Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 13:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 142 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2014, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Не разбирам защо се стремите да ви е трудно. :nixweiss: Всичко да се прави на фланци. Дефа и колоната са задължителни на фланци. Нищо не пречи същите фланци да са и на всяка тарелка. 2,5 - 3,0mm дебелина на неръждавейка са предостатъчни за фланци. Режат се на лазерно еднакви. Лесно се запояват с калай и фосфорна. Стягане с болтове неповече от М6. Лесно и точно монтиране на тарелките вътре във всяка една секция. Уплътняване в краен случай с почти обикновен силикон. Пълен достъп до тарелките, лесна изработка. Около фланците лесно се укрепва термоизолация отвън.
На картинките никъде не видях механизъм за регулация на височината на тарелките или за нивото на течната фаза.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2014, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
atz написа:
Нормално е процеса да се изкара за 4 часа. Друг въпрос е какво се дестилира при този процес. Щом може на 4 часа значи може и на 8 да се изкара. :D

Въпросът е как ще се отрази на ароматите удължаването на процеса. (Дано да не се отплеснем от темата, но мисля, че е полезно да се отбележи). Да не забравяме, че Мюлер предлагат и модел без воден дефлегматор - аламбик. Технологията си е класическа - дестилация и редестилация, времето се удължава. И твърдят, че дестилатите са несравними (unvergleichlichen) но :!: моделът е подходящ само за материали, при които ароматите не са чувствителни към прегряване :megagrin: Този път не се ангажирам с абсолютна коректност на превода, но ако някой е мераклия - да заповяда ;)
П.П. Основната идея - "ein guter Brand eine gute Zeit braucht" :roll:
Последното преведено дословно - една добра ракия се нуждае от едно добро време.
Перефразирано - колкото е по-кратко времето за дестилация, толкова по-качествен е дестилатът.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2014, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Перефразирано - колкото е по-кратко времето за дестилация, толкова по-качествен е дестилатът".
Дори да е перфектен превода, с това не мога ама никак да се съглася . Точно обратното е показал вековния опит , и е основното правило за доброто печене на ракия.Колкото по -бавно, толкова по добре.Единственото което се печели при " юруш" е време за сметка на качество. :x

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2014, 16:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Тук пак задълбаваме в техниките на варене. Много често съм чувал фразата, че "коняка е много коварно питие", но на въпроса "Защо" не съм получил адекватен отговор до този момент. Този въпрос за скоростта на варене и на мен ми е интересен. Обаче с тези автоматични преводачи нищо не схващам. Ако някой знае немски моля да обобщи накратко с няколко думи за какво става на въпрос.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2014, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Понеже бай Танас говори за обикновен аламбик, па макар и немски, и моя коментар е за аламбик. За колона имам само теоретичен :klugscheisser: "опит"- много челу, много знай. :lol:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2014, 19:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Така е, баджо, то с аламбика няма и как да се бърза. Дискусията тръгна от времето за изваряване при тарелковата колона. Според мен Мюлер искат да кажат, че добри резултати (даже несравними) могат да се получат и с аламбик с преварка, но само ако материалът не е склонен към термично увреждане във времето, може би визират Weinbrand - ракия от вино. В останалите случаи, примерно при Obstbrand - плодова ракия не е добре дестилацията да продължи дълго. Нали и много хора не преваряват плодовите материали, за да не губят ароматите. Докато при подходяща колона и правилна дестилация резултатите винаги са добри, винаги излиза Edelbrand - благороден дестилат :) Но съм съгласен с Иво, най-добре някой с добър немски да направи професионален превод.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2014, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Едит: Иво, вярно, че отиваме към техниките на варене, ама тук стана дума. Ако Админът прецени, ще го изтрие или ще го премести.
Мисля да се пробвам с превода. Това е текста, започвам изречение по изречение.
Der zylindrische Hut, ohne Verstärker zum 2x brennen. Цилиндрична шапка/шлем без усилвател (под усилвател се има предвид воден деф) за 2 изварявания (дестилация и редестилация)

beim Modell COMPACT-LINE BASIS wird auf den Verstärker verzichtet. При модела COMPACT-LINE BASIS усилвателят липсва.

Der Alkoholdampf entströmt der Maische, steigt in den luftgekühlten Hut.. Алкохолната пара получена/излизаща от кашата, се издига до шапката - въздушен охладител/дефлегматор.

Hier entfalten sich Aromakomponente der Frucht und Ötherische Öl mit Ethylalkoholl leicht zum Geistrohr, ohne durch GegenstrÄme zerrissen zu werden. Тук се разгръщат ароматните компоненти на плодовете и етеричните масла и заедно с етиловия алкохол свободно тръгват към лулата без да има разделение чрез противоток (да, без ректификация)

àltere Destillateure kennen vielleicht noch den Tropfen aus Destillen, die ohne jegliche VerstÖrkerapparaturen arbeiten. Старите казанджии може би са знаели за тези капчици при дестилаторите, които работят без всякакви усилватели.

Diese Destillen liefern bei zweimaligem Brennen einen unvergleichlichen Brand, insbesondere bei
Rohstoffen deren Aromen nicht wÖrmesensibel sind. Тези дестилатори обезпечават при двойна дестилация една несравнима ракия, най-вече при материали, чиито аромати не са топлочувствителни.

Noch heute glaubt jeder zu wissen, dass ein guter Brand eine gute Zeit braucht. Днес вече вярваме, че всеки знае, че една добра ракия се нуждае от едно добро време.
Ми ракиено време стана :prost:


Последна промяна бай Танас на 16 Мар 2014, 21:49, променена общо 7 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2014, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Искат да кажат, че в цилиндричната част няма ректификация. :D Не само водния деф е ректификатор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2014, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Бай Танасе, никакво триене и местене. Тук си му е мястото. Продължавай :2thumbs:

Как технически можем да определим кога една добра ракия се нуждае от едно добро време. Кое време е добро за ракията пригодено в домашни условия , щото тия киловати ......... :shock:

И за тази картинка за която и ти се чудиш умувам кое как и защо. И колкото и да търся нещо значително се оказва ,че гениалните неща са изключително прости. Ми за мен това си е един голям маслоуловител с температурна "спирачка" за тежките фракции. А кажи, че не е? :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна IVO 68 на 16 Мар 2014, 22:02, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2014, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Е няма ли накрая някой да отвори тема за химията и физиката под купола на аламбика. :nixweiss:

П.П. Иво, отговора за таз картинка е тук на дясната страница. Но се пише за укрепване на дестилата. Ароматите не се споменават обаче. download/file.php?id=3307&mode=view За тях трябва речи да се пишат. Дефлегматора като термоклапан или като термоспирачка. :)
IVO 68 написа:
Как технически можем да определим кога една добра ракия се нуждае от едно добро време.
Единствено с технически средства... Утре ще сложа картинки как "спирачката" Работи час и повече на 78,0*С до изтичане на ацетони и другите всевъзможни гадости.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2014, 00:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
atz написа:
Утре ще сложа картинки как "спирачката" Работи час и повече на 78,0*С до изтичане на ацетони и другите всевъзможни гадости.


Мнението ми беше към бай Танас, но докато напиша и ти си писал през това време.
Твоите резултати ги следя много изкъсо :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2014, 02:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Резултатите и на мен ще са ми интересни atz да видим кой как натиска спирачките :D,че аз съм оставял и черно по-асФалтя.
Замислил съм поставяне на някъкъв ABS та човек да може по-спокойно да си щъка около казана.
Днес и аз имах казанджииски ден,приятел ми донесе една грозданка за преварка,че се беше поувлякъл със неговият казан.
Значи заложихме ракията на 30обем% и към средата на процеса реших да пробвам на макс.колоната колко и е капацитета,не бях пробвал...до 9.5л/час вървя добре от там насетне почна да се закашля :D.това го пиша във връзка със лачените,че изкарват процеса бързо.Аз лично мисля,че е възможно но при директно подгряване ако е на водна....не се наемам със коментари,отскоро се уча на нещо със водна... та нещата там стават маалко по-бавно.
Та колега atz,ще от полза за всички да споделиш резултатите от процеса :2thumbs: Ето някой съвети за работа със лачените от Немците
http://www.wildensorg.de/brennerei_anlei.htm
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2014, 06:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
TRANSFORMERS написа:
Ето някой съвети за работа със лачените от Немците
http://www.wildensorg.de/brennerei_anlei.htm
Поздрави.


Това доколкото успях да разбера е инструкция за работа с устройството. Излязоха и данни които мисля, че дават отговор в известна степен за скоростта на дестилация. Лично за мен разбрах, че трябва да се бърза бавно :) /ако правилно съм разбрал/

Вътрешният обем може да бъде запълнен с до 147 литра. Най-добрият и ефективен резултат може да се получи, когато системата е напълнена с около 110 литра (до пръстена). С малко каша (например 50 литра) около 50 литра вода трябва да се добавят в казана. При нормална каша с добро качество, свръхналягането на манометъра трябва да бъде между 0.1 и 0.3 бара.
Нагряването може да се увеличи сравнително бързо, но да не превишава 0,3 бара защото качеството на дестилата се влошава. Ако на горното наблюдателно стъкло се появят фини капки се увеличава мощността.
Важно е да се гарантира, че дестилата тече бавно. Висококачествени резултати могат да бъдат получени само ако в началото на стартиране течността в казана е с температура от 72 ° -75 ° C и с налягане от 0,0 до 0,1 бара. Алкохолът трябва да тече като тънка игла за плетене точно преди разрушаването на струята. При дестилация на материал от круши, кайсии, праскови или други, може да се изключи най-горната тарелка. При достигане на около 65 обемни% на дестилата, тарелката отново се включва .Опитът показва, че отделянето на главите е около 0.3 до 0.8 литра при добър материал. Потокът се определя по органолептични показатели. В средната фаза се работи бавно (ниска топлина, ниско налягане), като по този начин се постига по-добро качество.
Край на средната фаза при достигне около 55 об% до 43% об на дестилата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2014, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Ето как работи спирачката. Писал съм...
viewtopic.php?p=40747#p40747
viewtopic.php?p=40803#p40803
Тънкия момент е да се накара да работи стабилно по средата между двете крайности. А още по-тънкия е да се избере според случая точка от средата... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 18:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 22:03
Мнения: 15
Тези стъкла за камините ако се изрежат,мисля,че могат да се използват за наблюдателни при колоните.Така мисля - не съм пробвал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 142 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима