Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 142 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Превет,
Относно нагряването:
За какво е този RAMP? За плавно повишаване на температурата с цел по-точно отделяне на първата фракция с вредностите.
Къде да е началото на RAMP? Естествено зависи от това какъв е материала.
Дали бойлера е 20L или 80L не е проблем за автоматизациите. Те си смятат как да работят. Имат специални режими - AUTOTUNE. Сами тези автоматизации си изследват обекта, който ще управляват и си запаматяват параметрите му. После в процес на реално управление 0,1*С не са никакъв проблем. Точно така е решен при мен случая с парите след кондензора. Чрез регулиране на охлаждането се поддържа зададената температура на парите с тази точност. За това съм писал преди доста време. Влизането в режим на системата е без никакви колебания и проблеми.
И прекратявам писането по темата... Поне на този етап...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2013, 04:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здравейте!!
Ето едно видео на Немска клона със тарелки:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... LoUidWxgw#!Младо момче пък как хубаво обяснява, ако беше Германче нямаше да се обяснява така :D
На мен лично ми отговори на много въпроси от различни теми.
Мисля,че във 2:27мин спомена и за подгряването на дестилатора дилема, която обсъждахме във друга тема пък знае ли човек,може и той да се заблуждава като мене.
Поздрави!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2013, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
TRANSFORMERS написа:
...Мисля,че във 2:27мин спомена и за подгряването на дестилатора...

Бях се зарекъл да си трая известно време, ама на това място не се стърпях. Къмто 2,27 мин. момчето споменава jacket. Купона стана пълен. Потници, ризи, сега и яке :lachtot:
Иначе, ако трябва да сме сериозни water jacket = водна риза
Поздрави :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2013, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здравейте колеги!!
Чета,че се заговори пак за автоматизация на дест.процес но тъи като все още няма специален раздел реших да пиша тук.
СМ колоните се управляват автоматизирано по два начина,чрез контрол на тем.на алкохолните пари или чрез контрол на флегмовото число.
Колегата ATZ се е сборил със първият вариянт аз съм решил във близко бъдеще да опитам вторият вариянт,все още обмислям много проекта.
Ето нещо интересно което е направил колега от Форума Артисан Дестилер предполагам,че много от вас са го гледали но реших да го кача.
http://www.artisan-distiller.net/phpBB3 ... &start=210
Аламбика е 30галона и се подгрява от 2 ел.нагревателя общо 9000W.
Колоната е фи 104см със 4бр.калпачковидни тарелки,затова и реших да я кача тук.
Назад във темата е описал всичко много подробно ако някой го интересува има доста изписано.
Поздрави :prost:

П.С Вижда се удобството от кранчето поставено във долната част на баретата ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2013, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Привет,
Няколко пъти прегледах клипа от препратката горе, колоната и цялата концепция. На базата на скромния ми опит, според мен има фронт за още подобрения в управлението. Браво на колегата обаче, произвежда ги по поръчка управленията, доколкото разбрах. Вероятно това е някакъв вид оптимално решение според неговата гледна точка. Знам ли...
Автоматизация на дестилацията, автоматизация на ректификацията, автоматизация при разделянето на фракции... Колега TRANSFORMERS много е обширна темата. Толкова много има да се пише. Да се пише и практикува. При наличие на толкова добри съвременни срадства за автоматизация като хардуер и софтуер, елементна база и т.н. Как да се пише като интереса е никакъв тук във форума. :nixweiss:
TRANSFORMERS, с контрола на температурата на алкохолните пари нещата ми са ОК. Но СМ-а си е голямо предизвикателство, идеи, и много, много работа.
Поздрави! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2013, 09:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
atz написа:
Как да се пише като интереса е никакъв тук във форума.

Интерес има...само, че не се обаждаме щото като говорят по опитните редно е да се трае и чете. :2thumbs:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013, 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Осениха ме днес някои мисли... Пак до наляганията и т.н. И понеже не съм наясно с тарелковите системи, питането ми е на картинката. Примерно за колона с 4 физически тарелки, колко mm е оптималното за ароматните напитки - за нашия случай, ракията...
V= определя относителното налягане на парите на предишната тарелка. L= ниво на течната фаза във физическата тарелка. В общи линии и на грубо е ясно какво влияние оказват V и L. Но V=?mm, L=?mm нещо оптимално.
Поздрави! :lab:
P.S. Предполагам колегата TRANSFORMERS няма да е против, използвах и преправих негова картинка.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2013, 00:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Колкото, толкова ! Може да е полезно на някой...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2013, 14:55 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Прикачени файлове:
Vopt Lopt.PNG

Това е, което сам видял! Но 35 мм е ужасно много!!! Ще има голямо съпротивление. Изхождайки от налягането и връзката с коефициентите на ректификация по-добре е да е малко съпротивлението и налягането, за да избиват по-лесно ароматите!


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2013, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
ОК alambik, благодаря за отговора. V= 15mm, ясно. Идеята ми беше на тази картинка долу. Трябваше така да я дам в по-горния пост. Н=5-8mm. За V=15mm максимум. И при тази постановка ... за L с регулация от 0 до 23-25mm.
Поздрави! :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 01:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
бай Танас написа:
Пренасям тук за да не спамим темата за дефа, Емо каза, че може ;)
http://www.eurolux-ag.com/content/pdf/2166_en.pdf
@IVO 68, нали нямаш против малко да одумаме този модел . Гледам, че и той е с 2 термостатични вентила. Явно този начин за управление на дефа си е проверен във времето. Тарелките чакали патент. Иво, ти трябва да си ги разгадал преди Патентното ведомство
И сега вижте какво още ме впечатли. Пишат, че този 150-литров модел може да прекара за една работна смяна (8 часа) 264 gal или това са 1000 л материал. Падат се не по-малко от 7 зареждания. Ако едно изпразване, почистване и зареждане е 8-10 мин, остава точно 1 час от зареждането на материала до приключването на целия процес. Според вас възможно ли е .


MONI BARONA написа:
бай Танас написа:
Пренасям тук за да не спамим темата за дефа, Емо каза, че може ;)
http://www.eurolux-ag.com/content/pdf/2166_en.pdf
@IVO 68, нали нямаш против малко да одумаме този модел :D Гледам, че и той е с 2 термостатични вентила. Явно този начин за управление на дефа си е проверен във времето. Тарелките чакали патент. Иво, ти трябва да си ги разгадал преди Патентното ведомство
И сега вижте какво още ме впечатли. Пишат, че този 150-литров модел може да прекара за една работна смяна (8 часа) 264 gal или това са 1000 л материал. Падат се не по-малко от 7 зареждания. Ако едно изпразване, почистване и зареждане е 8-10 мин, остава точно 1 час от зареждането на материала до приключването на целия процес. Според вас възможно ли е

Не превеждаш правилно


бай Танас написа:
Нормално :D инглиш-ът не ми е матерен . Помагай, де .
A straight forward distillery series that allows you to destil 264 gal (US) or 1,000 or mash per 8-hour shift

IVO 68 написа:
бай Танас написа:
Пренасям тук за да не спамим темата за дефа, Емо каза, че може ;)
http://www.eurolux-ag.com/content/pdf/2166_en.pdf
@IVO 68, нали нямаш против малко да одумаме този модел :D Гледам, че и той е с 2 термостатични вентила. Явно този начин за управление на дефа си е проверен във времето. Тарелките чакали патент. Иво, ти трябва да си ги разгадал преди Патентното ведомство :) :prost:
И сега вижте какво още ме впечатли. Пишат, че този 150-литров модел може да прекара за една работна смяна (8 часа) 264 gal или това са 1000 л материал. Падат се не по-малко от 7 зареждания. Ако едно изпразване, почистване и зареждане е 8-10 мин, остава точно 1 час от зареждането на материала до приключването на целия процес. Според вас възможно ли е :?:


Емо дава, ама май не сме за тука. Ще му развалим темата. Трябваше май нова с подходящо заглавие там да си приказваме. Най-добре да се върнем тука viewtopic.php?f=9&t=976
Относно тарелките пише ,че са патентовани. Това за производителността не ми се вярва, макар, че като се замисля :? има логика с този диаметър. Голяма производителност се постига със ситести тарелки и безбожна мощност за този размер на тръбата. Аз лично не съм привърженик на голяма мощност за апартаментно ползване. Пък и ел. инсталацията едва ли ще е очарована от идеята.


От "лачените" концепции до този момент не съм намерил информация какво има вътре.
А по принцип какво става вътре може да видим от тези клипчета:

- калпачковидни тарелки
http://www.youtube.com/watch?v=w3IzLdGFkOw
http://www.youtube.com/watch?v=iOS1x8uZpUE

- ситести тарелки http://www.youtube.com/watch?v=hT8F-mS8_xE

- хибридна с пълнеж по средата http://www.youtube.com/watch?v=8txX4gAPurI

Инфото е от тук http://www.stilldragon.org/discussion/2 ... tal-dragon


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 10:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Иво, тези отгоре ми се виждат всичките да са спиртоварки... :? Имат си добри силиконови уплътнения :datz: А от вчерашната препратка тарелките май не са от големите бомбета а едни по-скоро патентовани. ;)
IVO 68 написа:
http://www.eurolux-ag.com/content/pdf/2166_en.pdf ... Ама трябва да уточним някакъв универсален диаметър на тръбата, да удовлетворява повече хора /ако има желаещи/. Аз съм задал въпрос за 108 мм тръба. /104 мм вътрешно/.
На картинката от препратката Ф колона е някъде около 360-400mm за 150 литрова система. При това положение ако се копира или адаптира за 50 литров казан Ф колона трябва да е 208-210mm вътрешно. :afraid:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
При удвояване на диаметъра, площта се учетворява, съответно толкова нараства производителността, ама и мощността която трябва да вкараме. На кооп." Бенковски " има един казан АД-2 тип S.Пише, че е за 60, 80 или 100 литра и е с две тарелки.Има някакви снимки от "Винарията".Някой виждал ли го е на живо, или поне знае ли какъв диаметър е колоната? Ако трябва да копирам нещо, предпочитам да е нашенско.Гледам че там е и проф. Пенчо Минков , и тази конструкция максимално е съобразена с нашите нужди.Преди години на сайта им имаше много богата информация, но сега не е така.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 15:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
[quote="atz"]Иво, тези отгоре ми се виждат всичките да са спиртоварки... :?


Спиртоварки са, но ако се намалят тарелките на 3-4 бр. работата се променя към парфюмерия. ;)
Относно препратката http://www.eurolux-ag.com/content/pdf/2166_en.pdf никъде не съм писал че тези са с големи тарелки. Казах че се стремя като такава концепция. Вътре какво има патентовано или не патентовано нямам инфо. Моята колона е с Ф 108 мм затова натам залитам. Като се спази проходното сечение на тарелките да е в границите 10-12 % от диаметъра на колоната мисля, че няма да има проблеми.


Последна промяна IVO 68 на 11 Мар 2014, 18:26, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Мнението на Мюлер за тарелките - "При барботажните тарелки има противоречие между теоретичната и практическата ефективност. Иначе казано барботажната тарелка работи доста незадоволително (ungenügend)"
Какво са направили по въпроса. Увеличили са 3 пъти контактната повърхност, в сравнение с класическите тарелки. Скоростта на парите е с 60% по-ниска. Тези мерки са довели до получаване на много по-ароматни дестилати.
Източник brennereianlagen.de (COMPACT-LINE)
Времетраене на процеса за 150-литровата 1-1,5 ч при разход 60 KW :o


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 142 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима