Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2009, 11:40
Мнения: 4
Да започна от тук, че едно предприемчиво момче в родния ми град закупи няколко такива казана, браво за което! Факт е, че при варенето на ракията се изразходват в пъти по-малко дърва и са доста по-бързи от тревиалните казани, които си знаем! Вече няколко години варя ракията на тях и съм доволен, но така и не разбрах каква е точно технологията при тези казани! Казанджията твърди, че ракията излиза от казана директно с преварката, който момент така и не ми стана ясно как е решен конструктивно! (Който иска да слага анасон или други "каркадии" ги слага още в джибрата при наливането и в казана). Естествено , че може да си направи после и "тревиалната" преварка в друг казан, но там всичко е ясно- интересно ми е как промишленият казан я прави.
Другото нещо, което ме впечатлява, е че ракията е с аромат различен от този на ракия варена в старите казани, т.е. запазва аромата на плода от който е сварена! Според някои тази ракия "мирише на сурово" и затова те и правят още една преварка! Не съм капацитет по ракиите, но се замислям дали не правят грешка като я преваряват още веднъж? Или аз правя грешка, че не я преварявам! Как мислите?
И още нещо , което ме озадачава- въобще не е задължително в началото да тръгне най-силната ракия (на чучура има спиртомер, с който постоянно следиш колко силна ракия тече). Миналата година например тръгна около 60 градуса и почти през цялото време си вървя така (дори за разтривка не можах да хвана по-силна). На съседния казан пък вървеше почти през цялото време около 80*.
Та някой ако има малко повече информация за тези казани нека сподели, мисля на всички ще е интересно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 22:36 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Това са казани с тарелки. Устройството им е подобно на кулите за фракционна дестилация в нефтохима:

http://en.wikipedia.org/wiki/Distillati ... stillation

Теоретично, колкото тарелки има в колоната, на толкова степени на дестилация (разбирай преварки) се подлага дестилата, но на практика ефективността им е около половината. За разлика от обикновения казан, градусът, който излиза, може да се регулира в определени граници чрез включване и изключване на тарелки и чрез промяна на охлаждането на дефлегматора.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима