Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 19:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 26
Някой специалист,няма ли да добави някой съвет относно мускатовата ракия?Добавянето на смокини например...?Как да засилим аромата,с какво евентуално да го комбинираме за да стане по-благ(честно казано искам да докарам Бургас 63 :) ...?Поздрави на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 14:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
kokotrikcs написа:
Някой специалист,няма ли да добави някой съвет относно мускатовата ракия?Как да засилим аромата,с какво евентуално да го комбинираме за да стане по-благ(честно казано искам да докарам Бургас 63 :) ...?Поздрави на всички.

Слага се в джибрата ''див пелин'' Кадънска кълка'' по народнуму.
и научно (Artemisia vulgaris).

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Май, че е друг вид Мони - средиземноморски пелин, а не вулгарис /обикновен/
viewtopic.php?f=9&t=762

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 15:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
itev написа:
Май, че е друг вид Мони - средиземноморски пелин, а не вулгарис /обикновен/
viewtopic.php?f=9&t=762

Средиземноморски черноморски все тая, но има нещо което пропуснах да кажа;
А'ко прекалиш с него дестилата има вероятност да засмърди на прокиснал вермут. :datz:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 26
Много мерси!За казан 250л. колко див пелин се слага,от къде може да се намери,в какво състояние се добавя и кога се слага?Пак благодаря! :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Колегата @petiomalchev , до колкото разбрах я слага в бидоните, заедно с мъстта - по два стръка. Виж темата, дето я цитирам 2 мнения по-горе...

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Аз правя мускатовата от...мускат :)
Ако искам по-"заоблен" аромат, я слагам да отлежи в дъбово буре (което използвам само за мускатова) или използвам тамянка.
Иначе да, плодчетата на кадънската кълка придават мускатов аромат. Artemesia pontica, позната като "малък абсент" и Artemisia absinthium (голям абсент) - и двете съдържат туйон, една от съставките на абсента, която в по-големи концентрации предизвиква халюцинации, защото се явява отрова за нервните клетки.
Та внимателно с кадънската кълка, да няма отрязани уши :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2014, 07:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 26
Колега може ли да доуточниш как точно прилагаш тамянката?Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2014, 08:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
На някои им идва малко в повечко мускатовия аромат. Имах предвид, че при сорта тамянка аромата е по-загладен. Само от нея (без купаж) става чудна ракия и вино. А специално за вино аз лично я предпочитам, защото чистия мускат (отонел примерно) ми стои малко плосък като тяло. Купажиране мускат-тамянка също ми харесва и за вино и за ракия.
Едит: Някъде бях чел, че мускатовата отлежава най-добре в дряново буре. Ако някой има впечатления, моля да сподели. А също и откъде може да се намери буре от дрян. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2014, 12:46 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Мускатовата става от... мускат. Ама тази година ще е проблем набавянето му.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Мускат Отонел
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2014, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2014, 11:28
Мнения: 10
Местожителство: Varna
Здравейте,
новак съм и във форума и в производството. Изчетох доста но все пак имам няколко въпроса кой вариант да избера за ракия от 200 кг. Мускат Отонел:

1. Гроздето се смила (предлагат безплатно услугата), наливам сока в бидони, регулирам захарността до 20, добавям малко захарен сироп 1 към 4 (тук ще попитам и за лимонтозу колко трябва). Целта на сиропа е да повиши количеството дестилат, приметно 20 кг, захар с необходимото количество вода и лимонтозу. Добавям без сулфитиране културни дрожди (също ще попитам за вид дрожди и препоръчително количество). Чакам бурната ферментация и когато захарността падне до 0 варим???

2. Гроздето се рони. Коригирам захарността со 20. Внасят се дрожди в материала и след приключила ферментация се вари само течността. Останалите джибри заливам със захарен сироп 1 към 4 + необходимото количество лимонтозу, чакам да ферментира и се вари с полезната част от патоките от първия казан???

Определено вариянт 2 е по трудоемък от вариянт 1. Най-малкото има две посещения при казана (нямам собствен такъв). Та се чудя кой вариянт би дал по голямо качество на дестилата и съответно рандеман ?

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2014, 14:19 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 861
Местожителство: Плевен
kristian111 написа:
Здравейте,
новак съм и във форума и в производството. Изчетох доста но все пак имам няколко въпроса кой вариант да избера за ракия от 200 кг. Мускат Отонел:

1. Гроздето се смила (предлагат безплатно услугата), наливам сока в бидони, регулирам захарността до 20, добавям малко захарен сироп 1 към 4 (тук ще попитам и за лимонтозу колко трябва). Целта на сиропа е да повиши количеството дестилат, приметно 20 кг, захар с необходимото количество вода и лимонтозу. Добавям без сулфитиране културни дрожди (също ще попитам за вид дрожди и препоръчително количество). Чакам бурната ферментация и когато захарността падне до 0 варим???

2. Гроздето се рони. Коригирам захарността со 20. Внасят се дрожди в материала и след приключила ферментация се вари само течността. Останалите джибри заливам със захарен сироп 1 към 4 + необходимото количество лимонтозу, чакам да ферментира и се вари с полезната част от патоките от първия казан???

Определено вариянт 2 е по трудоемък от вариянт 1. Най-малкото има две посещения при казана (нямам собствен такъв). Та се чудя кой вариянт би дал по голямо качество на дестилата и съответно рандеман ?

Поздрави!


Много сложно,приятел.Ако нямаш машина за отделяне на чепки,рониш гроздето,мачкаш го,мериш захарноста на сока.
Аз го правя на 22-23.Добавяш захарен сироп 3,5 към 1.Сутрин,вечер бъркаш.След месец имаш перфектно бяло вино,бистро и с перфектен цвят,аз не пия вино,давал съм на приятели,така казват :)
Не ти трябват никакви дрожди и лимонтозу.Вариш всичко.Не ти трябва никакво второ вино.Пил ли си кафе втора цедка?Естествено ако търсиш качество а не количество.Разпитай съфорумниците за какво и на какво се слага лимонтозу.
Аз не ползвам.Един приятел вари зърнена и слага.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускат Отонел
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2014, 14:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Вариант 1, като отношението е 1/3,4л.вода.От подкиселяване няма да има нужда за 60л...чепките е добре да махнеш колкото можеш...
Дрождите са задължителни,освен ако ти се рискува с недовършена или продължителна ферментация.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2013, 23:10
Мнения: 8
Здраве.Искам да направя малко ракия от 50 кг мускат и 50 някакво друго грозде.Няма да добавям захар.Какви дрожди да сложа как и колко и кое грозде да комбинирам?
След като станат за варене мога ли да сваря само сока а на джибрите да добавя захар и да сваря втора ракия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 11:34 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
:explode: :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP, Lukata, ziz357 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима