Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
а като загрява толкова бързо,защо не сложиш малко пълнеж,нали няма такъв?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 09:47 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
misho1 написа:
msergiev написа:
themechanic написа:
И аз съм се замислил за един такъв 100 литров,щото цената си я бива.Ако върши работа си е супер семпло.

Тази и м и т а ц и я на колона се нарича Potstyl. Просто едно парче тръба...


http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=802&start=135#wrapheader

Тук най-точно е обяснено какво представлява тръбата, дори останах с убеждението, че си съгласен с определението на StillMan.
п.п. Предполагам,че имаш предвид pot still
Поздрави! ;)

Мишо , извинявам се за неграмотното изписване на думата pot still , написана от мен като Potstyl . Зная че нямам понятие от английски и грешката ми е че не проверих правописа на думата! Извинявам се ако съм подвел някого с това !!! :datz:
Но да наричаш едно парче тръба "колона" , с цел да го продадеш на висока цена , без в него да има пълнеж , охлаждаща глава , центрираща бленда... не ми звучи добре ! Имам впредвид продавачите от "Златна бъчва" . Относно мнението ми и познанията ми за колоните можеш да видиш това viewtopic.php?f=9&t=497 Изработил съм я сам , като по-късно частта с пълнежа разделих на две части - едната с дължина 40 см , а другата с дължина 26 см . Така имам на практика възможност да работя с 3 различни височини и по този начин решавам въпроса с ароматите...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 10:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Прикачени файлове:
shema kolona1.JPG


На мястото, отбелязано със стрелка, какво има? Тръбичките как са свързани с охлаждането, последователност на свързване?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 12:19
Мнения: 17
msergiev написа:
Но да наричаш едно парче тръба "колона" , с цел да го продадеш на висока цена , без в него да има пълнеж , охлаждаща глава , центрираща бленда... не ми звучи добре ! Имам впредвид продавачите от "Златна бъчва" . Относно мнението ми и познанията ми за колоните можеш да видиш това viewtopic.php?f=9&t=497 Изработил съм я сам , като по-късно частта с пълнежа разделих на две части - едната с дължина 40 см , а другата с дължина 26 см . Така имам на практика възможност да работя с 3 различни височини и по този начин решавам въпроса с ароматите...


Без да искам да влизам в полемика, струва ми се, че хвърляш обвинения на ангро. Дестилационна колона, с охлаждаща глава и т.н. няма реализация на пазара. Надали бай Пешо от Сусурлево, Иван от Павлово, пък и аз, ще имаме желание да се учим да дестилираме на колона като твоята/моите адмирации за което/. Когато купувах "тръбата" се водех единствено от желанието да имам нещо компактно, изчистено, простичко за работа и не на последно място добра изработка и ги намерих в този уред, а и следвайки съветите, по мое мнение най-знаещия в този форум, StillMan, качеството на дестилата надхвърли очакванията ми. Като недостатък намирам доста бавната дестилация. Дали е колона или не, за мен няма абсолютно никакво значение, макар че съм склонен да се доверя на мнението на StillMan, което не се припокрива с твоето. Това е мнението ми на лаик, срещу твоето професионално мнение. Всеки за себе си е прав.
С това приклюва участието ми в темата, че станах като рекламно лице. :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 21:54 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Мишо , аз също съм лаик ! Не съм никакъв професионалист , а просто един ентусиаст ! Когато правих моята колона идеята беше да я направя така , че да може да работи като pot still или reflux still - уж за повече аромати би трябвало да се ползва като pot still . След време разрязах частта с пълнежа на два модула и с това реших проблема с ароматите - по-ниска колона дава повече аромати и обратното. Едновременно с това с reflux still не се налага преварка , нещо което според мен трябва да се прави при ползване на pot still . Вече продадох една колона reflux still , с обща дължина 1 метър , с охлаждаща глава с вътрешна серпентина , центрираща бленда , пълнеж и отново с два модула на пълнежната част. Обявената цена беше 190 лева , след това се наложи да правя още някои допълнения по желание на купувача. На тази база цената на... к о л о н а т а на Златна бъчва ми се видя височка...

PS: Поправям се , направих още две такива колони - първата беше за Наскохондата , всъщност даже я направих с малко негова помощ докато ми беше на гости и си пиехме ракията. От съображения за сигурност при транспортирането през граница не направихме спойките - остана той да си я довърши там...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Последна промяна msergiev на 23 Окт 2011, 08:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 00:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Kuger написа:
На мястото, отбелязано със стрелка, какво има? Тръбичките как са свързани с охлаждането, последователност на свързване?

viewtopic.php?p=6590#p6590
Това е преходник 22 към 42мм. който влиза в съеденителя ф42мм.
Начина на свързване го правиш както ти хареса използвам прозрачни маркучета ф8мм. тръбичките и те са ф8мм. но на маркуча гледат вътрешният диаметър пък на тръбичките външният.
Най добър резултат се постига ако охлаждането на двете тръбички е отделно от това на охладителя, правилото е охлаждащата вода да върви в противоположна посока на парата, така КПД е по високо.
Прикачени файлове:
ohlajdane1.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
До колкото разбирам става въпрос за копешката колона нали???/златната бъчва/
не е ли по добре да се направи намотка от тънка тръбичка в горния край и през нея да се пусне водата за охлаждане на рефлукса. Имам впредвид на не се реже и запойва колонката....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Ами, тя е затворена отгоре, над тапата има малка камерка с отвор за термометъра. Мерак ми е да я направя по метода СМ, но нека мине "сезона с варивата" :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Според мен най лесно можеш да навиеш една медна тръба примерно ф 6-8 7-8 намотки на около 20см. от върха на колоната и като начало за по лесно да свържеш тая намотка с едно шише от минерална вода 10л и по принципа на скачените съдове да пуснеш през тази намотка малко количество вода за която ти трябва и един кран че дебита не трябва да е голям
viewtopic.php?f=9&t=1011&start=45
Не че е някаъв връх в изпълнението :megagrin: но поне можеш да отработиш процеса :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Kuger написа:
Ами, тя е затворена отгоре, над тапата има малка камерка с отвор за термометъра. Мерак ми е да я направя по метода СМ, но нека мине "сезона с варивата" :D

Тази колона е направена точно така viewtopic.php?p=7527#p7527

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2011, 23:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2010, 00:23
Мнения: 4
Здравейте
относно колоните за дестилация

http://obiavi.grad.bg/o-126232-%D0%9A%D ... 0%B8%D1%8F

купих големия казан(италянски INOX ) с термометър дигитален и съм много доволен от резултата-изкарах повече ракия от колкото когато ходя на масовите казани а и другия плюс ми е че си изчаквам подирките до последно
ракията е бистра и хубава.Слагам вътре в колоната 2 топчета навита медна тел и я подгрявам на газ-дотука съм сварил към 200-240кг с 1 бутилка газ от големите


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2011, 06:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
какво ще рече,една бутилка газ от големите,имаш яредвид 20л-10кг???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2011, 11:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ами да вероятно е точно така,аз успявам да подгрея и преваря точно 270 литра джибри с една бутилка...
Горе долу 3 кг газ на казан...изваряване.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 07:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
ако тия цифри са достоверни,най-вероятно на мен ще ми е за последен сезон да варя с тая система:
тая антика е на баща ми,но вчера ме изнерви до край.резултата е 150л само течността от материала без плодъ,едно ботилка не ми стигна да преключа,и ранденана ми излезе много малък.пак е задоволително де но можеше и трябваше да бъде по добър.материала беше от сини сливи на който бях сложил 16кг захар.резултата при преваряването към който бях сложил и 14-15кг не превареноа ракия която ми остана от джанките около 35-36 градуса-33л към 56 градуса,но да гледаме вече напред :prost2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2010, 00:23
Мнения: 4
themechanic написа:
какво ще рече,една бутилка газ от големите,имаш яредвид 20л-10кг???


Да колега от големите бутилки,огъня е по силен докато загреят джибрите около час да кажем
оттам нататък се намаля почти до спиране.
Както казах колоната е перфектна а също и казана - мие се лесно този инох,минус на фирмата е ме не предлагат
медна мрежичка в комплекта иначе ми пратиха и нужните маркучета и термометър
Набарах медна тел от един стар монитор и след като я обгорих я набутах на 1-2 топки в колоната като всеки път я вадя и обгарям,ако се сложи повече -3 топчета тел процеса става много бавен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: vitkovski54 и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима