Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2013, 13:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Рискувам да ядосам колегите с LM, но - ако колоната работи в режим "ракия", няма голяма полза от термометъра. Все едно да го сложиш на лулата на аламбика. Вярно, гледаш си температура, но с какво можеш да повлияеш? Температурата на парите все още не означава, че в тях няма нежелани фракции. Единственото изключение е, ако колоната е балансирана и термометърът показва ТК на етанола.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2013, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Бай Танасе, има ли хроматографски анализима в Пловдив и около Пловдив, къде? Услугата да се извършва. За цената после да му мислим.
И сега е почти ясно защо съм набучкал датчици по колоната ... Там в темата за дефлегматора. :thumbs1: :prost2:

Материал за преговор - мнения на колеги от форума.

alambik, и .zip файла долу в поста му. :buch:
viewtopic.php?f=9&t=912&hilit=%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B8&start=15

ilu6a :buch:
viewtopic.php?f=9&t=912&p=10199&hilit=%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B8#p10199

cavxan :buch:
viewtopic.php?f=8&t=514&p=4404&hilit=%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B8#p4404

И файлове от събраните по моите папки. За примесите и коефициентите им на ректификация. Разделени се четат по-лесно. На .zip файла.
За добро отделяне на първоточната фракция и опашките, според мен най-важно е да имаме перфектно работещ дефлегматор - термоклапан и възможно най-добро регулиране на мощността. Балансиране между мощност и дефлегмация при разделянето. И... търпение за процедурата.
Термина за дефлегматора като термоклапан не е мой, прочетох го някъде по форумите и ми допада да е така. Май не са за тази тема процедурите. :nixweiss:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2013, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
То, лаборатории и хроматографи много, ама дали извършват услуги на форуми :D Ще питаме.
"Термоклапан" и на мен ми харесва, защото може да спре нежеланите тежки примеси. След като отделим първака, "клапана" така ще го настроим, че да пропуска в дестилата само това, което искаме. И можем да се равняваме по най-близкия съсед на етанола по температура на кондензация - изопропанола.
Единственото неудобство е, че поради малките темп. разлики, площите трябва да са големи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Все още не сме намерили къде да правим хроматографски анализи. А никак няма да е зле...
Почти бях се навил да събирам LM. Игленото кранче, регулатор на мощност и пей сърце. Да, ама не :wallbash: . По-горе питах дали някой е долавял неприятни миризми през отдушника. Няма положителни отговори. Значи няма миризми. Няма и + за LM. А може и да е минус. Казвате, че има нещо като дишане от там. Значи влиза кислород. Дали няма да се окислява спирта и да се образуват алдехиди? Особено в присъствие на мед не е добре май. Да оставим химията. Напоследък стана модерно (и полезно) да говорим за дефлегмация. Проблем :!: LM няма дефлегматор. Да се замислим с колко ТТ сме под рефлуксния кондензер и да си припомним коефициентите на ректификация. При CM към разделителната способност на колоната се добавя и тази на дефлегматора. Особено ако е мощен и пътят на парите е достатъчно дълъг. Без да изпадаме в теоретични подробности, предимствата са очевидни. И...остава проблемът с управлението. Ако можем да го решим, CM е ракиджийската колона. Ако някой все още се съмнява, да погледне съоръженията на лидерите. И да бъде така любезен да покаже поне една ракиджийска инсталация LM. Говорим за съоръжения с периодично действие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Бай Танасе, много мислиш, па малко дестилираш (пиеш) :megagrin:
Шегувам се де.
В интерес на истината, за мен и двете са еднакво полезни, някога я пуснах тая тема ей тъй да се поспори и да се раздвижат духовете.
Аз няма да се откажа от принципа на ЛМ - струва ми се някак по-смислен. Първо втечняваш всичко и после решаваш колко да върнеш и колко да отнемеш за продукт.
Разделянето на фракциите го прави пълнежът или тарелките. Даже тук аз съм повече привърженик на пълнеж срещу тарелки. Защото пълнежът е линейна структура и може да се разслои на много слоеве.
Моите лични резултати ме удовлетворяват напълно, даже и без иглен кран.
Следващото което бих направил ще е колона с непрекъснато действие, секции, дефлегматори и т.н. ама не виждам време и условия за това засега.
Повече ме блазни една минипивоварна от гравитачен тип - 3-4 съда накачени в един стелаж във височина, така че течностите в етапите на пивоваренето да минават от горе надолу без помпа, един проточен охладител за горещата пивна мъст и накрая от него стоплената вода пак да се качва в съда за достопляне.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Не се терзай толкова бе човек, :megagrin: и с двата модела става перфектна ракиика ,а разбирането ми за хубава ракия е :smoker: да бъде чиста да не боли глава да има лек аромат на плода от който е приготвена ,по добро здраве му кажи :megagrin: :megagrin:
Относно изменението на температурата при рефлукс и при липса на такъв с ЛМ наистина има разлика (пробвал съм) Само че при ЛМ на ток балансираш веднъж и повече нямаш спадове и качвания на температурата и до края на процеса не пипаш, Докато при СМ (пак на ток ) Имах няколко спада и пика на температурата без да имам логично обяснение за това :?
Но пак подчертавам не беше нищо фатално :) и пак си стана хубава ракия. Реших проблема с по точно измерване на ЛМ като вече слагам гнездото на термометъра в самата колона а не го заварявам само външно
И с двата модела можеш да изкараш и спирт и ракия всичко е въпрос на настройки
Така ,че няма какво да се разландисваш повече ,направи си една колонка какъвто и модел да е и си свиркай :megagrin: Точно след едно варене и си и хванал цаката


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Абсурд е да се слага равенство между системите LM и CM. Или ако не се прави разлика между качеството на продукта от двете системи, според мен това означава, че занижавате критериите. :nixweiss: Защо фирмите с лачените концепции нямат системи LM за ароматни напитки? :?:
Бай Танасе, от въпросите, които постави нито един не е решен. СМ или LM за рикиите, докъде мед и неръждавейка? Как да се управлява системата. Елементи за управлението. За себе си съм го решил...
Нека да се абстрахираме от това коя система се изработва по-лесно, коя система се управлява по-лесно а да поспорим коя от двете е по-подходяща за ракиите. С коя система се режат по-добре глави и опашки. Коя система позволява по-голяма гъвкавост и избор на режимите на работа.
Само за главите. Долу на картинката е съпоставка в концентрациите при отделянето на главите между СМ и LM. Разлика в концентрирането и отвеждането на главите в пъти... Да ме извинят братята за копирането на таблицата. Не се удържах и съм го преписал от тях преди доста време. Пишат за спирт, при отделянето на главите е без значение какво ще е след тях, спирт или ракия. Важно е да ги резнем точно и да хванем фракцията след тях, която е носител на аромати. За ароматите, спор няма, при СМ ароматите са запазват повече. Освен това, при СМ колко вида може да е ректификатора отдолу под дефлегматора, от него зависят в най-голяма степен ароматите? Няма да изброявам че ще стане сложно.
krivanovvv написа:
...Само че при ЛМ на ток балансираш веднъж и повече нямаш спадове и качвания на температурата и до края на процеса не пипаш,...

Криванов, каква е ползата от този режим на LM с който работиш? Според мен е само икономията на енергия, защото не се прави преварка както с обикновен аламбик. Лошо няма, щом си доволен от резултатите... :prost2:


Последна промяна atz на 02 Окт 2013, 22:04, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Моя начин на варене е ,Първо пускам всичко през обикновен казан с къса колона и след това преварявам през колона ЛМ ,дори и вече нямам СМ колона и не искам да си направя друга
При първата преварка отделям пъравк и пускам докато има спирт
При втората преварка също оделям първак и спирам когато на чучура стане 50 алк. градуса
Сега ще почнете за ароматите ала бала има ли ги няма ли ги спирт ли е ракия ли е
Има ги :megagrin: лек и приятен аромат не е натрапчив като шампоан
Сега си пия джанковица с невероятен лек аромат и който съм почерпил веднага иска да си купи ,но нямам за продаване :megagrin: това е атестата за това което правиш,другото е копи пеист от чужди саитове и разтягане на дъвката
Още нещо ще кажа и няма да разтягам повече локуми , нямам случай да съм варил ракия от плодове и да не се усеща аромата на плода
Мога да направя и водка като пусна дебит примерно по няколко капки в секунда ,за ракия примерно 2 дори понякога 3 литра на час и си е ок


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Няма krivanovvv, няма да почнем с ароматите и т.н. Премахнах картинката от горния си пост. Кой видял, видял, за концентрирането на главите при различните системи.
И аз не продавам, обикновено подарявам. Кандидати за купуване има постоянно. Приятели са ме карали да откарам концепцията да не казвам на какви километри и да им варя ракията на място. Други са готови да си докарат материала.
Всичко карам еднократно на СМ-а. Разреждане с планинска вода от секретно изворче, не помътнява. Във фризера, не помътнява. С чешмяна, не помътнява. Аромати си има продукцията. Колкото, толкова! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 08:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Изобщо не се съмнявам в това което си написал колега atz :prost: Убеден съм ,че е така
По скоро се включих в темата заради колегата Баи Танас който от доста време виждам че се двоуми и търси решение , може би заради не малката инвестиция която трябва да направи човека, иска да е сигурен 100 %
Ще си позволя още един съвет въпреки ,че не ми го е искал :)
Направи си СМ защото се прави много по лесно и можеш да я направиш само с няколко спойки и ако ти хареса ок ако пък не ще използваш същите материали да си направиш ЛМ .Обратния вариант ще е много по труден


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
krivanovvv, мерси за подкрепата :thumbs1: Така е, доста време се двоумих. Е, доста, доста, колко да е доста :D Нямам и година във форума. Колебанието идваше от незнанието, не че сега много знам за дестилацията, но поне знам какво искам. Убедих се, че не става без теоретия, без четене. Постепенно загубих интерес към ректификацията. Ректификацията е за ректификати. Аз искам да правя дестилати. И аз не се съмнявам в написаното от atz. Много нощи се е осъмвало и се е умувало кое как е. Искаме ракия да правим, не бъркоч с цялата Менделеева таблица. Отплеснах се...
Вярно, няма да е малка ивнестицията. Мисля да правя система Мюлер-Аромат. Ама и там някои неща не ми харесват, например, че охлаждащата вода влиза в дефлегматора отдолу. Та, няма да е точно Мюлер...айде пак се отплеснах :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2014, 11:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Хубави празници но не може само ядене и пиене , реших да довърша един започнат проект още от лятото, една колона СМ за директно варене
и мисля че се получиха нещата
Реших вместо приетата първична намотка за охлаждане от навита тръба,
да сложа едно по голямо тяло в колоната с по голям обем вода за по стабилна работа и вместо охладител Либиг сложих така наречения в парнаджиските среди :) кужухотръбен подгревател
Не мога да кажа още че работи супер стабилно понеже нямаше място като височина за да монтиран по точен термометър и ползвах един дето отчита на 5 сек. на него не забелязах резки спадания и качвания на температурата


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима