Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2014, 18:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не мога да се съглася че ферментацията е наполовина.
Щом няма спадане в показанието на захаромера, значи няма повече захари за ферментиране.
Ако е за вино - да , има още много време за оформяне на вкуса и всички други процеси. Но за ракия няма какво да му се оформя.
Шапката стои защото има много разтворен въглероден двуокис и той не може ей тъй изведнъж да излезе. Но захаромерът казва всичко.
Друг е въпросът дали няма да потъне още надолу , да покаже и под нулата - ако е така - да се чака докато спре да потъва.
Не че нещо кой знае какво ще се влоши при тоя процент алкохол, но и няма да се подобри ако се чака след като спре захаромера да потъва.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 07:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Вчера приятел ми показа грозде на 5 дни и захарност 0.И то ли е готово за варене? :nixweiss: Не бих варил и кайсии на 10 дни.Не знам защо бързате с дестилацията.Дюли заложени миналата есен варихме май или юни,не помня точно,и излезе ракия повече от очакваното.Като реша да сготвя нещо което до сега не съм,готвенето ми е едно от хобитата,изчитам всички рецепти,и накрая правя каквото си искам :) Съветвам и kristian111 да постъпи така.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 08:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2014, 11:28
Мнения: 10
Местожителство: Varna
Чета от месец форума с интерес и благодаря за съветите на всички отзовали се! Ще споделя и резултат естествено. Считам, че темата ще е полезно четиво за начинаещи като мен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
vnnaidenov написа:
Вчера приятел ми показа грозде на 5 дни и захарност 0.И то ли е готово за варене?

Да готово е за варене. Бързаме с дестилацията, защото след като всичката захар е преработена до алкохол, няма кой знае какво друго да се случи освен, че може да развали материала при неправилно съхранение и излишно ангажираме съдове.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
vnnaidenov написа:
Вчера приятел ми показа грозде на 5 дни и захарност 0.И то ли е готово за варене?

А защо не ?
Ако трябва да сме точни - 0% за гроздов материал, който е тръгнал от 24% не е достатъчно - очаква се да падне с около 2% под 0-та (ако ползваме захаромер по Брикс), което се равнява на плътност 0.990 до 0.992 (приблизително).
Тъй че ако сега показва 0%, то може да се очаква за още няколко дена да слезе до крайната си плътност.
С културни дрожди с висока кинетика няма никакъв проблем цялата ферментация от 24 до -2% да мине за 5 дена. Стига да са засети в достатъчна доза, да има достатъчно минерали в материала и да е аериран добре.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 19:48 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 26
Означава ли това че само при гроздовите ракии се чака под 0 или...?Тази година дебнах да паднат на 0 две плодови каши,едната от кайсии а другата от праскови и съм доволен от дестилацията.Варих и мускат на следващия ден щом захаромера показа 0 и не съм много доволен от резултата(слаб аромат),но пък и гроздето не беше хубаво.Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 12:53 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Ето обемните и масовите алкохолни проценти, изчислени през специфичната плътност, на колко негативни ареометрични градуса по Брикс отговарят, в условията на пълно отсъствие на захар:

%об. | %мас. | СП | °Bx

0% | 0,00% | 1,0000 | 0,00°Bx
2% | 1,59% | 0,9970 | -0,77°Bx
4% | 3,18% | 0,9942 | -1,50°Bx
6% | 4,78% | 0,9915 | -2,20°Bx
8% | 6,40% | 0,9889 | -2,87°Bx
10% | 8,01% | 0,9865 | -3,51°Bx
12% | 9,64% | 0,9841 | -4,13°Bx
14% | 11,27% | 0,9818 | -4,73°Bx
16% | 12,91% | 0,9796 | -5,31°Bx
18% | 14,56% | 0,9775 | -5,87°Bx
20% | 16,21% | 0,9753 | -6,44°Bx

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2015, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Здравейте,

На 17 септември заложих 190 литра мускат, захарност 21, посях с дрожди и добавих фосфат композе за подхранка. След 4 дни захаромерът показва 3,5, а ферментацията върви отлично и вероятно до края на седмицата ще падне под нулата. Ще имам възможност да варя обаче най-рано на 2-3 октомври. Питането ми е как е най-добре да съхранявам материала след края на ферментацията. Също така за варенето всичко ли да бухам в казана (класически селски аламбик), или да прецеждам и да варя само виното.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2015, 21:40
Мнения: 5
Местожителство: Враца
Здравейте, аз също съм сложил мускат на 20 09 15 днес 14 10 15 мерих захарност показва 0 на 18 10 имам записан час на казана .Питането ми е да го варя ли или да изчакам да падне под 0 . Извинявам се, че пиша в чужда тема .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
С бодра стъпка към казана,за 4 дни ще се е нормализирало.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 17:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 44
Местожителство: Бургас
Момчета, почвам я. Мускат. Варя на газ за първи път, доволен съм за сега. Доста по прецизно регулирам и най вече не се занимавам с дърва. Тръгна 72 градуса.
Пожелайте ми късмет :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ами, а хаирлия да е. Гледам, че и я цедиш през класически чатал с памук , или марля. Там остават разни синкави частици, ако серпентината не е добре почистена. Това го изхвърли както си е на чатала. Не се лакоми за 100 грама.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 44
Местожителство: Бургас
Ами така си стой на баща ми тертипа. Не смея да пипам, само ползвам. А серпентината, както и купола и лулата се мият след всяка варка....направо ми писва...ама учителя така каза. :) За сега няма издънки и боклуци.
В момента тече 50 градуса, изключително пивка.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 22:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
hgeorgiev написа:
Ами така си стой на баща ми тертипа. .

стоИ ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Patfinderr и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима