Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2014, 09:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
аха..апропо дестилатите са ви много сходни,като интензивност на аромати и мекота.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2014, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2014, 14:28
Мнения: 14
Местожителство: Шумен
За да не пускам нова тема, реших да питам в тази, тъй като именно тук видях това:

StillMan написа:
Друг начин е да се използува една компилация на обикновен казан и фракционна колона, получил голямо разпространение в Австралия. Къса, 50 см колона на изхода на казана, запълнена с 20-30см пълнеж. Ефекта ще е като на тъмпър или дубльор (вид вторичен пасивен дестилатор). Той повишава с около 15% градусите на продукта и дава един по-фин баланс на аромата.

Центриращата бленда, представляваща конусна фунийка, не позволява на конденза да се стича по стените и да се връща директно в казана. Целта е течноста да пада върху пълнежа и да се задържи в него.Тогава идващите от долу пари ще донагреят капките и те ще се изпарят отново. Това ще е равносилно на втора дестилация и т.н. Липсата на тази фунийка, ще намали ефективноста на процеса.


Искам по този начин да си "тунинговам" аламбика, но имам нужда от още малко инфо.
1.Какъв ще е подходящия диаметър на колоната?
2.Насочващата фунийка на какво отстояние трябва да е от пълнежа?
3.Изхода на казана трябва ли да съвпада с диаметъра на колоната или може да е по-малък?
4.След този тунинг отпада ли необходимостта от маслоуловител, или той си е друга, допълнителна екстра?
5.Необходимо ли е колоната да е разглобяема, за да може да се чисти пълнежа, или е достатъчно да се промива хубаво с гореща вода?

Изходни данни: Казан 100л, обикновен купол. Изход и лула 28мм.

П.С. Извинявам се за лаишките въпроси. Все пак това ще ми е първи опит с колона :lab: .
Благодаря на отзовалите се. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2014, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Имам молба някой да ни осветли за VM. :gott:
Цитат: "VM е основан на фактът, че когато изпарението съдържа повече от 47 % алкохол, то е по-тежко от въздуха и ще пада надолу."
Кой въздух :? Нали като ври материалът имаме водни и алкохолни пари. За кой точно въздух става въпрос? Мерси предварително, ако някой сподели накратко опит с VM или някой поне да ни насочи към литература за принципа на работа. :prost2:
П.П. А, и за CM. "-Регулиране на рефлукса до 90%" . Защо точно до 90%? Не е ли до 100% - за да може в началото колоната да поработи малко "за себе си", да се концентрират главите и тогава да започне намаляване на рефлукса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2014, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
бай Танас написа:
Имам молба някой да ни осветли за VM. :gott:
Цитат: "VM е основан на фактът, че когато изпарението съдържа повече от 47 % алкохол, то е по-тежко от въздуха и ще пада надолу."
Кой въздух :? Нали като ври материалът имаме водни и алкохолни пари. За кой точно въздух става въпрос? Мерси предварително, ако някой сподели накратко опит с VM или някой поне да ни насочи към литература за принципа на работа. :prost2:
П.П. А, и за CM. "-Регулиране на рефлукса до 90%" . Защо точно до 90%? Не е ли до 100% - за да може в началото колоната да поработи малко "за себе си", да се концентрират главите и тогава да започне намаляване на рефлукса.



Да, Бай Танасе !

И аз препрочитайки преписаното, си бу'ах главата в същиЬОт тоЙзи абзац !?
Ама ме 'вана срам да питам и се омълчЕх !

Май термодинамичен енжинир ни трЕбе,
да внесе светлина в безпросветните ни глави !!! :roll: :help:


До същите умозаключения спря и моята "компетенция".

По здрави !
Емил.

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2014, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Приципът на работа на VM е следния.

Ако подадете пари в средата на една хоризонтална тръба , те ще се разделят на две струи .Ако едното рамо на тръбата е със напречно сечение А , а другото с В , то потоците пара ще се разделят в съотношение А / В.
Площта на напречното сечение може да се контролира с помощта на шибъри и това може да бъде използвано в нашия случаи.

Ако подадете пари във вертикална тръба , плътността на парите става фактор и това може, да се използва за контрол на поведението на дестилационната колона в зависимост от състава на парата .

Първото нещо,което трябва да се отбележи , е че парите се издигат в дестилационната колона, не поради естествена конвекция, както мнозина мислят, а поради налягането, което изтласква парите, образувани в котела . Ето защо всички пари в дестилационната колона се издига със същата скорост, без значение какво е плътността им , със скорост, определена от енергията, приложена в котела.
Когато парите достигнат отклонение на вертикалната тръба , част от тях ще продължат нагоре по колоната, а друга част ще навлязат във хоризонталната част . На практика , тази хоризонтална тръба е затворена чрез шибър по време на стабилизацията на колоната и парите се издигат по вертикалната част, достигайки дестилаторната глава, в която се намира рефлуксен кондензатор.

Когато шибърният кран се отвори , парите получават достъп до хоризонталната част на колоната. Ако те са по-малко плътни от въздуха, те ще продължат нагоре. Ако са по-плътни от въздуха, ще навлязат в хоризонталната част. Тя завършва с продуктов кондензатор тип Либиг, който не трябва да бъде голям, тъй-като той трябва да се справи само с около половината топлинна енергия отдадена от нагревателя, който нормално е около 750W до1000 W, свързан чрез 90* коляно.

Шибърният кран контролира количеството пари, които могат да влязнат в хоризонталната част.Относителните тегло на парата при 100*С , въздух при стайна температура и парите на етанол при 78*С са съответно 0.6/1.0/1.6.

Ако парите в колоната са етанол , те ще се отклонят към продуктовия кондензер и ще се втечнят, като краен продукт. Ако преобладава пара с по-високо съдържание на вода, тя ще достигне отливния (рефлуксен) кондензатор. Точката на разделяне е при състав на парите от 45.5% етанол и 54.5% водна пара.

Следователно, на изхода за готов продукт, ще излиза алкохол, само ако в парите има етанол над 45,5%. Количеството етанол в котела намалява непрекъснато и в един момент на изхода няма да излиза нищо.Това е добре, защото няма да бъде замърсен крайния продукт с опашна фракция. Последващо събиране на опашките може да се направи чрез изключване на рефлуксния кондензатор и напълно отваряне на шибъра

VM има три основни преимущества :

След като бъде калибриран, настройките не се променят.
Поддържа се константтно избрано съотношение за отлив, независимо от температурата на нагряване и отношението спирт / вода на парите.
Количеството на дестилатът автоматично отслабва в края на дестилацията, когато опашките започват да преобладават.

P.S. Ако искате да използувате дестилаторът и като първичен дестилатор, тогава размера на продуктовия кондензор, трябва да бъде не по-малко от 450 мм дължина и 10 мм диаметър на вътрешната тръба.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2014, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
От мен мерси на StillMan за отговора. Така става много по-ясно. Всъщност всички колони имат достъп към атмосферата - при CM през кондензора, при LM през отдушника и именно това е донякъде подвеждащо. Важното е къде е достъпът. Там вся фишка :D При CM и LM е след охлаждащата глава, докато при LM е преди нея :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2014, 19:28 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Една картинка говори повече от хиляда думи. 'Айде и аз да изплагиатствам нещо от някъде:

Прикачени файлове:
CM.jpg


Варианти CM:
Изображение

Прикачени файлове:
LM.jpg


Прикачени файлове:
VM.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2014, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Още нещо за системите, или поредна интерпретация. За принципите и флегмата... с малко думи!
VM - Парите се разделят на два потока след колоната. Следва паралелна кондензация на парите, в охлаждащата глава и съответно в кондензера. Какъвто е процентния състав на изходния продукт, такъв е и процентиния състав на флегмата.
LM - Течната фаза, се разделя на два потока, като преди това всички пари са втечнени. Също като при VM, какъвто е процентния състав на изходния продукт, такъв е и процентния състав на флегмата.
CM - Парциална кондензация в дефлегматора. Частта от парите с по-висока температура на кипене се втечнява( по-ниския %) и това е състава на флегмата. Парите с по-писка температура на кипене( по-високия %) заминават за изходен продукт. Флегмата и изходния продукт са с различен процентен състав.

При VM и LM регулацията е директна, механична, с клапа и кран. При СМ е коствена с дебита и температурата на водата към дефлегматора.
Лошо, написах за CM но не съответства по картинките на SiteAdmin. :verzweifelt: Но пък е валидно за тези. :)

С това не съм съгласен, никак...
StillMan написа:
...След като бъде калибриран, настройките не се променят...
Защо на описваните системи имената завършват на М, М - Management.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2014, 13:01 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
В името на прегледността, веднага ги добавих и тук :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
StillMan написа:
...Когато шибърният кран се отвори , парите получават достъп до хоризонталната част на колоната. Ако те са по-малко плътни от въздуха, те ще продължат нагоре. Ако са по-плътни от въздуха, ще навлязат в хоризонталната част....Ако парите в колоната са етанол , те ще се отклонят към продуктовия кондензер и ще се втечнят, като краен продукт. Ако преобладава пара с по-високо съдържание на вода, тя ще достигне отливния (рефлуксен) кондензатор.

atz написа:
...VM - Парите се разделят на два потока след колоната. Следва паралелна кондензация...

В първия пост тезата е: парите се движат или към рефлуксния кондензор или към охладителя.
Във втория пост - разделят се на два потока.
Противоречие, поне на пръв поглед. Интересното е, че и двете тези си имат логика - първата плътността на парите, втората - хидрогазодинамиката.
Може би още един лек коментар няма да е излишен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2014, 18:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Едит: Тъй като коментар нямаше, наложи се да се самоограмотя :) не че съм се засилил да правя VM. При разгледаните конструкции VM, установих, че и те имат отдушник (връзка към атмосферата в най-високата точка на дефлегматора). Това ми беше убягнало, а на схемите не се дава. При това положение плътността на парите не би следвало да е основен фактор, а такъв се явява сечението на тръбите, в т.ч. и регулируемото сечение. Именно разликата в сеченията определя ФЧ на колоната и ако не се пипа крана, то остава постоянно през цялото време на дестилацията. Това е и основното предимство на VM. С намаляването на алк. съдържание в казана, намалява и дебита на дестилата, но не и ФЧ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2014, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
На почти всички скици са отворени отгоре VM и LM. Иначе са с отдушник доколкото знам. Сеченията и скоростите на парите излиза да играят най-важната роля за ФЧ при VM. При константно охлаждане...
viewtopic.php?p=12407#p12407
И тук са изобразени отворени...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2015, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2013, 14:58
Мнения: 10
:arrow: Animated Bokakob Liquid Management (LM)

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2015, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 175
Колеги, някой може ли да ми каже от къде да прочета за този тип казани компилация между обикновен казан с къса колона, който описа Stillman по назад? Пише, че са известни в Австралия...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
Колега nobreak, прегледай тази тема. Тя съдържа част от това, което те интересува.

viewtopic.php?f=9&t=2189


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима