Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2012, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 13:04
Мнения: 3
Здравейте момчета, как може да се направи дестилационна инсталация с непрекъснато действие за варене на ракия със запазване на ароматите?
Идеята е да се спести време, енергия и хамалогия.
Възможно ли е да се направи 5-10 литрово казанче и да прекараме през него 100 литра филтриран течен материал.
Варим постоянно на 78%.
Изходния материал затопля входящия, това ще ни спести енергия.
Метила ще се отделя преди серпентината.
Въпросът е, как да вкарваме и изкарваме материала, като в същото време изстискаме всичкият алкохол от него?
Нещо подобно на това.
http://vbox7.com/play:4d34d4d910


Последна промяна zigzag на 16 Юли 2012, 14:35, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2012, 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2011, 22:58
Мнения: 27
Местожителство: Свищов
Здрасти колега. Моето казанче е 9л. т.е. полезен обем е около 7л. Но, за непрекъснато действие...защо да не става. Само,че как ще доливаш следващия материал. По-знаещите нека да кажат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2012, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 13:04
Мнения: 3
Доливането е лесно, една помпа ще вкарва нов материал.
Въпросът е, как ще се вади обработения, така че да не губим алкохол?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2012, 19:31 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Няма да се вади - вкарваш само прецедена течност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2012, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2011, 22:58
Мнения: 27
Местожителство: Свищов
Предполагаш, че като е прецедена течност тя ще се изпарява и само ще доливаш. Май ще стане така. Ама като е прецедена ще е добра ли - имам предвид ще стане ли хубава ракия, с аромати? Моето казанче е от тенджера под налягане. Единия клапан съм го махнал-там с преходник се захваща лулата. А, другия клапан стои. Не му пречи. Може той да се направи както ти казваш - с доливане някак.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2012, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2011, 22:58
Мнения: 27
Местожителство: Свищов
Само да питам по-вещите в занаята - как ще се разбере кога и колко да се долива материал? Това се мъча да разбера. :afraid:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2012, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Вероятно ще се долее колкото е излязло.Което е доста малко за да си струва.Без да се вади отработения материал ефект няма да има.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2012, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Дестилатор с непрекъснато действие не е трудно да се направи.Има различни конструкций, но общото при тях е, че няма как да се отделя ацетона, метила ацетатите и др. вредни продукти.Използуват се за получаване на алкохол за гориво или се прави втора, фракционна дестилация за премахването на първичната фракция.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2012, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
При тази схема вкарването на материала е ОК. Но при изкарването ще има загуби.При наливането на новия материал тои ще избута стария но те ще се смесят което означава че ще излезе и от новия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2012, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
При тази конструкция на рефлуксна колона, до бойлера достига само вода с няколко процента алкохол. Загрятите водни пари изпаряват бавно капещия "материал" в пълнежа и спиртните пари се движат нагоре под действието на налягането на парите. Патока се събира в бойлера и излиза през сифона, достигайки зададеното ниво. Има и други дизайни, при които ферментиралата течност влиза директно в бойлера, като се взимат мерки, да не излиза течност с по-висока концентрация на алкохол.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2012, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 13:04
Мнения: 3
StillMan написа:
... Има и други дизайни, при които ферментиралата течност влиза директно в бойлера, като се взимат мерки, да не излиза течност с по-висока концентрация на алкохол.

Какви са тези други дизайни, при които ферментиралата течност влиза директно в бойлера?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2012, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Дизайна е доста сложен и не мисля, че си струва.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Привет на Стилман !
:respekt:
Абсолютно съм съгласен с казаното от него.
Аз също съм мислил за моя колона с непрекъснато действие, даже с няколко изхода за алкохола с цел разделяне на фракции. Но се убедих че това в домашни условия ще е доста трудно.
Иначе дизайнът е точно такъв - бойлер със сифон , после колона с пълнеж, на определена височина се подава течен материал, който слизайки надолу се загрява от изкачващите се пари от бойлера, започва да кипи и от там насетне парите взаимодействат с рефлукса на колоната и всичко си върви по познатия начин.
Обезалкохоленият остатък се извежда от бойлера или от най-ниската точка на колоната.
Това е най-разпространеният дизайн на колона за дестилация на биоетанол в домашни условия - с височина около 2 метра и дебит 2-3 литра 95% спирт на час (но без разделяне на фракции)
Ето един известен руснак с неговите колони с непрекъснато действие:


А ето и какво аз мислех да си правя :
Изображение
Този дизайн позволява да се ползва студената ферментирала течност за охлаждане на парите на спирта и създаване на рефлукс за действието на колоната, с което пък се постига подгряване на материала и така се пести енергия и вода за охлаждане. Лявата секция е наречена анализатор, а дясната - ректификатор - т.е. имаме два елемента с подобно действие - левият "забелва" материала (обогатява го), а вторият - го пречиства до максималната стойност около 95-96% (без вакуум). Основния подгряващ елемент е входящата от долу вляво пара с дебит изчислен да поддържа равновесието в двете колони. Системата има 4 изхода - един за обезалкохоления остатък (долу вляво), един за патоки (опашки) долу вдясно, и един за първаци (глави) горе вдясно и един за етанол - в горната част вдясно.
Аз естествено бях замислил да заменя тарелките и калпачоците с прост пълнеж от домакинска тел за чинии, но засега само си мисля. :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 16:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Домашна изработка на дестилатор с непрекъснато действие на базата на по-горе показания дестилатор на Дж. Кофи.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз мислех нещо такова да правя, схемата с двете части събрана в една висока колона :
Прикачени файлове:
shema-kolona-s-neprekasnate-dejstvie.jpg


Температурите и процентите съм ги написал ей тъй само за добиване на представа, може и да не са точни.
Нямам обаче методика за оразмеряване на елементите - височини на пълнеж, намотки на тръбата по която влиза материала, растояния между отливниците и т.н.
Ще трябва да се опитва и тества резултат.
Но принципите са ясни.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима