Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 142 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 19:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
[quote="бай Танас"]Времетраене на процеса за 150-литровата 1-1,5 ч при разход 60 KW :o[/quote]

Извинявайте че ви се намесвам, но това възможно ли е? С какво греят? С прегрята пара? Та това е мощност 60 KW/за ЧАС, или 40 за час и половина. Което е все тая. :shock:
Това ако го направите в домашни условия на ток, ще да трябва да си постройте и АЕЦ!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
бай Танас написа:
Източник brennereianlagen.de (COMPACT-LINE)
Времетраене на процеса за 150-литровата 1-1,5 ч при разход 60 KW :o

Вземете и превеждай те правилно :!: , поне за себе си,...това се отнася за не прекъснат процес
на големи рафинерии за алкохол.
Пс по не това нас не ни интересува, ние сме малки с малки количества
и най важното е да гоним качество а не количество....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Ми то си пише...
lhristov написа:
...това възможно ли е? С какво греят?

дърва, газ, мазут
Dieser hohe Energiebedarf ist am einfachsten durch den Einbau einer Brennkammer, für Holz
(feste Brennstoffe), oder Öl-/Gasbrenner abzudecken
MONI BARONA написа:
...това се отнася за не прекъснат процес на големи рафинерии за алкохол...

Не са големи - Bei der Brennblase gibt es keine Kompromisse. Die Füllmenge kann zwischen 100/125/150 Liter variieren.
За тези става въпрос, с периодично действие са, няма непрекъснат процес.
За превод http://www.brennereianlagen.de/contents ... line_1.pdf


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Дай да не превръщаме форума в предизборна дискусия...
когато извариш 150л за 1 час ела и ми се обади, аз ще ти кажа
кой предложи Пеевски.......
Пс. Някой бърка някъде, ам къде незнам.. :nixweiss:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Постът ми беше за тарелките, кой разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2014, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
60 кВт си е съвсем нормално за 150 литра джибре. На аламбик 75-80 литра "матрял" при мен лапа 22-25 киловата за първа варка. Като сложиш от три-четири казана материал за една преварка(която иска и повече, защото времето е повече) нещата отиват там някъде.Засичал съм го многократно.Бе грубо казано,за кило ракия -50 ст. ток.
Друг е въпроса за времето необходимо при цигански аламбик, и немска колона. :lachtot:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2014, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
С 60 киловатчаса може да се изкара процеса при коментирания лачен, но с 60киловата да се работи е абсолютно невъзможно. И те са го написали като нетипично за немци май, енергия в киловати... :motz:
Намалили скоростта на парите с 60%. Спрямо кой модел, колко е скоростта, мм... Защо ли са я намалили! :? А вдигнали и повърхността на медта... Пресметнах на грубо, вярно там е някъде около 3 и отгоре квадратни метра в колоната. Тарелките студено щамповани... :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2014, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Баджо, и аз така мисля, нормално изглежда като разход на енергия. А вече времето за дестилация зависи и от вида на системата - в случая от тарелките. Затова немците са измислили нов вид тарелки.
П.П. Започвам да се чудя дали (при нашите възможности) е добре да "джуркаме" джибрата/органиката 4-5 часа :? В смисъл дали не си заслужава да се отървем набързо от джибрата с някакъв прост дестилатор, без дефлегматор, и след това вече по-прецизно на колоната.
П.П.2 @atz, вярно, че енергия пише :? Чак да не повярва човек :(


Последна промяна бай Танас на 12 Мар 2014, 12:28, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2014, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Нормално е процеса да се изкара за 4 часа. Друг въпрос е какво се дестилира при този процес. Щом може на 4 часа значи може и на 8 да се изкара. :D
Бай Танасе, как така на два пъти? :? А ароматите, какъв ще им е случая? Или два пъти на аламбик, или веднъж на колона мисля... Или да започнем дебати за разликите между коняк и арманяк. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2014, 12:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Просто се чудя какво точно гонят с тази скорост - дали избягват продължително нагряване на органиката или производителност/рентабилност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2014, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Според мен гонят универсалност. Да може да угодят за всички процеси и на всички клиенти по този начин... С изключени тарелки, почти аламбик и 4 часа процес примерно. С включени тарелки и еднократна дестилация, за благородните дестилати... ;) Но, не трябва да се забравя доброто управление, което е гаранция за качествено провеждане на процеса. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2014, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Да работят с 60 киловата моментна мощност и на мен хич не ми се вярва.Някъде бай Танас беше постнал една по-стара конструкция.Там си пишеше, че инсталираната мошност е 18 киловата(150 литра).Така, че и да искаме няма как да вкараме моментна 60.
Според мен трябва да помислим в насока- защо правят всичко това, и дали на нас ни е необходимо."Лачените" съвсем не са за домашна употреба.Дори и най-малките са за професионална дейност.Там ефективността е на първо място- не само като консумирана енергия, а най- вече време за дестилация.
Относно първо" обелване" на материала, а след това на колоната е лишено от защитими аргументи.
От едни материали , които любезно ми предостави колега от форума( няма да кажа кой е щото трябва да" натопя" atz :megagrin: ), много внимателно се опитах да разбера защо е тази пуста допълнителна мед. И от други източници имах подозрения ,че тя не винаги е необходима.Окончателно се убедих , че тя има основна роля при плодовите дестилати.Така, че който работи с грозде, няма нужда допълнително да се набутва.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2014, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 108
Местожителство: Варна
баджо написа:
Относно първо" обелване" на материала, а след това на колоната е лишено от защитими аргументи.


Бях мярнал някъде - форуми или в литературата - обяснение: обелване в кисела среда за избягване образуването на конкретни съединения, след което дестилация след неутрализиране със сода.
Дали ще успея да го открия отново :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2014, 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ако действаме така, се лишаваме от двете предимства на колоната и аламбика.Едното е по кратко време и по малко "дръва", но недоказани предимства относно аромат и вкус, другото е доказани недостатъци относно време и разправии, но доказани предимства относно аромат и вкус.Не говоря за анализ на това , какво съдържа дестилата, относно фармакопеята. :?

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2014, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 108
Местожителство: Варна
Открих нещичко (не точно пълния вариант):

- първа дестилация в кисела среда, дори добавяне на оцетна киселина - това увеличава продуцирането на етил ацетат, но се избягва производството на амоняк
ACETIC ACID + ETHANOL <> ETHYL ACETATE + WATER

- втора дестилация с добавяне на сода - етил ацетатът в алкална среда се разпада обратно до етанол и оцетна киселина (горната реакция е двупосочна)
acetic acid + sodium bicarbonate <> sodium acetate + carbonic acid
carbonic acid > carbon dioxide + water

edit: обърках малко понятията в превода - оцетна и лимонена киселина


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 142 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима