Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 17:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2013, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За аромата съм съгласен да спорим, но при еднакъв отлив.
Освен това - за мен пълнежът е този който би могъл да окаже влияние - калпачоците определено биха водили по аромат (тарелкови колони)
Аз лично имах идея да правя колона с непрекъснато действие като заголващата й част да бъде с една дълга спирала (нещо като колоната на Мюлеровия АрОмАт), А после в колонната част - да бъде с пълнеж и различни отливници. В най-горната част - за естероалдехидната фракция отнемането да е чрез последователна дефлегмация (един вид CM) а следващите фракции чрез отливане и LM.
Мисля че някъде бях поствал схема нарисувана на лист.
Засега обаче съм оставил идеята да отлежава.
Работя от време на време по DIY ебулиометър, или просто си пия пиенето и мързелувам :)

Много е сложен спорът за ароматите - а и без тест няма да е валиден.
Аз лично за себе си го решавам така - първака го вадя бавно на слаб огън и с голям рефлукс, средата я вадя бързо и с минимален рефлукс, като наближат опашките - пак минавам в силноколонен режим. Майсторлъка е да се хване момента да се вземат малко опашки защото в тях има търсени аромати.
В големите промишлени колони с непрекъснато действие това се прави с регулиране на кранове, които връщат определена част от определена фракция обратно в колоната за насищане - така някаква подфракция се засилва или намалява в крайния продукт.
В учебника на проф.Маринов ги има схемите.
Не е непосилно да се приложат идеите и в любителски колони, но всичко зависи от материала - няма как да си настроиш колоната да бъде винаги за всеки материал и плод готова.
А ние варим обикновено един два казана от плод, докато успееш да я настроиш за конкретния плод и материал и той свършил.
Така че най-добре всичко на момента - на вкус, мирис и усет на дестилера.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2013, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Аз няма да водя спор с никой
Аз съм за хубавата домашна ракия независимо на каква колона е правена ,трябва да е мека ,пивка,с много лек аромат на плода да не е като шампоан и като се събудиш сутрин да не реанимираш до обяд :megagrin: :megagrin: :megagrin:
Аз спазвам няколко съвета от колеги който съм цитирал по горе и всичко е ок
Обелване на материала през обикновен казан ,варене през колона, разреждане на дестилата до 60 градуса и оставяне за поне 2 седмици да узрее и така
Слагам и една специална билка която не дава аромат само оцветява :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Не знам дали е редно въпросната система на Мюлер да се разглежда като CM-колона. Опитах се да си обясня принципа на aRoMat. Въпросната спирала е плоска и с огромна площ - 3 кв. м. Но не става въпрос за барботиране /поне аз не видях в описанието/, а по-скоро за повърхностен контакт. Въпросът е дали в този случай може да се говори за топло-масообмен, както е при ректификацията. Вярно, има мощен воден дефлегматор, който може да даде рефлукс от 0 до 100. Но попската шапка на обикновения аламбик също е дефлегматор. Имах аламбик с голям стъклен дефлегмагор. Виждаше се как флегмата се стичаше по стените. При обдухване с вентилатор се увеличаваше. Опитът ми с този аламбик показа, че при увеличаване на флегмочислото се увеличава %алк, но се запазват ароматите!!!
Та, въпросът е дали това не е и идеята на Мюлер? Дали тази система не е един доведен до съвършенство аламбик?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Ако имаш в предвид да не се преварява а от първи път да изкараш алкохола на висок градус с повече аромати , аз преди да започна да се занимавам с колоните правих няколко експеримента и да ти кажа не се получиха нещата поне при мен де
Пробвах с ламарина под капака, с охлаждането на самата шапка на капака или по точно на върха на капака , както беше на старите казани с керамична лула в която имаше легенче за вода и когато се загрее водата в него се сменяше със студена и както казах не съм доволен ,
тежък махмурлук .главоболия и тн.
Е не съм го направил ката Мюлер сто процента :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 18:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Не, не, на обикновен аламбик - задължително преварка. Колкото до aRoMat, много можем да научим от тази система, дано някой съфорумец я познава. Аз запецнах с превода :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
На Мюлеровата спирала ролята й е същата като на тарелките или на пълнежа, същия контактен масо и топлообмен има , благодарение на голямата повърхност.
Друг е въпросът че благодарение на постепенното слизане на флегмата по спиралата явно се запазва аромата.
Или всичко е реклама ...
За мен в най-грубо приближение нещата са пропорционални - колкото повече чистота, толкова по-малко аромати и обратно.
А с какъв технологичен процес ще го постигнеш слабо зависи.
Но явно има нюанси и големите в бранша ги търсят за да изстискат качество.
За мен най-вярната схема е на колоните с непрекъснат процес и регулация на фракциите. Там съвсем точно може да се дозира или подтисне определен аромат или фракция. И всичко е в зависимост от желанието на оператора. А веднъж настроена системата работи перфектно с даденматериал, налага се смяна само при нов материал.
За нас би могло да се запомнят някакви точни настройки за всеки вид алкохол и да ги автоматизираме и компютризираме при голям мерак.
Но пак ще се стигне до усета и стремежа и разбиранията на конкретния майстор.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
victoryvt написа:
...в най-грубо приближение нещата са пропорционални - колкото повече чистота, толкова по-малко аромати и обратно...Но пак ще се стигне до усета и стремежа и разбиранията на конкретния майстор.

Май това е истината. Защо тогава трябва да се води война м/у CM и LM. Не може ли да се комбинира за повече удобства?
victoryvt, нещо не успявам да открия схемата, която си постнал, но ми се струва, че си заслужава да се обсъди. Примерно CM охлаждаща глава, но с по-мощен дефлегматор, а под нея LM отливник. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Привет на всички,
victoryvt не го разбирам това, което написа - "За аромата съм съгласен да спорим, но при еднакъв отлив."
Виж за пълнежа е така, за влиянието му върху ароматите.
Има и по-нови и по-ефективни начини за барботиране освен познатите ни тарелкови колони. Но трябва да се изработят и тестват за ракия. Според мен даже изработката им е по-лесна от тарелковите колони.
Колкото до тестовете, тези - http://www.brennereianlagen.de/ сигурно непрекъснато ги правят. Нали това им е работата. От друга страна до къде си струва да се копират и изработват сложните промишлени инсталации?
Писах го някъде, че колкото повече възможности и широки обхвати за регулиране, толкова по-добре.
victoryvt написал си: "....няма как да си настроиш колоната да бъде винаги за всеки материал и плод готова. А ние варим обикновено един два казана от плод, докато успееш да я настроиш за конкретния плод и материал и той свършил."... съжалявам нещо ми зациклят препратките към мнения или се объркват.
Тези проблеми ги решавам с автоматизациите, но това е друга тема и още не и е дошло времето да пиша подробно за нея. Но, разгледайте aRoMat - Option 6 е с цифрово управление!
Процеса при мен минава с точно отрязване на главите и опашките. В средата до сега съм правил проби предимно за висок %alc. При следващо варене мисля да променя процеса така. Да отрежа главите и да го оставя автоматично да си върви до долен праг 44 - 42%alc и както обикновено без да стигам до патоки. Или на долен праг около 50 – 48%alc. На всякакъв %alc мога да го фиксирам.
Прав е според мен krivanovvv за шампоана. Не трябва да получаваме нито спирт нито шампоан.
За проблемите, които е имал krivanovvv с регулирането на СМ имам набелязани промени. Даже една от тях е в кошчето в темата за серпентината. След като ги изпитам на автомат. режим (там всичко се записва за целия процес), ще напиша за резултатите, пак като му дойде времето.
Не се съгласявам напълно с victoryvt и бай Танас относно сътношението чистота-аромати от последните постове. Давам пример. Ами ако се изкара процеса на висок % а накрая се завърши с някаква доза аромати(шампоан) - какво получаваме? Нали е възможно. И съм го правил.
Проздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Но преди смесването с шампоана ароматите във високия % алк са малко, нали? Аз това имах предвид :)
П.П. За влиянието на пълнежа върху ароматите. Според опита на повечето съфорумци - по-малко или по-неефективен пълнеж - повече аромати и обратно. Според Мюлер - по-голяма площ /което съответсва на по-ефективен пълнеж/ - повече аромати. Парадокс на пръв поглед...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Мюлеровата спирала. :nixweiss:
Пресметнах на грубо според изображенията и аналогия с размери, че при тези 10m, които се посочват, излиза с повърхност около 6m^2 и то ако е с гладка повърхност. Но едва ли е плоска! Вероятно е решетка или с оребряване. И както пишат на казан 160 литра. Сравнявам - пресметната повърхност на пълнежа в моята колона налко над 1m^2 - на 32 литра и работна мощност 2,4 - 3,0KW.
И още, канала по който се движат парите като съотношение е в пъти повече отколкото в нашите колони. Скоростта на парите там е ниска за насищане с аромати. Тогава имам въпрос - колко са верни и актуални тези калкулатори, които ползваме за колоните и зададени предварително отношения на диаметри и други, след като искаме да варим ароматни ракии.
Та, някой да знае нещо за мюлеровата спирала? Не е плоска и равна повърхността и, няма начин да не е от мед. Оребрена или перфорирана на малки клетки може би? :skeptisch:
Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 07:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
Да ви кажа честно аз съм против всякакви "битки" между типовете колони. За мен съм си решил, че ЛМ е най-удачна за моите си условия и не искам да налагам мнение на никой. Не е ли по-добре всеки да описва как работи със своята колона и какви резултати постига. Да имаме някаква база за сравнение. Сега само прехвъркваме от тема в тема и копи-пейст от чужди форуми и резултата е разводняване на темите и трудно откриване на полезни мнения. Включвам и себе си в критиката, разбира се. Предлагам тук да описваме само практически резултати, а теорията да я нищим в темата "Колона". Така мненията, ще са събрани на едно място и всеки да може да чете систематизирано от там.
:prost:
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 08:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Фев 2012, 09:52
Мнения: 76
Местожителство: Горна Джумая
Подкрепям мнението на IVO 68,правете си ракията с мерак и не се занимавайте с глупости.Какви автоматизации,графики,какви пет лева,някой хора да не се опитват совалка да правят.Подобна автоматизация надали ще доведе до по добро качество на крайния продукт,само усложняване на нещата.Както и да е,пробвах мойта колона LM/VM,и на първо четене съм много доволен от резултата.Пускам я пет поредни дни и мога да кажа ,че колоната работи много стабилно.Колоната е ф64 и височина заедно с дефлегматора 1.50м.Кега е 30л с изолация като зареждам 25л течност,загрявам с 3kW за 50 мин след което намалям на 750 W.Много бързо се балансира и температурата почти не мърда до края на процеса,от заложени 25 л гроздов сок за 2 часа пусна 4,5 л на 70 градуса,патоки не събирам.Пълнеж не съм слагал,тъй като не намерих неръждаеми телчета.На пълен отлив дава мужду 2 и 3 л на час в зависимост от силата на заложения материал,на другия ден правих преварка на друга ракия пак 25 л материал с 30 алк/гр и за 4 часа пусна 10.5 л дестилат на 70гр,ракията е с прекрасен аромат може би защото няма пълнеж и не съм връщал конденз обратно в колоната,а всичко събирах.Не знам как работят вашите колони,но мисля че тази е пушка :) ,на VM не съм я пробвал и нищо не мога да кажа,но до колкото разбрах там дестилата спира автоматично на 47 гр,тези дни ще я тествам.Правете ракията с удоволствие и не вкарвайте във разни филми,топлата вода е измислена,аре :prost2:

_________________
Дестилацията не е хоби,а диагноза


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 09:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За бай Танас : http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=1614&p=22887&hilit=%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5#p22887

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
brabra, абсолютно си прав, само че не е совалка а ракиджийски колайдер. Дали ще е 32 или 320 литра е все тая. Принципите са едни и същи.
Тъй че Аз и Администратора да се вземат в ръце и да изтрият глупостите ми - чертежи, снимки и т.н. Така ще се освободи и повече място на сървъра. Само картинката на стъкления дефлегматор на Simax да остане. От всичко публикувано до сега от мен само тази картинка не е моя, та може и да се окаже полезна.
Не знам какви битки и дрънкане на оръжия ви се привиждат в темата. :nixweiss:

За Мюлеровата спирала. Ако е от сектори като ветрило. Завърта се оста в едната посока до нула и получаваш почти аламбик. Завърта се в другата посока до край и получаваш над 10m път за парите! :? Все едно си променяш пълнежа по време на ректификацията !...
Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Фев 2012, 09:52
Мнения: 76
Местожителство: Горна Джумая
atz ;) ,не се пали бе мен пийвай повече ракийка :zauf2: жив и здрав,дерзай бе човек,пък знае ли се може после да откраднем някоя идея от теб :)

_________________
Дестилацията не е хоби,а диагноза


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима