Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 207 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2016, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
С подгрева не трябва да има проблеми по принцип. Такова нещо съм забелязвал ако се обледи бутилката, или газта ако е на свършване. На пръв поглед нещата изглеждат добре. Тарелките работят, сливната тръба също. Дълбок барботаж няма да имаш заради конструкцията на калпачоците. Но за ракия и така е добре. По леко ще пробиват и ароматите.

ПП: Ако ферментацията е протекла правилно и си махнал костилките, ще останеш очарован от вишневата ракия! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2016, 01:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Поздравления ivanschо,да си ползваш със здраве дестилатора.Премина през доста перипетии,но в крайна сметка имаш чудесен дестилатор,браво!!
Интересно ми е дали си замерил на каква температура ти тече дестилата....и на каква температура е постъпващата вода в кондензера!?? Пробва ли да "охлабиш" до към 80гр дефлегматора и ако си пробвал как се справя кондензера!?
Поздрави :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2016, 06:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
Термометъра на водата показва по-малко от реалната температура. Още на пробите се видя. По-добре не го ползвай, че само ще те обърква.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2016, 13:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2015, 22:05
Мнения: 89
Иво, случвало ми се е да скрежасва газовата бутилка. За това я държжа в лехен с вода но пак има колебания в подгрева. На казана мисля да направя водна риза и да се загрява на ток за по-стабилна работа.
Материала изкара доста силен аромат. Ферментацията протече с костилките но варих само прецеден материал. Иначе всяка година варя вишни понеже имам няколко такива дървета.

Transformers, преди бях мерил температурата на входната вода и тя беше 14°С. Докато настройвах водата към дефа даже отиде до към 82-83°С за кратко докато стабилизирам.Кондензера се справя чудесно. В горния му край почти през цялото време беше хладен.

Относно термометъра на водата ще го сменя с нов. Оставил съм място за още един който ще измерва температурата на водата в горната част на кондензера.

:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2016, 16:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2015, 22:05
Мнения: 89
Вчера преди да започна премерих материала с рефрактометър който си взех наскоро. Отчете 7% захарност. Малко се усъмних защото бурната ферментация беше приключила а и на вкус материала изглеждаше готов. Премерих отново със стария стъклен захаромер и потъна малко под края на скалата за отчитане (която е до 4%). Отново направих проба с рефрактометъра и показанията бяха същите - 7%. :nixweiss:

Днес направих захарен разтвор както е описано в темата
Цитат:
Проверка на захаромер / рефрактомер

Всички стойности както на стъкления захаромер така и на рефрактометъра са отчетени точно. :afraid:

На какво може да се дължи тази грешка която ми даде при отчитането? :?:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2016, 17:44 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1117
Местожителство: Дупница
На наличието на спирт!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2015, 22:05
Мнения: 89
Казана все още не е готов... След като почти мина сезона на плодовите дестилати мога да продължа с работата. До този момент имам 6 дестилации. Като цяло съм доволен от крайния резултат. Оправдаха ми се очакванията. :prost:

Следващата стъпка е изработката на бъркалка и намирането на подходящ електромотор с редуктор.

Ще правя и водна (парна) риза която ще се подгрява с два нагревателя по 3kW. Регулирането на мощността ще е безстепенно посредством регулатор (димер) с макс. мощност 10kW. Монтирал съм го в електрическо табло с добавен 32А предпазител.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 00:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Привет ivancho,за моята бъркалка ползвам електромотор с вграден редуктор от тези механизми за отваряне и затваряне на гаражните врати,мисля беше на 24V. При мен обаче перките са по-различни,и със друга атака.Най вероятно ще имаш нужда от по сериозен мотор.Според мен повече от 100об/мин. не са ти нужни.
Колкото до водната (парна)риза,ако ти позволява инсталацията добави още 2кW към тези 6кW,които си предвидил...ще намалиш клеченето до казана :) ...не забравяй загубите,които има инсталацията!!
Като я докараш до риза,пак пиши!! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 15:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2015, 22:05
Мнения: 89
TRANSFORMERS, поръчал съм да ми изработят бертнато дъно за водната риза. Очаквам доставката на нагревателите (те ще са на резба DN 25) и пристъпвам към изработката.
Ако може да споделиш малко информация относно изработката, ще съм благодарен.

А това ще е кара за източване на виноматериала (цол и половина Неръждаем) :megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Привет Ivansho,при мен ризата е със вода,но може да се замислиш за някакво термостабилно масло ще елиминираш налягането което в един момент може да се окаже проблем.Аз ползвам вода,защото инжектирам пара от ризата към материала към края на процеса. Обикновенно потдава вътрешният съд от налягането в моят случай при крашстестовете с въздух забелязах,че при 0,5атмосфери вътрешният съд леко потдава,та и клапана е настроен на 0,4атмосфери.На ризата съм сложил и два крана ..горният го държа отворен докато вдигне 65-70гр на ризата,а като приключа с дестилацията го отварям,защото се получава вакум(има и клапани за вакум,но не ми се дават пари) който пак може да ти огъне съда.Долният кран е за източване на водата от ризата(бях предвидил нивомер на нивото в ризата,но така и не го направих)
Като информация вътрешният съд е със полезен обем 85л 1,2мм на стените(ползвах готов 105л съд инокс за ферментация) външният е 2мм пак инокс,като разстоянието между стените е 30мм. Обема на ризата мисля беше около 37л
Ако правиш ризата на вода задължително предпазен клапан съответстваш на това колко ти издържат съдовете(аз го надувах предварително със компресор)
Крана за източване при мен е същият като твоя,но 2цола....нямам проблем при източването...изварявам и гъсти каши!! :prost:
П.П Горният кран е поставен на 70мм от "тавана" на ризата....служи и като нивомер за пълнене. Никога не пълни ризата догоре!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2016, 21:23 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2016, 21:04
Мнения: 1
Искренно завиждам на Ivansho за майсторлъка.
Показах цялата тема жената и тя като си хареса тенджерата. тЪ ако някой знае от къде може да се вземе българска неръждавейка тенджера 80-100 л да подскаже ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 09:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2015, 22:05
Мнения: 89
Аз я взех от OLX. Рядко излизат на добра цена!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 207 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима