Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013, 16:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Преди да пристъпим към създаването на някакъв работен модел на рефлуксен дестилатор, трябва да си зададем въпроса, какво ново искаме да постигнем, което го нямат съществуващите. Тъй – нареченият “ маслоуловител”, което е всъщност е “slobber boxes” – плювалник, има за цел да улавя пяна и други замърсявания, слдствие прекалено силно загряване при не добре контролирани казани. При рефлуксни колони, той няма никакво приложение
Вклюването на такава серпентина е оправдано само при въздушно охлаждане на дестилатора и се ползва основно при малки дестилатори с бойлери предимно от полипропилен и вътрепен нагревател до 300W макс. Полученият алкохол достига до 92% при използване на захарна ферментация и мая “Turbo” и достигане на ферментация от 18% алк.. Обикновено, след това се прави пречистване с активен въглен за получаване на питеен алкохол. Важно е да се знае, че това се постига при доста бавна работа на дестилатора. Нормалният дебит е 0.1 – 0,3 л/час. Създадени са в Швеция и там имат широко разпространение за домашно ползване.
Подобна серпентина има дължина 5 – 8 метра и с нищо не превъзхожда стоманената домакинска вълна. Да не говорим за разходите.
Относно “достиженията “ на селянина, то и ника му говори достатъчно за достоверността на написаното. Който е чел и се е интересувал от процеса на дестилация на алкохол, трябва да знае, че още няма създаден дестилатор, от който да се получи алкохол над 96%.о.б. Проста физика! Над 96% водата и етила образуват азеотропна смес и не могат да се разделят.
За останалата част: използвал е 3000мл./45% об. +500 мл./80%, което прави общо 3492,9 мл./50,1%. От по горе показаната графика е видно, че 50% алкохол, дестилиран с най обикновен дестилатор, ще даде 80% алк., така че, в случая нямаме никакви теоретични, еквивалентни чинии. Още повече, при тази мощност на нагревателя и дебит на дестилата.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Неслучайно на предната страница пуснах графики, после и обяснението за ТТ. StillMan обобщи.
Важното е че има идеи. Съответно ще има и още. :thumbs1: И аз съм чертал спирали но по-различни. И мисля да са управляеми. Но едва ли ще им дойде времето.
Долу на картинката е увеличена азеотропната точка. По-добре е така, на отделна графика. Затова тук.
Но, не е в теоретичния раздел. :buch:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2013, 01:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
valentor написа:
Вероятно следващото ще бъде прието като прекомерно екзотично и неработещо= пълна глупост…

Самият автор е подхвърлил плахо идеята, при това без да уточнява размери на дестилатори и серпентини. Просто ми направи впечатление, че от много време не е писано...
StillMan написа:
...Полученият алкохол достига до 92% при използване на захарна ферментация и мая “Turbo” и достигане на ферментация от 18% алк...

Е, работи ли идеята, или не?
Моето скромно мнение е, че идеите нямат размери, или работят, или не...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2013, 14:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Идеите не могат да работят. Те генерират практическите реализаций, които наистина може да са работещи, но това не означава, че имат живот и са рентабилни. Типичен пример, подходящ за случая е “x86 Alcohol Still” http://www.exaflop.org/docs/x86still/index.html и независимо от това, че модела работи и е дал някаво количество алкохол, той няма никакво бъдеще.
Защо спиралният дестилатор е намерил разпространение в Швеция.?Това е обосновано от строгите закони за употребата на алкохола, високата му цена и пълната забрана за производството му.Друг пример за подобно съоръжение е “The Amazing Still”. Всички те са получили разпространение, поради факта, че може да се крият лесно, удобни са за работа в кухня, килер или балкон.Основният им недостатък, дълъг процес и малък добив е напълно приемлив при чести дестилаций.Те не зависят от кампанийно събиране на плодове и нe правят алкохол в количество, стигащо до следващата реколта.
При спиралния дестилатор няма ясно оформени зони, които да наподобяват теоретичните чинии.Това е причина и за лошото разделяне на отделните фракций.За балансиране и премахване на първата фракция, не може и да става въпрос.Затова преди спиралата някой поставят къса колона от класически тип.Това подобрява разделянето, но не увеличава дебита.200 – 250W е максималната мощност, която може да поеме подобен дестилатор. Причината е, че няма къде да се задържи конденза. Ако се увеличи скоростта на изпаренията, ще се увеличи и конденза и ще потече надолу, а работата на спирала се състой в това, стените да бъдат покрити с малки капчици конденз, който да се изпарява под действието на идващите пари от бойлера.Обдухването на спиралата с вентилатор би подобрило донякъде работата и.
Когато става въпрос за получаване на високоградусови напитки, като водка, джин, абсент и спирт за ликьори, както и за блендиране на уиски, рефлуксните дестилатори на Michael Nixon, Michael McCaw и Bokakob, остават без конкуренция. Няма защо да откриваме колелото отново.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2013, 19:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Долу е същата картинка от предната страница. Извадка от дебелите файлове. Идеята на колегата valentor, както съм разбрал е да има чупки или наклон на спиралата. Противоречи на писаното в дебелите файлове. Спиралната колона е вариант на тръбната, предназначена за работа в пленочен режим. Тънък филм на флегмата от порядъка на неповече от няколко десети от милиметъра е режима на работа на тръбната. Следва че ручейчето флегма в спиралната колона трябва да е възможно най-малко. Същевременно да има конденз по стената на тръбата. Пленочния режим е друга тема. Тръбите за тръбни колони в пленочен режим се препоръчва да са 6 до 25mm диаметър. И за да не се превишава и скоростта на парите в такова малко сечение се работи на малки мощности. Ако се завиши мощността се увеличава скоростта на парите и се намалява и броя на ТТ и т.н.
P.S. За по-добра работа на тръбните и спиралните е добре тръбите да са обработени отвътре, да са с матирана повърхност. За да се получава тънкия филм вместо капки конденз.
Поздрави! :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2013, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Колега мисля че StillMan даде изчерпателен одговор на темата :buch:
StillMan написа:
Когато става въпрос за получаване на високоградусови напитки, като водка, джин, абсент и спирт за ликьори, както и за блендиране на уиски, рефлуксните дестилатори на Michael Nixon, Michael McCaw и Bokakob, остават без конкуренция. Няма защо да откриваме колелото отново.

П.С. и някакъв превод на Български да има, че не само Аз съм зле с Руския... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2013, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Тънък слой флегма в противоток с пара. Такъв режим май не е дискутиран досега във форума.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2013, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Привет,
Добре е да се разграничават нещата касаещи писаното в горните поставе. Според мен идеята на valentor е едно...
valentor написа:
Идеята е :
Вместо тарелки или пълнеж имаме ….
СЕРПЕНТИНА , която е наклонена по такъв начин, че се образува запушване ,но с минимална височина – около 1 милиметър с течност, която се стича отгоре, поради което издигащите се газове барботират.

Спиралната колона от препратката на бай Танас, от абсентклуба, с термоизолация и дефлегматор е 2-ро...
Спиралата от картинката на StillMan, без термоизолация е 3-то...
Спиралата от картинката на StillMan, без термоизолация и обдухвана с вентилатор е почти 4-то...
Спиралата от скицата на IVO68, плътно навита и опакована е 5-то...
И 6-то. Ако някой реши да изработи спирална колона, нека вземе малко по-голям диаметър за тръбата и да вкара вътре в нея плътно около стената, неръждаема мрежа 40-60меш. Преди навиването. Струва ми се, че ще се получи добър ефект. Но трябва да се изпробва!
И за тънкия слой флегма, и за описаните по-горе варианти, ако му дойде времето на теоретичния раздел. :)
Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2013, 16:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Принципът на рефлуксната (отливната) колона е възходящия поток от пари, да придаде част от енергията си на низходящия поток от конденз.Конденза е преминал през една теоретична чиния и е най-малко 50% алк. Загрявайки се до точката на кипене, той ще се превърне в пари и ще бъде увлечен от идващите от бойлера изпарения, които на свой ред, изкачвайки се нагоре, ще загубят част от енергията си и ще кондензират отново.
Очевидно е,че да се случва това, контактната повърхност на двете фази на субстанцията, трябва да бъдат максимално големи.Затова се търси дизайн, при който да се изпълни това условие.При промишлените колони има много разновидности, които са продиктувани основно от целите на колоните (те не са само за алкохол). Основно са се наложили колони с табли (plate). Поставени на определена височина, те улавят конденза, задържат го и го изпаряват отново.Процесите, които се извършват във всяка една чиния (табла) са аналогични на обикновен алембик и може да се приеме, че броят им определя числото на преварките извършвани с алембик (pot still). Те са ефективни при диаметър на колоната от 0.6 до 2.0 метра.
За нуждите на лабораторий са създадени най-различни мини колони, сред които се открояват, като особенно ефективни, колоните с пълнеж.Целта е да се получи максимална повърхност, която да бъде покрита с филм от конденз и да има максимален допир с възходящите изпарения. За промишлени цели, са се наложили основно пръстените на Рашиг (Raschig).
За съжаление, при тесните колони (до 50 мм.) те не са особенно ефективни, което може да видим от таблицата в Homedistiller.org. За една теоретична чиния, според размера на пръстените е необходима височина от 24см до 38 см., докато използвайки S.S. домакинска вълна е необходим пълнеж с височина само 13 см.Справка в същият сайт показва, че 1 куб. метър от тази опаковка има 800 кв. метра площ.
Сега, да се върнем на спиралата. Нека да приемем, че тя е с вътрешен диаметър 12 мм. и дължина 5 метра. Това ще даде вътрешна повърхност на цялата тръба 1884 кв.см. Не бихме могли и да си представим, че тази повърхност е покрита изцяло с филм от конденз и ще има контакт с изпаренията по цялата площ.
Затова, нека обърнем поглед към споменатия по горе S.S. пълнеж. Малко математика и се оказва, че 1 куб.см. от пълнежа ще има 8 кв. см. площ. Още малко сметки и се оказва, че приблизително 12 см. височина на пълнежа, в една ф50мм колона, ще има същата площ. Тази височина отговаря на една теоретична чиния. Следователно, цялата серпентина, ще е равна на толкова.За скоростта на парния поток няма да споменаваме нищо, както и за температурния режим на спиралата. На някой може да му се струва, че дестилацията е елементарен процес, но теоретичното и описание и изчислението на процеса е дълбоки води.
Явно, спиралната колона има приложение в някой сфери на промишлената дестилация, но едва ли е приложима в домашни условия.
И накрая, един любопитен дестилатор, използваш подобен принцип, създаден във Финландия. фиг 1 и приложение на спиралата в комбинация с познатата ни колона фиг.2. Бързам да отбележа, че този дестилатор дава двойно дестилиран продукт 80-85%.

Показаният на фигурата дестилатор е финландски дизайн и получения продукт излиза двойно дестилиран. Единствената критична настройка е охлаждащия дебит на водата.

Алкохолните пари минават през тръбата “А” и се кондензират по обратния си път в намотката, направена от медна тръба с дължина около 1 м. / ф 8 мм. В тази намотка, нагрята от парите до около 90С, се получава отново изпаряване на дестилата. При долната част на намотката, трябва да има 50 мм течна ключалка-сифон (извивката нагоре). По-лекият етанол в тази намотка кипва и се изпарява.Достигайки до Т–разклонението, по леките фракций се устремяват към кондензатора, а по-тежките се връщат назад към казана през течната ключалка.

Колоните са направени от SS тръба с ф 60 мм, външен диаметър. Долната тръба е 350 - 400 мм, а горната е 250 мм дължина. Червената тръба “В” е ф 8 мм медна тръба. Синята тръба “А” е с ф 10 мм. Бойлерът е 20 литров казан, нагряван от 1 kW нагревател. Дължината на намотката на кондензатор не е критична 0. 5 m дължина е достатъчна. Най-високо налягане в тази ситема достига до 50 мм височина воден стълб.

Когато тръбата “A “започне да се загрява, трябва да се пусне охлаждащата вода, но в малко количество. От изхода трябва да потече струя, колкото кибритена клечка. Ако охлаждането е твърде много, от изхода няма да излиза нищо. Опитайте се, да запазите долната част на горната колона топла, докато горната част е гореща. И запомнете, че колкото по-бавно излиза готовия продукт, толкова по-голяма концентрация има той.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима