Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 142 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 00:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, шапка ти свалям - имаш мерцедеса на дестилацията в ръцете си.
Да ти върви на силни питиета и дебели мезета !
Не мисля че някой ще може да те посъветва повече, ти си стигнал върха сам, така че ще трябва да го обходиш и покориш сам - ние само ще гледаме и ще си записваме :)
Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 00:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
TRANSFORMERS,
Отговарям по реда.
Нямах предвид простите сметки с литроградуси и т.н. Мисълта ми беше за регулацията. Би трябвало да са по-малко като обем тези 45%.
За 0,5bar-а си е направо страшно.
Вентила е с присъединяване 1/4 на Ф4(работния или таканаречения условен диаметър).
Терморегулатори CAL9300 (процес контролери) 2броя. Само в охлаждането. PID управления.
И срам не срам ама мисля да ги сменям с PLC Unitronics и от там да задавам какви фракции да излизат. Било за висок градус или за аромати. На автоматично превключване на определен брой стъпки. Като % алкохол разбира се, а за обема - си е от материала.
! Написаното е за CM.
Поздрави :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 02:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Благодаря за поздравленията Victoryvt.

Колега...аз също ти свалям шапка,за усилията който полагаш,многото часове прекарани във лабораторни упражнения,като целта е само една....да създадеш продукт,който не само става за пиене,а се харесва на теб а и на останалите.
Това е наградата,за всеки един член от този Форум който се опитва да направи качествено питие.

Нека ти върви на тънки мезета,и пенливи питиета!!
Всеки един от нас търси своя връх,но върховете се покоряват трудно от сам човек,
затова сме се събрали във този Форум да ги покоряваме заедно.
Желая ти от сърце успехи във всички начинания.

На всички Колеги от Форума,желая много урожаи във предстоящата кампания по гроздобера.

Victoryvt прощавам но не забравям,догодина живот и здраве като си дойда на БГ от мен Ракията от теб Бирата ако оцелим и мото-събора във В.Търново ще е супер,че това мие другата страст.

Поздрави и :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 15:36 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Поздравления и от мен, както за хъса така и за изпълнението.
Пожелавам и всичко което излезе от наистина впечатляващото устройство, да е на ВИСОКО качество и оправдаващо целта и вложения труд.
Вчера видях нещо в един австралийски форум с препратка към линка който споделям:
http://www.alibaba.com/product-gs/53057 ... &t=6&cids=
Не остават назад китайците и са се усетили веднага.
За съжаление се продава на твъде висока цена за нас. Колегата от Австралия бе споделил че му е излезнало около 2000 австралийски долара (окло 3300 лева).
Другото е че дървото от тарелки не е в комплекта (така поне той бе писал).
Аз лично писах, но за сега отговор няма, пък и тук в България това ще излезне на една трета от цената при някой майстор.

За теб Колега, пък да видиш какво си направил и колко си спестил, макар че "кеф цена няма".

Успех и поздрави.

P.S. Понеже и аз се запалих но нямам твоя опит (пълен лаик съм) имам една идея отрадната и започвам "upgrade" на стар казан, за което ще пиша по-късно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Това е една известна "маркова" муншайн колона ХиллБилли - има я много по нета да се продава.

Има и сайт :
http://www.hillbillystills.com/
Всичко е патентовано :)
Иначе е все същото - колона с тарелки, куул мениджмънт и електронно управление на подгряването на казана - с най-простото управление по ток.
На баснословни цени !
Мисля че новата придобивка на колегата по нищо няма да отстъпва на тези там от сайта :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здравейте колеги,ами много хора направиха от хобито бизнес.
Този ХиллБилли е така известният Kentucky Shinner от форума Home Destiller голям хитрец навремето открадна идеята от своя колега Olddog и сега пари троши,неговите колони обаче са със ситести тарелки,много по лесни за изработка от калпачковидните,проблема при тях проблема е че бързо се дренират като намалее концентр. на етанола той АЗ беше писал май по този въпрос.
За рекламата я беше напънал до предела на наводнение на тарелките да се види че барботират и докато си плямпаше на долните тарелки се бяха запотили вече наблюдателните стъкла,знак че няма никой във тарелките :D
Търговци има много на такива апарати де чели де копирали правят и продават за по-малко от 1300$ не съм виждал някой да продава колона,но това е бизнес на сила никой не те кара да купуваш.
Моята не ми излязла гратис също тъи като я почнах от нула една гола 130мм тръба
рязане,пилене ноо както се казва Кеф цена няма(има но това е друга тема)

Поздрави :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 18:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
victoryvt, TRANSFORMERS,
На ТИ сте с материала и това е чудесно. При мен и работа и хоби са автоматизациите.
СМ - подгряване с регулиране на мощност и автоматично поддържане на зададен алк. градус.
Това ще работи след месец-два на мястото на CAL9300. Сега няма материал. Трябва и да понапиша някои неща.
:lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2012, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Здравей ATZ,

На няколко пъти се опитваш да подхванеш дискусия на темaта автоматизация на дестилационния процес, но не казваш нищо конкретно. Споменаването на няколко израза от процеса, не дават повод за сериозни размишления. Какво искаш да автоматизираш, целият процес или само част от него? Независимo, кое от двете, не е лошо да дадеш алгоритъм, принцип на работа, начин на изпълнение и т.н. Само тогава, може да се дискутира върху замисленото. Дестилационният процес в рефлуксна колона е доста сложен и човек трябва да го познава добре. Затова не е лошо да се запознаеш с теорията в http://homedistiller.org/

Относнотова, дали твоята идея е патентована, трябва да знаеш, че почти всеки начинаеш дестилер е минал през това.
http://homedistiller.org/forum/download/file.php?id=77 . Това е от 2008 год. И има още доста подобни. Разликите не са големи. Ако, наистина искаш да обсъдим нещо, то трябва да го “сложиш на масата.” Не е лошо , да започнеш със снимките. Все пак, сърфорумниците трябва да разберат, за какво става въпрос.

С Уважение.


Последна промяна StillMan на 13 Авг 2012, 12:16, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2012, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Привет StillMan,
Така е, иска ми се да има дискусия но нещата опират до автоматизации и софтуери, и то на какво - на ракиите. Повечето хора биха рашили, че такава тема не е за този форум! Затова ми е много трудно да намирам точните думи, страхувайки се дали ще бъда разбран. От сложните термини пиша само за PID. Друго не смея.
Относно автоматизазията - на целия процес и то в няколко режима по избор.
Втората препратка http://homedistiller.org/forum/download/file.php?id=77 същата съм изпробвал миналата година. Тази система не успях да вкарам в режим с CAL9300. А преди месец я видях, че я има.
Ще дам пояснения на картинките след няколко дни. Сега съм в командировка и комуникациите са ми зле.
Можи би е добре да се отвори тема за автоматизации?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2012, 00:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
За автоматизациите.
1. Управление на нагряването.
Зададена температура на материала 76*С до 78*С. Бързо нагряване до тази температура.
При достигане на зададените 76*С до 78*С следва премахване на вредностите. Автоматично се променя режима на нагряването с повишаване на температурата с 0,1*С на минута до максимум 1,0*С на минута. Задаване на повишаването през 0,05*С на минута.
При достигане на температура на парите 78,2*С ( зависи от няколко фактора ) автоматично превключване на нагряването в режим на постоянна мощност. Чрез регулиране на мощноста в % - регулиране на отлива.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2012, 03:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здравейте Atz.

Мисля че е редно,да се отвори тема за контрол и автоматизация на дестилационният процес. За всички ни ще е интересно как сте успели да подчините теорията на практика:
Прикачени файлове:
rsz_13.jpg
Прикачени файлове:
rsz_2.jpg
[attachment=2]rsz_1cmcorr_75_bw



Аз лично ще следя темата със интерес,защото контролиране на алк.градус през целият процес си е сериозна работа,работа която вие сте свършил.
Както вие споменахте има много фактори,които могат да окажат влияние на процеса.

При мен например(650м над морското ниво) водата не завира при 100гр Целзий, а когато
дестилирам и Жената пусне водата в кухнята (крайно време е да си сложа помпа и да мина на автономно охлаждане) винаги настъпват промени във настройките.
Всичко това знам че ви е ясно, щом сте автоматизирали процеса,просто ми се иска да сте малко по-подробен.
Както спомена колегата StillMan ако приложите и фотоматериял,ще е чудесно,пък ако имате време и желание за някое видео като това,просто ще е чудесно.http://www.youtube.com/watch?feature=en ... txZ8hqpdGU

Поздрави :lab: :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Продължение за автоматизациите.
2. Измерване на текущото процентното съдържание на алкохол и
показване на дисплея.
Има няколко начина. Описвам според мен най-добрия.
От 78*С до 100*С като абсолютна величина са 22*С. Като се измерва температурата на
парите с точност от 0,1*С това означава общо 220 различни показания при измерването.
В софтуера се въвеждат два вектора с дължина 220 и на всяка отчетена температура на парите се чете отговарящото на нея процентното съдържание на алкохол. Все едно се вземат отчети директно от таблицата. ! Може да се внесат и параметри за корекции.

TRANSFORMERS, благодаря за инфото! Ще потърся таблицата във формат Excel за да я
въведа директно, просто за да не я въвеждам с писане на ред по ред. Софтуера на UNITRONICS може да работи директно с такива таблици. ( второто .jpg )
На видеоматериала се виждат 3 вентила и като гледам какви са според мен цялата водна инсталация работи с налягане да самия вход на охладител и дефлегматор.
Чудно ми е защо тези хора слагат такива фланци и толкова много пристягащи болтове сякаш инсталацията работи на 160bar.
При мен е един единствен вентил и два спирателни крана, с които въобще не се борави от началото до края на процеса. Просто са спирателни. Даже идиния може би ще го премахна.
Снимки ще дам след 20-тина дни. Работещия вариант с управление от 2бр. CAL9300
e на 150Km и с него работя няколко пъти в годината.
Поздрави! :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 16:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Малък коментар на казаното до тук.

В книгата си “ Конструиране и изграждане на автоматичен дестилатор”, автора Riku, пише на 57 стр.

A typical misconception among novice distillers is to think that by controlling the boiling temperature (i.e. keeping it at 78.2C) they can produce pure azeotropic alcohol. When they build such systems (typically using a thermostat to control mash temperature) they discover that they don't get any product as the mash won't boil. After that discovery they usually choose to settle for less than azeotropic alcohol, increase the boiler temperature and eventually get some distillate as the mash starts to boil. However, even with mash boiling, the thermostat keeps switching the heating on and off, and this causes surge boiling that ruins the equilibrium inside the column. This all leads to poor quality alcohol with relatively low ABV. That's an example of how thermostats should NOT be used.

[i]Типична грешка при начинаещите дестилери е , да мислят, че чрез контролирането на температурата на кипене (напр. установявайки я на 78.2*С), те ще могат да получат чист азеотропен алкохол. Когато те построят подобна система (използувайки терморегулатор за контролиране на температурата ), те откриват, че не могат да получат никакъв продукт, докато ферментиралата течност не заври. След това откритие, те започват да повишават температурата в бойлера и получават някакъв алкохол, когато течността започне да ври. Дори и след това, терморегулатора продължава да оказва контрол на кипенето, което причинява изменение на налягането на парите, а оттам и нарушаване на равновесието на колоната.Всичко това води до получаването на некачествен алкохол с ниска концентрация. Това е пример за начина , по които терморегулатора не трябва да бъде използуван.


Да видим накратко, защо се получава така. Чистият спирт кипи при 78.2*С , водата при 100*С ( при 760 мм. Hg стълб или 1013 hPa – морското равнище). След ферментация, течността съдържа обикновено 8 -12% об. спирт. Температурата на кипене ще се установи между тези две граници и понеже водата е около 90%, температурата на кипене ще се установи по-близо до точката на кипене на водата. Точната температура може да се изчисли чрез следнота формула или чрез многото калкулатори, таблици или диаграми.

T (in C) = 60.526 * %liq ^ 4 - 163.16 * %liq ^ 3 + 163.96 * %liq ^ 2 - 83.438 * %liq + 100

Така например, мъст с 8% алк.съдържание, ще закипи при 94.3*С, 10% алк. при 93.1*С и 12% при 92.1*С. Изводът е, че ние не можем да влияем на точката на кипене на течноста.
Това трябва да се запомни от всеки, който иска да навлезе по-навътре в процеса дестилация.
По въпроса за процесите в рефлуксната колона и автоматизирането им, не бих искал да навлизам, защото са дълбоки води.
Контрола на дестилацията по термометър е възможна, благодарение на това, че съдържанието на спирт в получения дестилат, соответствува на определена температура на кипене.. Освен това, съдържанието на спирт във ферментиралата течност в бойлера соответства на определена концентрация на продукта на изхода на кондензора. Тази зависимост е показана на долната таблица.

Температура............Съдержание..........Съдержание
в бойлера.............на спирта в...........на спирт
...............................в бойлера.............на изхода.

91......................14,3.......................61,3
92......................12,2.......................57,9
93......................10,2.......................53,6
94........................8,5.......................49,0
95........................6,9.......................43,6
96........................5,3.......................36,8
97........................3,9.......................29,5
98........................2,5.......................20,7
90........................1,2.......................10,8
100........................0,0.........................0,0

Забележка.
1. Таблица е съставена за атмосферно налягане 760 мм.Hg.стълб. При повишаване на налягането, процента на спиртно съдържание при същата температура намалява, а при намаляване - нараства.
2. Конструкцията на дестилаторната система не влияе на зависимостта температура на кипене / спиртно съдържание в бойлера, но чувствително влияе на концентрацията на получения продукт. Всеки дестилатор в по-голяма или по-малка степен кондензира на своя капак част от парите, което води до увеличению на концентрацията на продукта на изхода. Затова е необходимо, да направим за всяка температура на кипене, замерване на алкохолното съдържание на дестилата с точен алкометър (ареометър) и да направим корекция в таблицата.
3.Трябва да се има пред вид, че след завирането на мъстта, налягането в бойлера се повишава и при нормална работа на рефлуксна колона, може да достигне 30 hPa. Това, автоматично ще промени точката на кипене на течнистта.
Моят опит показва, че температурата на изходните пари, при наличие на корегираща таблица, може да се използува за ориентир в процеса, но не и с висока точност.
( +/– 0.5*С – 1*С )


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Привет,
С уважение към знанията на StillMan.
Относно алгоритъма на нагряването. Пояснения.
1. Включване и нагряване с максимална мощност.
2. При достигане на предварително зададена температура 78*С на материала, нагряването се изключва от максимална мощност и се включва в режим на работа с нарастване. Функция RAMP. За тези 78*С може да се възползвам от формулата за температурата на кипенето.
3. Чрез RAMP температурата на материала се повишава със зададени примерно 0,25*С на минута. Може да се задава от 0,05*С до 1,0*С на минута.
4. Температурата на материала расте. Следва да се появят по някое време пари горе след дефлегматора. ! Охладител и дефлегматор все още не работят. Включват се автоматично на по-късен етап.
5. При достигане на температура на парите 78,6*С - 79*С нагряването се изключва от режим RAMP и се включва автоматично в режим на работа с постоянна мощност. Мощноста може да е предварително установена, може и по всяко време на процеса да се коригира.
6. И така до края на процеса.
Никъде няма терморегулиране на нагряването. Единствена регулация има за да се получи плавното повишаване - RAMP.

Важно уточнение. Цялото управление е от онова нещо със синия екран. Всички сензори са включени към него. Може да се изграждат взаимни връзки между отделни параметри и променливи.

За измерването на алкохолния градус. Горе на картинката DATA TABLES има и една празна колона. За корекции съм я оставил.
Освен това, мисля, че точност от +/- 0,5% алкохолно съдържание е напълно достатъчно за случая.
Измерването на температурите с точност от 0,1*С не е никакъв проблем. Регулирането с такава точност също.
Поздрави :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 17:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Да продължим с “ алгоритъма на нагряването “.

1.Включване и нагряване с максимална мощност. – OK

2. При достигане на предварително зададена температура 78*С на материала, нагряването се изключва от максимална мощност и се включва в режим на работа с нарастване. Функция RAMP. За тези 78*С може да се възползвам от формулата за температурата на кипенето.

Защо 78*С ? Защо не, например 80*С ? Режим с нарастване? Това пък за какво е? Напълно ненужно и дори вредно. Какво ще помогне формулата за температура на кипене?

3. Чрез RAMP температурата на материала се повишава със зададени примерно 0,25*С на минута. Може да се задава от 0,05*С до 1,0*С на минута.

Как ще се накара течността да повишава температурата си с цитираните данни, при различни обеми. Бойлера може да бъде 20 л. (като моя) или 80 л.

4. Температурата на материала расте. Следва да се появят по някое време пари горе след дефлегматора. ! Охладител и дефлегматор все още не работят. Включват се автоматично на по-късен етап.

Точка 4-та, не звучи никак автоматично и е погрешна. Включването на охлаждащата вода в рефлуксния кондензор (не знам, защо е наричан упорито деглегматор) трябва да стане още при достигането на 78-80*С. Изобщо не следва, да се появят пари след кондензора.

5. При достигане на температура на парите 78,6*С - 79*С нагряването се изключва от режим RAMP и се включва автоматично в режим на работа с постоянна мощност. Мощноста може да е предварително установена, може и по всяко време на процеса да се коригира.

Както вече споменах, режим RAMP е ненужен. Минаваме на постоянна мощност. Каква ще бъде тя и как ще я определим? Тук вече се намесват фактори, свързани с характеристиките на колоната. Диаметъра на тръбата, вида и начина на пълнеж, определят налягането в колоната, а от там и мощността на нагряване.Единият начин е да изчислим скоростта на парите в тръбата на колоната, което ще даде приблизителни резултати или да измерваме налягането на парите в колоната и да регулираме загряването, подържайки постоянно налягане. За определяне на оптималното налягане е необходимо да се проведат редица опити с дадената колона. Те са различни за всяка.

6. И така до края на процеса.

До краят на процесът има още много време и доста регулиране. Балансиране на колоната, премахване на първата фракция и продължаване на баланса във времето. Процентното съдържание на спирт в бойлера намалява непрекъснато и се налага корегиране на рефлуксното число. Накрая идва ред и на опашките.

Изобщо не е толкова просто. За да се автоматизира дестилацията е необходимо много добро познаване на процеса и много часове прекарани в работа с колоната.
Моето лично мнение е, че автоматозация на процеса е ненужно, като изключим един-два момента. Няма нищо по-добро от това, да контролираш сам нещата, защото това е хоби за повечето и бих могъл да завърша с думите на Isaak Walton от неговата книга "The Compleat Angler"

"Doubt not, therefore, sir, but that distilling is an art, and an art worth your learning."

" Съмнение за това няма господине, но дестилирането е изкуство и едно изкуство си струва вашето изучаване.”


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 142 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима