Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 207 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2015, 22:05
Мнения: 89
След като извадя медните части от разтвора, има ли с какво да се консервира или запази за да не позеленява :? :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 13:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Изплакваш с разтвор на сода бикарбонат. Спира зеленото. Но при по-продължителен престой медта се окислява и потъмнява. Тази операция с киселината я правя непосредствено преди варка. И веднага със содата за неутрализиране.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 14:15 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
А след содата изплакване с чиста вода правиш ли?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Ако въпроса е към мен - да. И след киселината, и след содата обилно изплаквам с вода.

ПП: Освен, че ги кисна детайлите и с една бояджийска четка /по-малка/ хубаво изтърквам навсякъде. По-добре се очиства така.


Последна промяна IVO 68 на 17 Юли 2016, 14:22, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 14:21 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Здравей Иво , попитах те заради ivancho. :prost:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Здравей Марио! :prost:

ivansho, а мислиш ли да слагаш манометърче на казана? Колегата TRANSFORMERS ти загатна.
TRANSFORMERS написа:
.......но като запуша отдушника на баретата със пръст,налягането в колоната се повишава с няколко милибара.


ПП: Някъде го обсъждахме това, но сега не намирам къде беше! :? Ако някой се сети да помага. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 15:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2015, 22:05
Мнения: 89
За манометър на казана не съм мислил...
А колко трябва да е налягането (в какви стойности)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Някъде обсъждахме едно ръководство на немска дестилерия. Колона с 4 бр. тарелки. Не го намирам в коя тема беше, но аз съм си превел отделни работи от него, които ме интересуват.

0.1 бара = 100 милибара = 75.00 Милиметри живачен стълб
0.3 бара = 300 милибара = 225.02 Милиметри живачен стълб

Манометър от апаратче за кръвно налягане е в границите 0-300 Милиметри живачен стълб.
Това означава, че ако сложиш такова манометърче според превода трябва да поддържаш налягането по време на работа в границите 75,00 - 225,00 Милиметри живачен стълб.

Превод: "При нормална каша с добро качество, свръхналягането на манометъра трябва да бъде между 0.1 и 0.3 бара.
Нагряването може да се увеличи сравнително бързо, но да не превишава 0,3 бара защото качеството на дестилата се влошава. Ако на горното наблюдателно стъкло се появят фини капки се увеличава мощността.
Важно е да се гарантира, че дестилата тече бавно. Висококачествени резултати могат да бъдат получени само ако в началото на стартиране течността в казана е с температура от 72 ° -75 ° C и с налягане от 0,0 до 0,1 бара. Алкохолът трябва да тече като тънка игла за плетене точно преди разрушаването на струята. При дестилация на материал от круши, кайсии, праскови или други, може да се изключи най-горната тарелка. При достигане на около 65 обемни% на дестилата, тарелката отново се включва .Опитът показва, че отделянето на главите е около 0.3 до 0.8 литра при добър материал. Патокът се определя по органолептични показатели. В средната фаза се работи бавно (ниска топлина, ниско налягане), като по този начин се постига по-добро качество.
Край на средната фаза при достигне около 55 об% до 43% об на дестилата."


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Точно такова манометърче от апарат за кръвно налягане ползвам и аз.На колоната с три тарелки ми отчита 20-30мм Hg ....225ммHg ми се струват ужасно много.Направил съм щуцер на капака за пълнене( за да не дупча още дупки в казана) и със силиконов маркуч го свързвам със манометърчето.За по сигурно правя 2-3 витки на силиконовият маркуч и капвам малко вода в същият(нещо като змейка)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
А можеш ли да намериш онази тема. Там имаше препратка към оригинала. Може аз да съм объркал десетичната запетая. Но май такива бяха наляганията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
1мм. ж. стълб= 1.333 милибара,
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Ми толкова си е. Какво имаш в предвид?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
225мм е много високо налягане близо 0.3 атм?
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 23:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Това се мъчим да уточним. За промишлени колони го дават и повече, но в момента търся някакви данни за домашни дестилатори, ако намеря. Но съм сигурен, че в онова ръководство толкова го даваха 0.1-0.3 бара. Имах една снимка копирана от руски форум, и нея не откривам. Там като че ли беше около 20-25 милиметри живачен стълб, както и TRANSFORMERS каза. Май беше за колони с пълнеж. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Мисля,че тук viewtopic.php?f=31&t=976&start=120 го коментирахме,но нещо линка който съм качил не отговаря :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 207 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима