Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2011, 11:46 
Offline

Регистриран на: 07 Юли 2011, 10:54
Мнения: 2
Здравейте,
От скоро и аз съм горд собственик на колона. За съжаление не мога да ви я покажа, защото остана "на село". Малко цифри:
Дебелина на колоната - 28 мм
Дължина на цялата колона с дефлегматора -1000 мм
Дължина на дефлегматора - 250 мм
Охлаждане в дефлегматора - серпентина от тръба 6мм, 12-13 витки.
Изходяща тръба - 6мм. Хладник няма, но тръбата е дълга над 1000 мм, навита на серпентина, като при казан и ракийката тече прилично студена.
Пълнеж - за сега няма.
Термометър на върха на дефлегматора - истински, живачен, разпънат, т.е., меро от 60 до 80 градуса само.
Искам да сложа и термометър на колоната, непосредствено до отливника, но за сега не знам как точно да го монтирам. Имам и за там живачен термометър.
Ще слагам термометър и на казанчето, там знам как да го монтирам, но не бяхго направил още.
Колонката съм я монтирал на военна полева кухня с обем 25 литра. Това е доста интересно съоръжение, имащо си собствен станок с дупка, през която да се слагат дърва. Аз от там слагам горелката.

Събрах съоръжението миналата седмица. Успях да направя 2 опита с него, които искам да споделя с вас за да ме посъветвате къде бъркам, какво бъркам и т.н.

Опит 1 - Вода:
Кухнята беше на практика нова и беше намазана с масло за да се съхранява в добър вид. Измих я подобаващо, но реших да дестилирам вода за да промия цялата система. Сложих 3-4 литра вода, пуснах горелката и зачаках. Температурата се качи доста бързо, дори ме изненада малко като от върха на колоната почна да излиза пара и малки кондензирали капки. Пуснах охлаждането на дефлегматора, температурата веднага падна. Намалих огъня, разбира се и горе-долу стабилизирах процеса. Това, което установих е че ми е много трудно да регулирам водата през дефлегматора. Регулирах с крана на чешмата, която явно е грешка от моя страна и ще трябва да си купя кранче за по-фино регулиране. "Дестилираната" вода пълнеше 200 мл чаша за около 5 минути. Първата чаша беше отвратително мръсна, мазна, бяла и т.н., но след около литър започна да тече бистра вода, която опитах и не миришеше нито на масло, нито на гума. Притеснявах се да не мирише от уплътнението на капака. След като се уверих че всичко относно чистота на изходния материал е наред, спрях огъня.

Опит 2 - Шльокавица:
Предвидливо си бях взел няколко бутилки с отвратителна "ракия", която някой някога ми е носил. Реших да дестилирам едно такова шише, което беше мнооого гадно, имаше ужасен аромат и още по-ужасен вкус. Сипах това шише (700 ml) в останалата в казана след първия опит вода. Отново запалих горелката, като я понамалих за да не шурне изведнъж. Отново ми загря бързо и взе да изпуска през върха на колоната. Този път успях някак си да регулирам водата през дефлегматора и застопорих температурата на върха на колоната на около 60 градуса. Знам че е ниска, но не исках да рискувам с чешмата за по-фина настройка. За в бъдеще там мисля да държа около 70 градуса. В началото ракията течеше на тласъци и след доста намаляване на огъня успях да стабилизирам постоянен ток. Пълнеше 200 мл чаша за 6-7 минути. Температурата на върха на колоната падна под обхвата на термометъра, но я оставих така. След като напълних чашата, сложих друга и реших да измеря какво е изтекло. Спиртомера залепна за дъното на чашата. Кофти ми е спиртомера, само 30-60 градуса. Ракията НЕ миришеше на нищо. Лошия мирис беше изчезнал. Продължих да събирам като бях доста близо до чучура. Изведнъж ме удари миризмата, позната ми от преди дестилацията. Дръпнах чашата, но вече се беше умирисала. Измерих със спиртомера - отново беше на дъното. Явно градуса не е можал да падне, но бяха излетели лошите аромати. Много изведнъж стана всичко, просто за 10 секунди. Това явно ще е проблем с такива обеми на дестилация, още повече че нямах монтирани термометри. След изстиване на ракията до 20 градуса отново измерих със спиртомера и отново беше на дъното. Над 70%. Реших да опитам немиришещата, и във вкуса я имаше лошата жилка от преди дестилацията. Ставаше за пиене, доста беше се подобрила, но не беше съвсем наред. Предполагам съм държал по-висока температура при дестилацията от необходимото. Изхвърлих всичко. Може би тук е момента да кажа че не пия, почти. Правя това заради гъдела, искам да си изкарам 2 литра ракия, която да ме радва като си я сипя и с която да се изфукам пред колеги и приятели.
В заключение: Вход 700мл лоша ракия, не измерих колко градусова. Изход - около 300 мл подобрена ракия над 70 градуса, но с останала нотка от лошата.
Неща, които трябва да оправя:
Поне 1 термометър още на изхода на казана или на нивото на отлива на колоната. Ако някой има идея как да монтирам термометър на колоната, нека каже. За сега мисля да запоя под наклон една муфа и в нея да го сложа.
Кранче за регулиране на водата през дефлегматора. Маркуча ми е 5х8, надявам се да намеря кранче за него.
Искам да сложа кранче на изхода за ракията за да правя отлив (reflux) но не знам кранче за 6 мм тръба от къде може да се вземе. Ако някой има идея - нека я сподели.
Пълнеж на колоната. Имайки предвид малкия й диаметър, мисля че само с вълна ще стане. Не знам от къде да взема. Най-добре медна, но ако няма може и от неръждавейка.
Ами, май е това. Моля, коментирайте, ще съм благодарен на всякакви мнения, най-вече креативни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2011, 14:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Първо.. добре дошъл :prost2: и поздравления за избора на форум в които да споделиш своя опит :klatsch:
Пусни снимки на колонката ,за да добием реална представа за какво става на въпрос :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2011, 00:37 
Offline

Регистриран на: 17 Сеп 2009, 02:08
Мнения: 22
Здравей,
Възхищавам се на интусиазъмът ти, но според моят скромен опит допускаш няколко фундаментални грешки:
1. Не пиеш "почти"- от тук ме навежда на мисълта че не ти е възможно да си си създал някаква база данни за сравнение на крайните продукти при дестилацията на висшите алкохоли и оценката на вкусовите им качества...ах колко съм дълбок след две ракии :megagrin:
2. Не може да се очаква от "отвратителна" суровина да се получи добра ракия. В нашите винпроми се опитват, но на другия ден жална майка...и аналгин. При някой млади организми с още неизграден имунитет и системи.
3. От домашната ракия по убаво нема, тя е като любовта, тук няма точна наука всичко се прави по усет и малко талант и малко акъл, също що годе да знаеш технологията демек майсторлъка.
Малко се пошегувах, не се сърди. От този форум съм научил много, не съм спец, но знам че за хубава ракия трябва да сложиш хубав материал.След това е ферментацията, във форумa има много информация, аз не слагам дрожди, лимонтозу и пак си става перфектно. Грозде имам предвид.Сега забърках за пръв път джанки... ще видим.
И за хубава ароматна ракия не е подходяща колона. С колоната може да вадиш над 90 градуса спирт, чист но аромата се губи. Това е за производство на водка, уиски и тн.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима