Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Мускатова ракия
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2009, 21:31 
Offline

Регистриран на: 16 Окт 2009, 21:07
Мнения: 2
Здравейте,аз съм най-новия член на форума.Купих си 200 кг мускат и трябваше да го занеса на дядото за да свариме ракия.Но така се получи,че гроздето е при мен.Имам вила в Елин Пелин,а имам и 100 л казан закупен от баща ми/бог да го прости/ още от Тодорово време.Никога не е ползван.Имам чисти бидони имам и мерака,но дотук.Горе долу знам теоретически за какво става въпрос,но на практика.....................нищо.Сигурно на много места има където мога да прецакам всичко,но къде трябва много да внимавам?Благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2009, 22:55 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
marcho1973 написа:
Здравейте,аз съм най-новия член на форума.Купих си 200 кг мускат и трябваше да го занеса на дядото за да свариме ракия.Но така се получи,че гроздето е при мен.Имам вила в Елин Пелин,а имам и 100 л казан закупен от баща ми/бог да го прости/ още от Тодорово време.Никога не е ползван.Имам чисти бидони имам и мерака,но дотук.Горе долу знам теоретически за какво става въпрос,но на практика.....................нищо.Сигурно на много места има където мога да прецакам всичко,но къде трябва много да внимавам?Благодаря предварително

Здрасти,и добре дошъл.Дано гроздето не ти е в чували защото има опасност да мухляса и става страшно!!!Иначе нищо сложно и кой знае колко различно от другите видове ракия.
Мачкаш,вода и захар,ферментация,изваряване .........и пиеш ракия.
Специфичното при този вид(ароматно грозде)както и при мискета е че преварка не се прави за да се запази аромата му.На твое място бих търсил колона за да варя този материал.
Попрочети из форума за подробностите(важно е всичко)стъпка по стъпка и мисля че ще се справиш щом имаш мерак. :) :) :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2009, 05:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Относно казана, трябва да се изтърка добре от вътре, с парцал вода и ситен пясък, серпентината и лулата няма как да се измият за това трябва да се направи едно пробно варене, пълниш го 1/3 с вода и слагаш 15-20 бутилки осет, капака и местата от където може да изпуска мажеш с тесто /да е по редичко/. като започне да тече го изчакваш 2 часа да може да паднат окисите от казана, серпентината и лулата. След това спираш оганя измиваш обилно с вода и казана е готов за варене.
За гроздето, за 200кг. грозде ти трябват 2 бидона по 100-120л. ако не слагаш захар и 3 ако сложиш захар /зада вдигнеш количеството на ракията/.
Гроздето сега е с висока захарност но все пак трябва да се измери захарта с захаромер, трябва да е в порядъка 20-23%. Ако захарноста е под 20% се добавя захар 1кг на 100л. материал за да вдигнеш захарноста с 1%.
За получаване на по добър краен продукт е добре да се махнат чепките преди да се смели, но не е задължително щом е за ракия.
Ако искаш да изкараш повече ракия трябва да се добави захар и вода в съотношение 1/4 /получава се захарен сироп с 19-20% захарност/.
Разпредели смляното грозде в три бидона, на бидон може да добавиш 5кг. захар 2 пакетчета лимонтозу които предварително ца разтворени в 20 л. вода.
Темпертатурата на захарният сироп когато се добавя в джибрата трябва да е 30-35 градуса /не се опитваи да си правиш експерименти без термометър/.
Лимонтозуто се слага за по-добро усвояване на захарта от дрождите.
Така полученият материал се бърка сутрин и вечер докато шлюпките потънат /материала не прави шапка/, да не вземеш да ги чакаш да паднат на дъното, те стоят на повърхноста но са покрити с вода/. Тогав материала спира да ври /бурната ферментация е преминала/ материала трябва да горчи и да не се осеща сладка жилка, измери и захарноста на шарата трябва да е 0% или захаромера да потъне. Това са признаци че материала е готов за варене.
Наи добре прецеди материала, преди да го вариш, отдели само водата, защото не си свикнал на казана и може да загориш материала.
За варенето, казана се пълни най-много една педя под ръбъ.
Когато текне казана регулирай огъня така че струикат да тече горе долу отвесно, ако тръгне на пред значи трябва да намалиш огъня ако тръгне назат трябва да се засили. Охлаждането на серпентината, трябва да се следи ракията да тече студена. За първак отделяш 1% от количество материал в казана. Ако вариш 80л. джибра първите 800гр. ги отдляш. От време на врене мери алкохолния градус, слагаш една чашка под чучура и мериш. Когато ракията падне на 40 ал/гр. отделяш за парцуца. :prost: И успех.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2009, 15:46 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Не зная как ще е при теб, но може следното да ти е полезно:
Като започне да се затопла казана вземащ някакъв съд ,желателно е стъклен, пълниш го до половината с вода, и го слагаш точно под чучура, в него да тече.
Отначало капят капки / според мен точно това са метанолът и другите лоши / и после ,постепенно капките стават тънка струя. Точно в този момент/според мен/ когато капките са станали в струя ВЕЧЕ ТЕЧЕ РАКИЯ.
И обратно- когото струята спре да тече , а започне да капе вече са патоките.
Вскичко това, което съм написал е мой опити не е задължителен за никого.

И като извариш – вземи стъкленият съд и го погледни срещу светлина, разклати го, и ще видиш един слой-ТЕ ТОВА Е МЕТАНОЛЪТ


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2009, 18:56 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Относно колоната не се заблуждаваите.колоните са мръсни почти винаги .Мислите ли дали ги чистят всеки път когато изварят в тях тарелките им са набити с загорели залепнали фракции от изваряването на некачествен материал плус това ще ти изварят материала без зърната а от 200 кила матерал ше стане много малко за варене така че си струва да свариш в обикновен казан с зърната.
Няма да е лошо да добавиш в матреала и малко хубави чисти патоки да повишиш колиеството или направо някаква ракия която не ти се пие стига да нее лоша,само махни чепките от матриаала. и му сложи по една содичка като го вариш.относно метанола... не съм чул специалисти във винпромите да оттелят метанол по този начин.Тои се добива от загнили гроздове.все пак ти си длужен да махнеш по 500 гр. от всеки казан за да си сигурен че си го изкарал и подобре не го доливаи после в следващата варка.патоците ги спираи по раничко на 41 да кажем .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2009, 00:37 
Offline

Регистриран на: 16 Окт 2009, 21:07
Мнения: 2
Благодаря на всички,ще се заема сериозно току виж че стане отлична,че черпя по две. :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2009, 05:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да бе, да, сигурно ще са виртуални. / :saufen: ; :saufen: / :lachtot:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2009, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
valentor написа:
Не зная как ще е при теб, но може следното да ти е полезно:
Като започне да се затопла казана вземащ някакъв съд ,желателно е стъклен, пълниш го до половината с вода, и го слагаш точно под чучура, в него да тече.
Отначало капят капки / според мен точно това са метанолът и другите лоши / и после ,постепенно капките стават тънка струя. Точно в този момент/според мен/ когато капките са станали в струя ВЕЧЕ ТЕЧЕ РАКИЯ.
И обратно- когото струята спре да тече , а започне да капе вече са патоките.
Вскичко това, което съм написал е мой опити не е задължителен за никого.

И като извариш – вземи стъкленият съд и го погледни срещу светлина, разклати го, и ще видиш един слой-ТЕ ТОВА Е МЕТАНОЛЪТ



Метанолът е най леката фракция.По-лек е от етанола.А етанолът е по-лек от водата.И как така метанола се оказва на дъното на съда с водата,защото съм правил къпана ракия и там се отлага нещо ,което и аз не знам какво е.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2009, 10:51 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Абе метанолът е напълно разтворим във вода във всяко отношение!!! Както и етанолът!!! Не може да се разслои като масло.
Излиза първи - "първака", защото има по-ниска температура на кипене от етанола и донякъде се разделят при дестилацията!

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2009, 12:55 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Krass написа:
…..,защото съм правил къпана ракия и там се отлага нещо ,което и аз не знам какво е.

Добре, нека не е метанолът, но щом и Вие сте го видели –то нека сме сигурни, че това нещо НЕ Е ЗА ПИЕНЕ, и трябва да го отстраним.
Вижда се като особен слузест,синкав(срещу светлина) пласт над нивото на водата в стъклен съд,над който има друга “хубава” ракия.
Тук го нарекоха “Къпане на ракия”.
Аз вече нито един път НЯМ ДА ПРОПУСНА ТОЗИ ПРОЦЕС.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2009, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2009, 14:57
Мнения: 16
valentor написа:
Krass написа:
…..,защото съм правил къпана ракия и там се отлага нещо ,което и аз не знам какво е.

Добре, нека не е метанолът, но щом и Вие сте го видели –то нека сме сигурни, че това нещо НЕ Е ЗА ПИЕНЕ, и трябва да го отстраним.
Вижда се като особен слузест,синкав(срещу светлина) пласт над нивото на водата в стъклен съд,над който има друга “хубава” ракия.
Тук го нарекоха “Къпане на ракия”.
Аз вече нито един път НЯМ ДА ПРОПУСНА ТОЗИ ПРОЦЕС.

Със сигурност не е нито метанол нито етанол, това са етеричните масла разтворени в ракията, затова е слузесто на пипане и плува във водата. Да ама не ,тези етерични масла носят вкуса и мириса на ракията, така че аз не съм много убеден че трябва да се отделят. Те са причината и за размътване на ракията.

_________________
Не си пиян, ако можеш да лежиш на пода без да се държиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2009, 23:16 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Я да ви дам аз една тъпа идея за това какво е това синиото и какво е това мутно бялотот дето сее отделлило в дъното на стъкления съд с вода..това синиото може да го видите и на простия обикновен памук винаги когато тръгва капка по капка а кохгато тръгне по сереозн почти го нема сиреч ако тръгне капка по капка то серпентината окислява за малко от топлото и прави меден окис , които е СИН ... относно мътната бяла течност .. ами то сяка една ракия да я смесиш с вода до като е пресна и особено ако са с разли1на температура се замътва.. и остава боза има случаи да се отаи това но това е редкост .. при мен е имао случаи да се прави това с къпането на ракията дори го оставаха до края на патоките амамам,,,, няма нищо съшесъвено Да знаете не си ли преготвите матриала както требе .. да отделите отначало и от края как требе . и да преварите ... не се говори за раке изобщшо..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2009, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
PREDATOR написа:
Я да ви дам аз една тъпа идея за това какво е това синиото и какво е това мутно бялотот дето сее отделлило в дъното на стъкления съд с вода..това синиото може да го видите и на простия обикновен памук винаги когато тръгва капка по капка а кохгато тръгне по сереозн почти го нема сиреч ако тръгне капка по капка то серпентината окислява за малко от топлото и прави меден окис , които е СИН ... относно мътната бяла течност .. ами то сяка една ракия да я смесиш с вода до като е пресна и особено ако са с разли1на температура се замътва.. и остава боза има случаи да се отаи това но това е редкост .. при мен е имао случаи да се прави това с къпането на ракията дори го оставаха до края на патоките амамам,,,, няма нищо съшесъвено Да знаете не си ли преготвите матриала както требе .. да отделите отначало и от края как требе . и да преварите ... не се говори за раке изобщшо..


:shock: Това на какъв език е?

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2009, 15:26 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Всяка година си правя мускатова ракия , и тя първа свършва. Никога не слагам захар-това грозде е с хубава захарност 25%. Смачквам го с дрелката и бъркалката и отделям дръжките. Не я преварям, първакът - 0,5 л хвърлям и някъде към 40 градуса приключвам Тази година от 200кг се получи 35 л 45 градусова ракия. Но миналата година бе по-ароматна и по ми харесва.
Вчера и махнах черничевите брикети и я "остъклих" . Новата година ще празнувам в Щатите и там ще и режа лентата. Само митничарите да не ми я отрежат преди това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2009, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Баи Драгане ами едно шише от спраит 2л. в чекирания багаж може и да мине. Ама май на нова година ще пиеш уиски.+ :thumbs1:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима