше прекрасно мерло.
И температурата може да поддържа в граници, каквито си поиска. За него не е проблем.

Живан, 10 литра добавена вода тамън те устройват. Стига да има място. Прецени при мах. шапка дали има толкова място и дали няма да прелее.
А при бъркане натискай смело шапката. Просто запретни ръкави (разбирай по потник) и натискаш. Виното е отдолу. Първите дни има много пяна. Лесно ще отделиш за мерене. Но... ти много му се вталясваш. Щом имаш темп. разлика - (Tмаза-Tшапка) и имаш стабилна, плътна шапка, значи всичко е ОК. На 5-тия ден чак премери захарността.

А за невярващите в рандемани ще кажа, че от такова и толкова грозде+ензим, след пресата ще се отделят немислимите 90 литра вино. Илия ще ме подкрепи. Вярвам!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 22:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
lhristov написа:
Илия ще ме подкрепи. Вярвам!

С две ръце!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016, 09:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Вие, съвсем обърквате начинаещите, като мен! Сега се замислих, че трябва да търся още съдове за мойто начинание, защото имам три бидона от по 1000лтр. всеки от които събира 1150кг. мерло с много добро качество! Ако мога от един бидон да извадя не 900лтр, а 800 , то заповядайте да го поделим братски! Момчета,не ензим, а Уран 235 да му сложите тези сортове имат 45-48% рендеман в най-добрия случай, всичко останало е ала-бала! Пресата смачква и пулпата, но тя после се утаява и все тая. Освен това човека споменава, че кашата е толкова гъста та и проба не може да вземе, което означава, че гроздето е някакъв сухар с под 40% рендеман! От същия такъв бидон само,че с димят, които е рекордьор на рендемана, съм източил 480лтр бяло така,че искам да ви повярвам, ама не мога! Пак ще се повторя, че не искам да влизам в спор, а в диалог относно това дали гроздето на човека не е било във ферментация! Аргументите ми са, че това грозде изминава дълъг път от масива до Люлин или там където ви го продават, няма значение в чувал ли е или в касетка, но когато гроздето преседи няколко дена и то на слънце, процеса започва! Като разклатиш касетката или чувала винениците ти влизат директно в очите, а миризмата на леко кисело се усеща веднага! Такова грозде, щом го смелиш става като ракета, при такова обстоятелство сулфитирането спира ферментацията, но за няма и час отново тръгва! И още нещо , което ще използвам , като аргумент е ,че ако гроздето е било 23градуса от слънцето само, то как така този 100лтр. съд преседял цяла нощ на външна температура 17гр, на другия ден отчита 22гр..? Ако всичко е нормално, температурата на кашата винаги е по-малка от външната температура до започване на бурната ферментация......Ако греша поправете ме!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
Ползвам винаги ензим и след пресоване рандемана винаги е бил в порядъка на 70%. И аз не искам да влизам в спор, само споделям скромен опит.

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2016, 00:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Капитан Очевидност написа:
Вие, съвсем обърквате начинаещите, като мен! !

Толкова деветини на едно място,че няма смисъл да се подхващат за оборване...за димята е най-смешно.
goshkata написа:
Ползвам винаги ензим и след пресоване рандемана винаги е бил в порядъка на 70%. И аз не искам да влизам в спор, само споделям скромен опит.

:2thumbs:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2016, 12:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Момчета, вие сте мадьосници....ех да можех и аз кат вас!?. В момента вадя виното от два бидона и ако извадя над 900лтр, ще го раздам на нуждаещи се! ще направя няколко снимки за достоверност!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2016, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
На 27 09 купих от Бяла варненско 165 кг (по кантара на лозаря) мерло. След ронкане от чепките и мачкане се получи 140-145 л мъст. Към тази мъст добавих 5 гр ензим Lafase Fruit. Днес без никакво мачкане и пресоване източих 95 л вино. След изцеждане чрез усукване през рибарска мрежа налях още 15 л. Тези последни 15 л май ще отидат за ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2016, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Понеже гледам, че бая се развихрихте в скромната ми тема, да доложа резултатите за днес - 09.10.2016 г. Поддържам температурата на материала между 22 и 25 гр (след разбъркване) . Течността е със 22 об пр. захарност, а околната темп. е 16 гр. Поддържа постоянно дебела, около 35 см шапка, а на вкус е много приятен, сладък и ароматен гроздов сок.
Не съм СУЛФИТИРАЛ в началото, тъй като виното ще се прави на ракия. Ферментацията НЕ БЕШЕ ЗАПОЧНАЛА като докарах гроздето в къщи -все пак седя близо час докато подготвях стартера и не видях НИКАКВИ, макар и бегли признаци на ферментация. Това за въртящи се винарки и мирис на започнала около щайгите ферментация го изключвам като вариант, напротив гроздето беше хубаво, твърдо и с много добра захарност. Благодарности към lhristov,ilushata и msregiev (които ми се обади по телефона) , които дадоха ценни наставления в "тежък" момент. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2016, 20:03 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
каберне с добро качество ,ензим и след пресоване рандеман 70% при по грубо пресоване може още малко но и това си е ок .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2016, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Аз пресовам леко, защото правя и второ вино (което също отива за ракия) . Като изферментира докрай ще доложа резултата. За рандемана, де..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Колегата пуснал темата не знае какво пише и така стават недоразуменията! Не е СУЛФИТИРАЛ, само е шибнал 100гр винена киселина на 100кг мъст, карай да върви! Аз източих 1 тон от двата бидона в които имаше приблизително 2,2 тона грозде от, което съм доволен! Единият дренаж ме предаде и се наложи да слагам перископа и така остана около 20-30 лтр вино, което при поправката на дренажа изгребах в третия бидон, който остава с майката! След това го налях с малко над 300лтр вода, която източих и озахарих със 100кг захар и заредих другия бидон! Радвам се, че операцията мина успешно и ферментацията не спря, тая сутрин направо кипеше, поддържах 26-27гр температура в помещението!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 14:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Колегата, пускащ пост след пост в тази тема ако напише, че и сулфитира с винена киселина вместо със серниста киселина огромните си количества пращина, ще му кажа едно ЕВАЛА! :respekt: Да си жив и здрав, много вино да направиш и все по-голям рандеман да имаш! :megagrin: :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Капитан Очевидност написа:
Момчета, вие сте мадьосници....ех да можех и аз кат вас!?. В момента вадя виното от два бидона и ако извадя над 900лтр, ще го раздам на нуждаещи се! ще направя няколко снимки за достоверност!
Капитан Очевидност написа:
Колегата пуснал темата не знае какво пише и така стават недоразуменията! Не е СУЛФИТИРАЛ, само е шибнал 100гр винена киселина на 100кг мъст, карай да върви! Аз източих 1 тон от двата бидона в които имаше приблизително 2,2 тона грозде от, което съм доволен! Единият дренаж ме предаде и се наложи да слагам перископа и така остана около 20-30 лтр вино, което при поправката на дренажа изгребах в третия бидон, който остава с майката! След това го налях с малко над 300лтр вода, която източих и озахарих със 100кг захар и заредих другия бидон! Радвам се, че операцията мина успешно и ферментацията не спря, тая сутрин направо кипеше, поддържах 26-27гр температура в помещението!


И да не забравиш да раздадеш 100 те литра на нуждаещите се :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Колега, с ръка на сърцето се извинявам за думите си в предишния пост! Но тук по нашия край в този заман-период на виното под винена киселина подсъзнателно разбираме серниста такава, което е грешка! През ум не ми е минало, че някъде, някой има практика да бухне лимонтузу в мъстта ей така на око. Признавам си, че съм тотално объркан от това което чета и не трябваше да взимам участие заради незнанието си и грешната терминология! Благородно ти завиждам на съвършенността, която си постигнал в тази сфера и ти благодаря , че обогатих малко знанието си! Сега, спирам да пиша пост след пост и ще се отдам на размисли, защото това, което правиш е истинска загадка за мен! Да купиш елитни винени сортове на 1.20лв. да напудриш мъстта до изтънченост, да й поддържаш температурата с пластмасови шишета и накрая да я свариш за ракия.......уникално е!

ПП. Обади ми се на лични, ще ти дам вино , но имай предвид, че в него няма нищо освен вино! :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима