Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 19:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Нова серпентина
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2010, 16:15 
Offline

Регистриран на: 06 Юни 2010, 21:20
Мнения: 7
Здравейте.Имам около 100 л. казан, на който скоро ми откраднаха серпентината.Преди серпентината, казана го купих , като охладитела беше нещо като тръба.От този охладител ракията излизаше "ледена'.Оказа се че той пропуска около спойките и го смених със серпентина с фи-22 и 4м дължина.Ракията ми вече излилаше леко топла когато засиля огъня.За да е студена трябваше едва-едва да тече.
Тъй като ми откраднаха тази серпентина сега ще купувам нова.Моля за съвет относно диаметър и дължина.
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2010, 16:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Просто одължи тази и работата ще стане, добави още 2м. пък за най-сигурно 4м.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2010, 12:24 
Offline

Регистриран на: 06 Юни 2010, 21:20
Мнения: 7
Благода ря за отговора, но аз в момента нямам серпентина. И тъй като ще купувам искам да се допитам за дължина и диаметър.Аз съм се насочил към следните размери:

Диаметър 16 или 18 мм
Дължина 4-5 м.

Охладителът ми е варел около 70 л.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2010, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Най-малко 6м. За да не я запояваш вземи от навитата тръба /те са на роло и ти режат толкова колкото искаш/ има ги в магазините за хладилна техника.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2010, 15:36 
Offline

Регистриран на: 06 Юни 2010, 21:20
Мнения: 7
Благодаря за съвета, но диаметъра на който са навите е доста голям, а на охладителя(съда) ми не е толкова голям и за това съм решил да си я навивам сам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2010, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2010, 22:22
Мнения: 1
Местожителство: Габрово
Ами тя самата тръба е разкалена т.е. мека.Аз ги огъвам около кислородна бутилка например.Тръби има и в магазините за отопление.Моята серпентина е от ф18--
6 м.дължина .Само трябва да имаш помощник и да внимаваш да не я пречупиш;не че е болка за умиране де.
Успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2010, 16:03 
Offline

Регистриран на: 06 Юни 2010, 21:20
Мнения: 7
Здравейте колеги.Купих медна тръба 20х1,0 с дължина 5 м. и с помоща на жената я навих около една етернитова тръба(нямах бутилка от кислород).Купих 10 кг. пясък от топливо,напълних я и с постоянно нагряване с бензинова лампа(накрая всичко пареше)за около 1-1,5 часа я навих.Направих проба и ракията тече ледено студена въпреки че варела пари около 7-8 см от горният си край :) .Старата ми серпентина вървеше до самата стена на варела и ракията вървеше топла :wallbash: .Новата върви на около 10 см от стената и всичко е супер. :roll: :roll: :roll:

Благодаря на всички които си дадоха мнението.
Поздрави :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
aazzssaamm написа:
Здравейте колеги.Купих медна тръба 20х1,0 с дължина 5 м. и с помоща на жената я навих около една етернитова тръба(нямах бутилка от кислород).Купих 10 кг. пясък от топливо,напълних я и с постоянно нагряване с бензинова лампа(накрая всичко пареше)за около 1-1,5 часа я навих.Направих проба и ракията тече ледено студена въпреки че варела пари около 7-8 см от горният си край :) .Старата ми серпентина вървеше до самата стена на варела и ракията вървеше топла :wallbash: .Новата върви на около 10 см от стената и всичко е супер. :roll: :roll: :roll:

Благодаря на всички които си дадоха мнението.
Поздрави :prost:

Браво!,случил си на жена.Моята щеше да каже:не ме занимавай с твойте простотий! :D :wallbash:
.....а колко пъти съм я кандърдисвал да дойде с мен на казана за да види свещенодействието,да види от къде извира нафтата,....жени!!!
Наздраве. :prost:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 15:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Като става въпрос за нова серпентина и моята е нова :) още не е монтирана :wallbash: .
За навиването нямах проблем на работа я навихме и изглежда добре.
Сега умувам как да я закрепя по най добрия начин във варела.
Един ми казва изсечи дъното и изкарай серпентината през малкия отвор на варела който е 3/4 цола,абе да ама не ще трябва да сгъвам тръбата два пъти 90 градуса надоло и 90гр.в хоризонтал освен ако се наложи да се повдига варела на стойка тъбата трябва да излиза през нея и няма да може да стой без стойката .
Друг ми предлага да намеря от стари ел. табла муфи за кабелите който били от бронз или нежъдъвейка -то не е лошо но няма от къде да ги взема.
Май остава запойка с композиция калай ,но не зная става ли здраво.
Ако някой има опит да дава съвети.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ето така е хваната моята серпентина
Прикачени файлове:
DSC02552.JPG

На изхода я залепих с двукомпонентно епоксидно лепило на JIP намазва се след това се слага плат, послепак лепило, пак плат и така няколко пъти.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Вижте из моите мнения имам снимки , също мн. хубаво здраво и ефтино
уплътняване...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Благодаря на Рetiomalchev и Еmil Еmilov за отговорите.
Емил във форума направи си сам е показал снимка на която тръбата от серпентината минава през нипел и муфа 3/4 цола но как е уплътнена вътрешно не ми стана ясно.
Добро решение е да използва части от изрязаното дъно за зактепване на шината държаща серпентината. То е не ги е изсякъл а оставил две ушета за зактепване.
Имам въпрос към Емил как е направено дъното да чучурката в която е спиртомера.
:prost: :sauf: :prost: :sleep:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2010, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
вътрешно я уплътних със запояване , ако има луфт м/у тръбата и муфата , която е бронз , и никелирана
струва 1 лв ,
уплътняваш с медно фолио , ламаринка , и припоят се всмуква сам само нагряваш ...
става стабилно


Дъното -- парче кръгла медна ламаринка и запояване .
отвътре я подпираш монтажно с някакво цилиндърче или тръда да не пропада , и запояваш ...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2010, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Здравейте! Имам казан с вместимост около 90л на който предстои да му направя охладител. Въпроса ми е кой тип охладител е по-ефикасен/по-добре охлажда/ и икономически по-изгоден: този с навита като спирала медна тръба /серпентина/ или цилиндъра с тарелки в него? Възможно ли е при този обем на казана да се минимизира дължината на лулата и колко трябва да бъде съответно при диаметри ф28 и ф35? В охладителния съд, който е PVC бидон с обем 130л постоянно ще циркулира студена вода


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2010, 09:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Лулата по принцип служи за свързване на казана с охладителя. При положение че наклона и е към охладителя дължината не оказва никакво влияние, парите кондензирали в нея влизат в охладителя.Тогава оказва влияние само дължината на вертикалната част излизаща от казана така се повишава флагменното число /съотношението между количеството конденз и количеството не кондензирала пара/ многократното втечняване и изпаряване на парата води до получаване на по-чист продукт. При система с по голямо флагменно число разделянето на фракциите е по-добро, в смисъл при отделяне на първак и патоки ще има повече нежелани вещества съдържащи се в тях и съответно ракията /средната фракция/ ще е по чиста. Когато лулата е с наклон към казана тогава дължината и оказва влияние върху флагменото число, част от образувалият се конденз може да се върне назад към казана. По-дългата лула има има по-голяма охлаждаща повърхност следователно ще се образува повече конденз.
Какво значение оказва диаметъра на лулата може да осигури за охладителя по голямо количество пара за еденица време при по ниско налягане в казана, но съответно и серпентината трябва да е с по-голям диаметър или ефекта от широката лула се губи. Но към голям дебит кой се стреми, еми това са собствениците на общественни казани за да могат да минат повече хора за ден. За да има голям дебит един казан трябва да му се осигури висока температура така джибрата бързо се загрява и не ставая добро отделяне на фракциите. И смисала да даваш пари за един домашен казан за серпентина с ф22 и лула с ф35 се губи. За домашен казан с вместимост 100л. мисля че е достатъчно да се направи серпентина с дължина 10м. ф15 и лула 2,5-3м. ф22.
Vlaivsto какъв охладител имаш в предвид с тарелки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима