Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 09:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 14:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
kokotrikcs написа:
Много мерси!За казан 250л. колко див пелин се слага,от къде може да се намери,в какво състояние се добавя и кога се слага?Пак благодаря! :respekt:

Пелина го слагаме сушен в казана преди варене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 14:20 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
lakosste написа:
Здраве.Искам да направя малко ракия от 50 кг мускат и 50 някакво друго грозде.Няма да добавям захар.Какви дрожди да сложа как и колко и кое грозде да комбинирам?
След като станат за варене мога ли да сваря само сока а на джибрите да добавя захар и да сваря втора ракия?

Ако можеш да си набавиш 100 кг.мускат,не ти трябва да го мешаш.Ако няма,мешай с каквото има.На 100 кг.грозде спокойно можеш да добаввиш 10-15 кг. захар.Мисля,че няма да се отрази на качеството.Не ти трябват дрожди.Ако градираш захарноста добре,всичко ще е ОК.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
" Някъде бях чел, че мускатовата отлежава най-добре в дряново буре. Ако някой има впечатления, моля да сподели. А също и откъде може да се намери буре от дрян."
Абе бай Танасе, в пловдивско доста лозя съм видял, ама дрян нямате и за цяр.Даже съм се чудил откъде жените ви намират "дреновици" да ви вкарват в пътя като прекалите с ... :lachtot:
Иначе сериозно, то това си е храст,ама малко по-голям.От двадесет годишен не можеш изкара и една дъга 5-6 см. широка.Това буре ще излезе златно.Може и да има, аз поне не съм виждал.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 14:42 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
баджо написа:
" Някъде бях чел, че мускатовата отлежава най-добре в дряново буре. Ако някой има впечатления, моля да сподели. А също и откъде може да се намери буре от дрян."
Абе бай Танасе, в пловдивско доста лозя съм видял, ама дрян нямате и за цяр.Даже съм се чудил откъде жените ви намират "дреновици" да ви вкарват в пътя като прекалите с ... :lachtot:
Иначе сериозно, то това си е храст,ама малко по-голям.От двадесет годишен не можеш изкара и една дъга 5-6 см. широка.Това буре ще излезе златно.Може и да има, аз поне не съм виждал.

Написах в GOOGLE "дряново буре" и чичко Гугъл ми се смее.Те такъв виц няма :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Баджо сакън, че съм служил на гръцката граница - да не припомняме оная песен :lol:
На височина дряновото дръвче достига до 10 м, а на дебелина — до 30 см. Я четете - даже и в детските книжки го пише http://chitanka.info/text/3540/71
И много му здраве на чиче Гоше - да иде да види в Карнобат
http://vinpromkarnobat.bg/%D0%9A%D0%B0% ... %D0%B0.htm
http://vinpromkarnobat.bg/%D0%9A%D0%B0% ... %D1%8F.htm
"Малцина знаят, че дрянът е най-подходящ за отлежаване на ракии от типично българските сортове Тамянка, Червен Мискет, Памид, Мускат Отонел и Ркацители, защото дървесината му обогатява дестилатите със специфични аромати."


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 16:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Бай Танасе,аз имах предвид пловдивското поле, ти ме прати на гръцката граница.Тая книжка дето я цитираш я имам в оригинал.То и за сома пише ,че достига до 5 метра и тежина 300 кг, ама и дърт рибар(лъжец) не смее да каже че е виждал такъв.
Тия пък от Карнобат(SIS) с техните сребърни филтри, хич не хващат дикиш.В дряновите бурета сигурно слагат и диаманти, ама това трябва да е фирмена тайна :lachtot: .

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 16:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
В дъб ми бяга аромата, ако стои дълго. Дрянът е с най-плътна дървесина и има логика мускатовата да отлежава в дрян, ама като потърся "дрянови дъски", ми излизат "дъски от Дряново" :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Имах едно от салкъм .Сигурно беше над 50 годишно.Получих го като зестра от дядото на булката. :) Държало е само сливова. Беше се така просмукало с дъх на сливи, че и вода да сложиш- сливова излиза. :megagrin:Имах и две от черница.Те пък освен гроздова не бяха виждали друго.И те не си знаеха годините, защото въобще не пускаха цвят.В момента имам две от бял дъб, като едното нарочно има три дъги от цер.Това майстора ми каза ,че дълго време ще дава цвят на ракията и няма да се отрази на вкуса.Прав излезе.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Много пъти съм го споделял с приятели че за мен най-доброто буре за ракия е акациевото(без значение от вида ракия) ,дава един ефирно лек почти неуловим аромат за разлика от дъбовото,за дряново не знам да се продава.Не обичам да робувам на някакви правила и канони.
бай Танас написа:
В дъб ми бяга аромата, ако стои дълго. Дрянът е с най-плътна дървесина и има логика мускатовата да отлежава в дрян, ама като потърся "дрянови дъски", ми излизат "дъски от Дряново" :lachtot:

А акцията, да ли е с дървесина по-малко плътна от дряна? :?:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускат Отонел
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2014, 11:28
Мнения: 10
Местожителство: Varna
Четох във форума че материала (мускат) не правил "шапка" ! Да ама при мен има. Гроздето е минато през машина за отделяне на чепките. Дали да не разбъркам с дрелката ? Фатално ли е наличието на шапка при положение че се бърка сутрин и вечер?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускат Отонел
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 10:17 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Това са глупости,че не прави шапка.
Бъркай сутрин и вечер по 3-4 мин като потапяш добре шапката-но недей с дрелката!
Бидона да е затворен но не плътно-просто да не влизат винарки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 10:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2014, 11:28
Мнения: 10
Местожителство: Varna
petiomalchev написа:
Относно казана,..............................................
Така полученият материал се бърка сутрин и вечер докато шлюпките потънат /материала не прави шапка/, да не вземеш да ги чакаш да паднат на дъното, те стоят на повърхноста но са покрити с вода/. Тогав материала спира да ври /бурната ферментация е преминала/ материала трябва да горчи и да не се осеща сладка жилка, измери и захарноста на шарата трябва да е 0% или захаромера да потъне. Това са признаци че материала е готов за варене.............. :prost: И успех.


Незнам защо но при мен направи шапка ?!?! Махнати са чепките на машина. Бърка се сутрин и вечер , но шапката си стои! Фатално ли е това. Притеснявам се на не мухляса. Дали да не взема да бъркам с дрелката ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускат Отонел
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2014, 11:28
Мнения: 10
Местожителство: Varna
ilu6a написа:
Това са глупости,че не прави шапка.
Бъркай сутрин и вечер по 3-4 мин като потапяш добре шапката-но недей с дрелката!
Бидона да е затворен но не плътно-просто да не влизат винарки.


Благодаря за навременния отговор. Ще спазвам инструкциите и ще споделя резултати !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2014, 17:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2014, 11:28
Мнения: 10
Местожителство: Varna
Материала заложен на 06.09.2014. Захарност 20 - 21 , добавени веднага при приготвянето културни дрожди. Бъркане по 3 пъти на ден. Днес 16.09.2014 захарност 0. Добре обаче шапката си стои?!? Да бързам ли да търся казан или да чакам шапката да се потопи? Препоръчвате ли да се "спиртува" материала с патоки от миналата година и да се запечата за още 10 примерно ?
Какъв е вкуса на материала ще знам най-рано в петък т.к. съм поверил бъркане и мерене на баща ми и в края на седмицата ще съм там, ако има значение де!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2014, 17:58 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
kristian111 написа:
Материала заложен на 06.09.2014. Захарност 20 - 21 , добавени веднага при приготвянето културни дрожди. Бъркане по 3 пъти на ден. Днес 16.09.2014 захарност 0. Добре обаче шапката си стои?!? Да бързам ли да търся казан или да чакам шапката да се потопи? Препоръчвате ли да се "спиртува" материала с патоки от миналата година и да се запечата за още 10 примерно ?
Какъв е вкуса на материала ще знам най-рано в петък т.к. съм поверил бъркане и мерене на баща ми и в края на седмицата ще съм там, ако има значение де!

Изчакай да падне материала,гроздовата ракия се прави от вино,така че първо трябва да стане на вино.35-40 дни.Тъкмо ще опиташ и вино от мускат.Не запечатвай херметически,ферментацията не е още и наполовина.Патоки директно в казана преди варенето,ако са от грозде естествено.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима