Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 07:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 921
[quote="atz"]Привет,
Той е ясен предварително крайния резултат от битката. Ако битката е с коя от двете сестеми може да се стигне по-бързо да краен резултат да се вари ракия, тя се печели от LM. Ако трябва да се делят фракциите прецизно и да се получава максимално добър ароматен продукт, това е СМ. При СМ няма как да се работи с компромиси. Така че pentco ако ще водиш битката или трябва да изчистиш докрай СМ, или да се отказваш от него докато му е времето. Примерно да минеш само на LM.
Колкото до причините за масовото отказване от СМ, според мен тя е една, точно това което написах - при СМ компромисите не минават.
Поздрави! :lab:

Привет, atz !
Съгласен съм с теб за компромисите! :thumbs1:
Да се вари ароматна ракия с рефлуксна колона е компромис отвсякъде, без значение СМ ли е или ЛМ. Една колона, за да работи правилно, трябва да бъде в режим 78.2*С = 95.6% об. алк., което се постига с необходимата височина на пълнежа и възможност за прецизно регулиране на подгряването. Това важи за всички видове колони СМ, ВМ, ЛМ. Всички зони в колоната с температура 78.2*С са в равновесие. Това е истинската работа на колоната. Всичко друго е компромис.

Поздрави! :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 08:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А какво пречи - когато си отделиш първака (естероалдехидна фракция + метилов алкохол) да минеш на разбалансирана колона - минимален рефлукс, колкото само да намокри горната част на пълнежа и да си събереш средната фракция в почти алембишки режим ?
Какво като не работи оптимално колоната ?
Почти целия рефлукс отива за отливане в съда, ароматите са си вътре, всичко е наред.
После като наближат опашките (патоките) да вдигнеш рефлукса постепенно докато пак стигнеш до макс. и да заковеш чист етил на 95% без никакви примеси ?
Аз така правя и досега който ми е пил от ракията все е бил доволен.
Да не говорим че и рандеманът е висок, икономисваш от време, защото не правиш двойно варене както би станало с алембик.
Колоната ми е ЛМ.

Същият подход може да се приложи и с другите типове колони предполагам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
IVO 68 написа:
Да се вари ароматна ракия с рефлуксна колона е компромис отвсякъде, без значение СМ ли е или ЛМ. Една колона, за да работи правилно, трябва да бъде в режим 78.2*С = 95.6% об. алк., което се постига с необходимата височина на пълнежа и възможност за прецизно регулиране на подгряването. Това важи за всички видове колони СМ, ВМ, ЛМ. Всички зони в колоната с температура 78.2*С са в равновесие. Това е истинската работа на колоната. Всичко друго е компромис.

От всичко това, вярно според мен е само за регулирането на мощността - РМ.
victoryvt е прав, за ракията истината е да се отдели добре първотока. После да се работи като на алембик. Накрая като тръгнат опашките, да се удържат и да останат в казана. При LM става лесно с единствения кран за управление на отлива. Но към края с цел удържане на опашките би следвало да се намали отлива, става многократна преварка и се губят част от ароматите. При СМ за да се мине в режим алембик трябва да се добави още един кран за шунтиране на водата към дефлегматора. Част от нея или цялата да отива директно на слив, без да минава през дефлегматора.
Крайно време е да се отвори тема за терминологията. Кое е колона, кое глава, както братята го пишат - узел отбора. Кое е дефлегматор и кондензор. И аз доскоро си пишех по инерция за дефлегматор. Ако трябва всичко да е точно излиза, че дефлегматор има само при СМ, при LM и VM са си чиста проба кондензори. Да се изчистят и водните ризи и затвори и т.н.
Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 921
victoryvt , и аз така като теб!!! :thumbs1:
Въпроса беше, че всеки прави някакъв компромис с работата на колоната когато вари ракия за да избяга от чистия спирт 93-95 гр. и да си събере ароматите. Това имах в предвид.

atz, говорим с теб за едно и също нещо :thumbs1: от различни гледни точки, ама що все се разминаваме :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Освен и аз да сложа това :nixweiss: И да цитирам мене си. Не говорим за едни и същи неща...
atz написа:
Колкото до причините за масовото отказване от СМ, според мен тя е една, точно това което написах - при СМ компромисите не минават.

И хората нямаше да стигнат до системите, които ги имаме за еталон - обсъжданите преди време системи на Мюлера... Макар че и те според мен са преписвали и съвместили две разработки на ... братушките.
И за да не излизаме от същността на темата, отивам в темата колона.
Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2013, 18:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Стана ясно, че управлението на CM може значително да се подобри. Дали с това "битката" се изравнява? Отбор след дефлегматора. Ако има останали нежелани газове, леки фракции, метил и т.н. къде отиват? При LM отделянето на дестилата е под дефлегматора. Там съдържанието на въпросните гадости е по-малко. Това е доказано и при тарелковите колони. Колкото по-ниско от дефа е отбора, толкова по-малко е съдържанието на метил. Дали има интерес към дискусия в тази посока :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2013, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Това за което говориш е за системите от непрекъснат тип.
Там има даже т.н. последователна дефлегмация - горната част над дефлегматора отива с друга дефлегматорна секция, нейната горна част - пак в трета дефлегматорна секция , а последната горна част - се втечнява и от там се извежда баш естероалдехидната част, а в предишните секции с регулиращи кранове се връщат обратно или в колоната или в предишен дефлегматор. По този начин се настройват ароматите - обаче това е за всеки конкретен материал - за виноматериали - една настройка, за ябълкови - друга, за сливи - трета ...
За колона от нашия тип това едва ли би имало конкретно приложение, защото ние така или иначе изкарваме фракциите последователно, именно заради колоната.
Обаче ...
Аз съм правил следния опит :
По принцип по време на дестилацията отворът над дефлегматора ми е вкаран с лула и от там в охладител, макар че нищо не преминава през лулата. Ако по някаква случайност ми спре охлаждането това нещо играе ролята на резервен канал за спиртните пари, но при нормална работа - от там не минава нищо.
Понеже все ме човърка нещо - понякога отварям отвора като махам лулата.
Наблюдава се периодично падане и вдигане на налягането - нещо като дишане.
Един ден реших да поднеса пламъка на запалката над тази дупка.
И какво беше учудването ми като видях синкав пламък да гори , макар и не постоянно :shock:
Значи все пак - там им някаква минимална газова фаза, която не е гореща, но е газова.
с какъв състав е , не мога да кажа, но я има по време на целия процес. Е в самото начало на първака не съм отварял все още.
Много съм навит да си спретна една мини-колона с непрекъснато действие,имам идеи и за нея, но засега съм отдаден на бирата :) , там пък какво поле за изява има ако знаете ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2013, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Голямо мерси, victoryvt! Все едно си ми прочел мислите! Щом нищо не се втечнява в допълнителния охладител, значи не е толкова страшно. А тези газове...миришат ли гадно?
Колона с непрекъснато действие...Най лесно, според мен, може да стане с два дефа един над друг. Горния - за леките фракции го заковаваш примерно на 78*C. С долния си управляваш %alc. И примерно LM отбор м/у двата. Руснаците са царе на такива изпълнения - НБК (непрерывная бражная колонна). Ето един линк за двата дефа http://forum.homedistiller.ru/index.php ... 20#msg7532 (сори за оф-а)
Ще и дойде времето и на бирата :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2013, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не е толкова просто :mocken:
Ако ти остане време, разгледай учебника на проф. Маринов - има доста схеми и даже и практически реализации. Не могат да се опишат с две думи.
Разбира се , няма да се явяваме на конкурс за най-добра колона. Но все пак има няколко важни момента в отделянето на фракциите, освен това се гонят и аромати.
Водкаджийските колони гонят само една фракция - тази на етиловия спирт.
При нас за ракия нещата са доста сложни. Но не и невъзможни.
Всяка промишлена секция може да бъде претворена в мини вариант, колкото и да ми се усмихват професионалистите.
Деметанолизацията може да стане не в непрекъснат, а в периодичен режим - т.е. след като си изварим алкохола - търсим пектин с ниска степен на естерификация - добавяме го в ракията и премахваме утайката.
Освен това имай пред вид и че големите промишлени колони са направени да работят с най-невъзможни материали - кал, утайки, мизерии всякакви. Ако ние с тебе сме склонни да изхвърлим калта и утайката от 200-300кг. грозде, в някой голям винзавод тези утайки и кал са от порядъка на стотици тонове и има смисъл да се изваряват някакв си.
Най-простата схема на колона с непрекъснато действие е от две части - първата бих я направил във формата на спирала - отгоре постъпва стопленият материал и върви постепенно надолу по спиралата, отдолу постъпва пара от парогенератор и съответно от там се и отнема обезалкохоленият остатък. Нагоре по спиралата се изкачват спиртните пари, преминават през тръба в другата секция - тя би могла да е от тарелков тип или за по-просто от пълнеж с различни височини, естествено най-горе в нея има дефлегматорна част - единичен или последователен дефлегматор - според зависи :)
на различна височина в тази втора секция се събират различните фракции, най-горе са ЕАФ естероалдехидните фракции, надолу идват първите първаци, средата, първите опашки, патоките, и накрая долу ниско падат фюзелови масла, и т.н.
Отнемането на една или друга фракция става на съответната височина, някои фракции или части от тях се връщат обратно в колоната, други се извеждат и се събират за повторна дестилация в прекъснат режим, тъй като за нашите условия не са големи количества (в промишлените колони това отново става в поток и непрекъснато), регулацията става с кранове.
Сложността е само в определяне на височината на фракциите. Предполагам че ако се направи експериментална колона с разместваеми секции (секции през 10 см, през 20, през 30 и т.н.) ще можем лесно да нагодим нужните височини опитно.
Освен това - връщането на дадена фракция обратно в колоната (някаква част от нея) води до насищането на тази фракция във височина и преминаването й в някакъв процент в крайния продукт.
Регулирайки един неголям набор от кранове - можем да зададем различни режими - ябълки, гроздова, кайсиева, дюлева, зърнени алкохоли ...
Е, ако имахме лаборатория да си изследваме дестилатите, щеше да е още по-точно настройването.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2013, 22:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
victoryvt написа:
Е, ако имахме лаборатория да си изследваме дестилатите, щеше да е още по-точно настройването.

Крайно време е някой да се замисли за възможността да направи такава...ще завалят дестилати за изследване))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2013, 23:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ами така е. Не е невъзможно в хобито си човек да постигне не по-лоши резултати от професионалистите. А понякога...и по-добри. Титаник е строен от професионалисти, а Ноевият ковчег от аматьори.
Във водкаджийските колони дестилират СС /спирт сырец/. Ползват БК или НБК за получаването на СС. И експериментират постоянно. Някои от тях, използвайки качествени виноматериали са установили, че може да се получи самогон с много приятен вкус и аромат. И са станали...ракиджии :lachtot: Та, има какво да се научи от братята дори и за ракията.
И за да се върнем към темата. atz предложи начин за по-добро управление на CM. И още може да се подобри управлението. Изказах съмнение за някои вредности. Очевидно е, че в нашите малки инсталации, при правилно отсичане на първоточната фракция, няма такива рискове. И за да стане напълно равностойна битката, не е лошо колеги с LM да споделят дали са долавяли гадни миризми от отдушника и ако да, при какви материали. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Привет Съфорумци!!
Аз при мен и на двете колони CM и другата със тарелките,която реално пак си е CM,съм забелязал,че когато съм на пълен рефлукс,или поне се опитвам защото със един дефлегматор не можеш да върнеш всичко обратно,между 60*C и 75*C през отдушника на баретата мирише яко на гадости,няма да ги изброявам но има и случай когато пак при тия тем.рангове се долавят и приятни аромати,всичко си е до материяла. Един ден даже си направих експеримент на отдушника на баретата вкарах от тия силиконовите маркучи около 50см на другият му край след известно време започаха да кондензират капки от тая гнъс :D което значи,че леките фракции са преминали през дефлегматора,затова е добре във началото да се отделя малко повече време за концентриране на ЕАФ във горната част на колоната,пък после нека си ходят прав им път де през отдушника при ЛМ де през кондензатора при СМ на нас не ни трябват втечнени :)

Поздрави :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 15:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
С риск пак да се намери някой да се подиграва, прилагам и документ. Затова се въздържах до сега, въобще да взимам ли отношение.
Документирано, как удържам фракции с един дефлегматор. Дефа в комплект с управлението.
Това, което е интересно за момента е от излизането отдолу на зелената графика до първото стъпало на синята – там където сменям заданието от 78 на 80*C на парите - нали не ми трябва спирт. През този период се отделят вредностите (първотока) а полезния алкохол се подтиска обратно надолу.
Тук беше някъде около 25 минути това време. Може да променям всичко според случая, време, температура на парите и т.н. Пълен рефлукс за всичко над 78*С. Трябва и да е плавен процеса на промяна на температурата на парите до тези 78*С. Не като на графиката, директно на 78. Ще го отработя и така...
Това за което писа TRANSFORMERS - да се отделя малко повече време за концентриране на ЕАФ, е абсолютно вярно.
Даже си има процедури вътре в този етап, който трябва да завършва със събирането на една междинна фракция за следващ процес. Направо си е промивка на системата със спирт последното. Така е при СМ, и какво от това, че гадните фракции са втечнени. Може и да не се пробва колко са гадни онези гадости. ;) При следващо пускане ако не бързам ще документирам процедурата. Сега съм в реконструкции.
Мисля, че който е на LM може да си сложи направо термометърчето на отдушника.
И още нещо, който няма регулиране на мощност плавно - 0-100% ще му е много, много трудно да прави тези процедури. РМ. :skeptisch:
Поздрави! :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2013, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
При LM, ако се появят нежелани газове, напускат колоната през отдушника. Това е + за LM.
След отделяне на първоточната фракция, колоната се извежда от равновесие и се пуска в "почти аламбишки" режим. Какво става с нежеланите тежки фракции? При определени условия, коефициентите на ректификация на някои нежелани примеси могат да станат близки до 1 и да преминат в парна фаза. Достигайки до рефлуксния кондензер, те ще бъдат втечнени и ще преминат в дестилата.
При CM, вследствие дефлегмацията, това не би трябвало да се случи. + за CM?
Някой знае ли горе-долу колко струва един хроматографски анализ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2013, 23:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 921
Бай Танасе, аз не съм правил хроматографски анализ и не съм запознат с цените. Искам само да отбележа, че даже не използвам спиртомер при варенето. Основен уред ми е термометъра. От това по вярно няма според мен. Работил съм с СМ, след това преминах на ЛМ, но винаги съм се ръководел от температурата. При спазване на процеса и като се знаят температутурите на различните фракции трудно може да се допуснат фатални грешки. atz беше публикувал някъде тази табличка /много полезна според мен/ и се надявам, че няма нищо против да я използвам тук за пример. Ако се внимава няма нищо страшно :prost2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима