Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 16:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
petiomalchev написа:
Загреели се до средата колоната вече трябва да се пусне кондензатора /така концентрацията на етанолови пари в колоната се повишава/, а прокапе ли се пуска веднага охладителя.

Е тука вече можем да поспорим.
Защо ще пускаш охладителя преди да е изтекъл първака,ще го кондензираш обратно в казана ли?или ще го бърботираш в колоната?Нали първака се изхвърля :!:
защо???

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Значи когато си работил с една колона няколко пъти, горе долу ти е ясно колко вода да пуснеш на кондензиращата глава за да не запушиш колоната.
В първака са леки фракции, когато е пуснато охлаждането на кондензационата глава ще се съберат в горната част на колоната в по голямо количество и концентарация леки фракции, предизвикано от многократаната кондензация и изпарени при по ниска температура. Следователно и разделянето на фракциите става по добро. Колкото по голямо количество първак върнеш за повторно изпарение толкова по голяма ще е концентрацията му когато текне материала. Също по тази логика когато колоната се загрее до средата се намаля и подгряването на казана.
Целта на колоните е да осигуриш голяма температурна разлика между входните и изходните и пари, по този начин да може да повишиш концентрацията на отделните фракции, чрез многократни кондензации и изпарения при преминаването на парите през различните температурни области на колоната /показани на чертежа/. Ако на 1м. колона с диаметър ф42мм. при определена мощност на нагревателя температурната разлика на входа и изхода и е 4*С то с кондензиращата глава може да я направиш 10*С.
Изображение

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 08 Авг 2011, 16:32, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Седя, чета и мисля,чета и мисля,по едно време се осещам че само седя.
Всичко е добре написано с таблици и аргументи, ама аз невиждам смисъл в това,правите всичко по най трудно възможния начин.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Според мен най важен е краиния резултат а той според мен е перфектен :megagrin: не знам къде още съм сбъркал можеби че не бях сложил пълнеж но има и много лек и хубав аромат нещо съвсем различно от това дето съм пробвал до сега :megagrin: разбира се само по нюх и около 10гр. разредено с вода (изобщо не съм разбирач от ракий)
Е по забавих се малко с времето но беше повече от страх да не се обърка нещо следващият път ще съм по спокоен и надявам се да съкратя вемето дано не е за сметка на качеството :megagrin:
Най ме озадачи това което беше останало в тенджерата някаква невероятна смрад и друг път сим бил на казан и знам как мирише но това не се дишаше и имаше някакъв синьозеленикъв цвят може би от парчето медна ламарина което бях сложил в тенджерата


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Ето и снимка от събитието


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
:klatsch: Браво, това е сериозен човек докладва със снимки. Щом ти си доволен значи си намерил това което търсиш :thumbs1:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2011, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2011, 10:02
Мнения: 17
Аз гарантирам за доброто качество :thumbs1: Снощи добре се почерпихме и днес съм ОК


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2011, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
:megagrin: И аз очаквах да има странични ефекти щото е още пресна но всичко е ок :megagrin: няма ми нищо нито обувките нито дрехите :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2011, 20:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Абе то веднъж пробваш ли резултата и влезне ли ти мухата в главата спиране няма :megagrin:
Тъи като първата ми колона излезе малко голяма и не е удобна за домашна дестилация (имам в предвид банята)
а и заминава за едно съседно село при един приятел за 100литровия казан а тренажора го продадох така че реших да си спретна една само за мен да си правя кеф :megagrin: че зимата идва и е доста дълга да има с какво да се занимавам :megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2011, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
:megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2011, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Браво :klatsch: как си закрепил колоната към кега? ,дай инфо малко как работи и кое за какво е.......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2011, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2011, 10:02
Мнения: 17
Много добре е станала :klatsch: Да не съм много нахален,ама до каде я докара с моята колона,че тези дни не бях в града :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2011, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Като беше извън града потърси ли си някакъв съд 15-20л. намерих ти една хубава тенджера алпака 18л. ама 30 кинта и е горе долу добра не е от най тънките и капака не е лош иначе от моя страна си ок


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2011, 12:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2011, 10:02
Мнения: 17
Ей,браво! Направо ме разби,много добре изглежда ,даже прекрасно.Обещали са ми подходящ съд,но като ми го донесат ще ти го покажа да прецениш дали ще стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята колона
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Авг 2011, 17:46
Мнения: 5
Здравейте,
с интерес Ви чета и съответно се запалих на тема "казан". Имам кег от бира 50 л. от това което чета във форума виждам, че е много популярен съд за варене на ракия. Потърсих и в други сайтове такива сглобки и стигнах до извода, че този вариант ми изглежда доста приличен.
СНИМКИ

Какво Ви е мнението за тази изработка?
Препоръчайте ми друг вариант на колона за кег?
Размери на колоната? - Височина, охлаждане, пълнеж .........
Какви материали са необходими? - Кръвки, свивки, колена.....
Как се закрепва колоната към кега ако не се реже капака на кега?

Казана ще е чисто любителски. Колко време отнема цялата операция по извличане на крайния продукт с такъв казан и колона? Някъде четох 12 часа (само за варенето, без подготовката)?!? Идеята е не да се утрепеш от чакане (независимо от крайния резултат), а да е нещо приятно все пак - с добра компания, пържоли, кебапчета и кюфтета.

Първоначално обмислях просто да сложа една тръба около метър ф54 като после намаля размера до ф18, серпентина, охладител и канче което чака накрая пък каквото стане (познатия вариант), но варианта с колоната ми харесва повече (стои доста по професионално :D ).

Моля за Вашето компетентно мнение.

_________________
По-добре известен пияница, отколкото анонимен алкохолик.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима