Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 09:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Май 2013, 07:17 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 481
Местожителство: Варна
бай Танас написа:
Респект към valentor :respekt: Идеята работи и е изпитана http://absintheclub.ru/forum/viewtopic.php?f=10&t=1506
Жалко, че авторът отдавна не е посещавал форума.


Някъде може ли да се намери таблица или формули за изчисляване на необходимите компоненти (серпентина дължина и диаметър, охладител, дефлегматор) за различни обеми на казана? И каква е тая "водоструйна помпа" (поне аз така го превеждам), какво представлява? До колкото разбрах с нея се намалява налягането в системата, за да се подобри качеството на крайния продукт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2013, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Не се вкарвайте в беля да работите под вакуум...
"Селянин" е правил експерименти даже с PEX-AL-PEX тръба, за да докаже, че ИДЕЯТА работи. Това още не означава, че копирайки неговото съоръжение, ще се сдобием със супер-резултати. Всяка идея подлежи на обсъждане и развитие...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2013, 12:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
viewtopic.php?f=8&t=553&hilit=%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%83%D1%83%D0%BC+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2013, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Нещо има объркано тук. Серпентините обикновено са отстрани в бидона. :?
А малко инфо, от картинката. :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2013, 00:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
viewtopic.php?f=9&t=34&p=12540#p12540
Този пост на StillMan най-пълно обяснява процеса на дестилация. От синята и червената графика се вижда, че изпарението и кондензацията са огледално противоположни процеси и онагледяват работата на 1 ТТ. Или затова казват, че ТТ създава област на динамично равновесие м/у пари и флегма - областта, затворена от двете криви.
В тази тема интерес представлява не самата серпентина, а температурният градиент по пътя на парите, който ще измени кривата на кондензацията. И вече става въпрос за парциална кондензация - процес на постепенно охлаждане на парите, съпроводен от последователна кондензация на отделни компоненти или техни фракции.
Но за съжаление, теоретиците мълчат, а за мен това са дълбоки води :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2013, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
бай Танас написа:
В тази тема интерес представлява не самата серпентина, а температурният градиент по пътя на парите, който ще измени кривата на кондензацията.

Бай Танасе, сега накъде. Към адиабатна и неадиабатна ректификация? Или към термодифузията и т.н.

Още не сме си пресметнали серпентината или кондензера на Либих. Накъде сме с тези градиенти ... :skeptisch: Ще е добре теоретиците да отворят една тема за теорията. :nixweiss:

Долу на картинката - как стоят нещата със синята и червената графика, и тарелките.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2013, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:datz: :datz: :datz: Ми то е ясно накъде - към дебелите буквари...
Значи 4 ТТ - близо 90%алк. В тази картинка е и отговорът за krivanovvv - колко ТТ са докарали 4-те бр. телчета.
Хубаво, ама Селянина - "пошла ярко выраженная голова...набежало 1400мл крепостью 84 град плюс 150мл первача 98град."
Колко ТТ, как, защо :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2013, 15:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Хм, никой не пише :smoker: Теоретиците са запразнили :zauf2: А горния ми пост (с малка доработка) става за форумните бисери. 4 бр. телчета за чинии = 4 ТТ :lachtot:
ОК, без да навлизаме в гъстите дебри на дестилацията, да зададем въпроса малко по-сериозно. Графиките наистина заслужават повече внимание. Стана ясно защо и как от материал в казана с концентрация на етанол 10% получаваме кондензат 53% при една преварка /или 1 ТТ/. Да разгледаме процеса от гледна точка на тази тема - серпентина вместо колона. (Серпентината не е идеалното съоръжение, още по-малко от пластмаса. Използваме я само за онагледяване на процеса/идеята и то в случая, когато не е наклонена, т.е. барботаж няма). В някакъв участък от "серпентината" се движи някакво количество пара със съдържание на спирт 53%. За някакво време тази пара ще кондензира - капчица по капчица. И сега, задачка-закачка:
1. Каква ще е концентрацията на етанол в целия обем на кондензата?
2. Каква концентрация на етанол ще има първата кондензирала се капчица?
3. Къде ще има повече спирт - в първата или в последната капчица? :fies:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Преговаряме. В казана ври материал с 10% алк. От 10% вертикала нагоре до пресичане със синята линия. От пресечната точка хоризонтала надясно до пресичане с червената линия. От тази пресечна точка вертикала надолу за отчитане % алк на получения кондензат.
Уточняваме. Абциса - % алк. Ордината - температура. ЛИПСВА факторът време. Т. е. горното важи само за достатъчно малък период от време. Ако периодът от време е достатъчно голям, материалът в казана вече ще е с концентрация на алкохол по-ниска от 10%. Част от спирта ще се е изпарила. Същото важи и за кондензацията, но процесите са огледално противоположни. Няма как всичката пара да кондензира моментално. Затова и кондензацията трябва за се разглежда за достатъчно малък период от време. До кондензирането на първата капчица. И ако тръгнем по обратния ред, ще разберем каква ще е концентрацията на алкохол в нея. С това ще докажем част от идеята на valentor.
Отделен въпрос е, дали си заслужава...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 06:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
бай Танас написа:
Преговаряме. В казана ври материал с 10% алк. От 10% вертикала нагоре до пресичане със синята линия. От пресечната точка хоризонтала надясно до пресичане с червената линия. От тази пресечна точка вертикала надолу за отчитане % алк на получения кондензат.
Уточняваме. Абциса - % алк. Ордината - температура. ЛИПСВА факторът време. Т. е. горното важи само за достатъчно малък период от време. Ако периодът от време е достатъчно голям, материалът в казана вече ще е с концентрация на алкохол по-ниска от 10%. Част от спирта ще се е изпарила. Същото важи и за кондензацията, но процесите са огледално противоположни. Няма как всичката пара да кондензира моментално. Затова и кондензацията трябва за се разглежда за достатъчно малък период от време. До кондензирането на първата капчица. И ако тръгнем по обратния ред, ще разберем каква ще е концентрацията на алкохол в нея. С това ще докажем част от идеята на valentor.
Отделен въпрос е, дали си заслужава...


Бай Танасе, с този въпрос едновременно и си отговаряш. Замерили сме материала 10 % алк. По графиката отчитаме и максимума който можем да постигнем при правилна работа в първоначалния момент. Теоретично още с първата капка започваме да се отдалечаваме от 10% алк и да се приближаваме към 0 % алк. А фактора време наистина е най-голямата променлива и зависи от качеството на материала, самото устройство за изваряване, прилаганата мощност в даден момент. Най-важното условие за фактора време според мен е "компютърното управление" на задказанното устройство!

Поздрави! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Има ли хляб в тази идея или само си губя времето? Все още не е късно да правя корекции ако се наложи.
Извинявам се за лошото качество, но набързо драснах една схемичка и снимах с телефона.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Здравей IVO 68, Схемата има нужда и от описание, но ако правилно съм те разбрал и ако правилно съм преброил, се образуват 13 тарелки. Лошото е, че са неуправляеми. Ако целта е спирт, мисля че става.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013, 01:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
бай Танас написа:
Здравей IVO 68, Схемата има нужда и от описание, но ако правилно съм те разбрал и ако правилно съм преброил, се образуват 13 тарелки. Лошото е, че са неуправляеми. Ако целта е спирт, мисля че става.


Правилно си ме разбрал :prost2: Всичко е нарисувано само схематично да се представи идеята. Става въпрос за 10 литрова тенджера под налягане за преварка на патоки и експерименти. Целта е да се получи след лулата маслоуловител в който серпентината играе ролята която се обсъжда в тази тема. Нагоре е комбинирана система ЛМ и СМ. Искам да видя какво ще излезе на изхода като готов продукт. Следващата стъпка е да елиминирам водата като охлаждане и да експериментирам с въздушно охлаждане. Все още не съм уточнил вертикалната тръба на лулата която влиза в маслоуловителя дали да барботира /поз.2/ или да е над нивото на течността /поз. 1/.

ПП: Серпентината ще бъде разтегната с някаква стъпка за да не се получи затапване. Няма ли да е по правилно да няма ниво за барботиране и цялата течност да се стича обратно в основния съд?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Привет, чудно ми е как така във форума няма обяснение за понятието теоретична тарелка. :?
Е, то няма и теоритичен раздел. :nixweiss:
viewtopic.php?f=9&t=976&p=11856&hilit=%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0#p11856
Поздрави!


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013, 14:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
IVO 68, според мен е чудна тази установка за експерименти.
Не мога да кажа дали им са коректни изчисленията, но братята в Абсентклуба бяха смятали, че при ВЭТТ (височина, еквивалентна на 1ТТ) 15 см, на Селянина му се получават 27 ТТ. На практика - успял е да отдели първак 98% алк. и без никакъв проблем 84%алк тяло. Това при права серпентина, без барботаж.
Май е по-добре да я изправиш, че навивките ти са много и може да затапва. Ако ти се занимава, пробвай и ти като Селянина, с PEX-AL-PEX тръба, онази с алуминиевата вложка. С нея лесно ще се види как е и с барботаж и без барботаж. И ако е сполучливо, може да се замени с медна.
Щом ще е за патоки, по-добре да е под нивото тръбата от казана и да барботира. Само че нивото ми се вижда високо, трябва да е минимално, за да не създава налягане. Даже може да спретнеш ниско долу завихрители, 2 тръбички с по едно коляно - хем да барботира, хем да завихря. И нищо работа е да сложиш един байпас, връткаш крана и работиш без барботаж.
За дефа. Диаметърът на цялата система сигурно ще е голям заради серпентината. Ще се получи мъртва зона към центъра, през която ще се промъкват некондензирали пари. Трябва или да се елиминира тази зона, или дефа да мине на по-малък диаметър. Дефлегматорът захранва серпентината с флегма. При въздушно охлаждане, системата ще се влияе от външната температура и е много вероятно да стане неуправляема.
Успех :thumbs1:
П.П. Неправилно го написах за първака. Няма как да е 98% алк. Вероятно съдържа много ЕАФ и метил, на които се дължи показанието на спиртомера.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима