Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 07:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Стъпка 1. и 2 ги прави винаги на всяко зареждане отново,
като вече няма нужда от киснене със содата а само изплакване с водния разтвор на сода бикарбонат за да се премахнат отложените киселини отвътре на колоната.
Уредчето ти е екстра, дано това до тук да са му били всичките дефекти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Мар 2013, 10:21
Мнения: 38
Между другото да споделя, че въпреки всички премеждия реших да пробвам една стограмка от ракията - нищо, че ми жълтее и е още прясна. Първо - още съм жив в името на науката! Второ - добра си е ракийката! Не съм кой знае какъв познавач, но си има много добър аромат и вкус, след второто вдишване след глътка се долавя спомен от стафиди. Това досега не съм го постигал, а си правя основното питие от първо вино от памид. Но пък от точно това домашно грозде досега не бях пробвал, та може и да е от него...

Е като се заплеснах по консумация ще взема да постна една тема в раздел "За мезето" за това как лютите чушлета могат да бъдат мезе за ракия!

Ето и връзка:
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=2604


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 18:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
banichkata написа:
Стъпка 1. и 2 ги прави винаги на всяко зареждане отново, като вече няма нужда от киснене със содата а само изплакване с водния разтвор на сода бикарбонат за да се премахнат отложените киселини отвътре на колоната.

Имам аз едно питане. Какво ще стане ако "инсталацията" след спиране на нагряването се остави да поизстине малко и след като почти спре да ври долу, тогава да се отвори. После да се изплакне "инсталацията" със събрания първоток.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
atz написа:
Имам аз едно питане. Какво ще стане ако "инсталацията" след спиране на нагряването се остави да поизстине малко и след като почти спре да ври долу, тогава да се отвори. После да се изплакне "инсталацията" със събрания първоток.

Нищо няма да стане :) единствения натурален начин за почистване е;
топла вода и сода бикарбонат...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Хмм... Академиците в руския форум го прилагат за техните системи, това с първотока. Ще го изпробвам... До сега между зарежданията съм изплаквал само и единствено със събрана гореща вода от изхода. Никакви проблеми с колоната... С продукта също.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 13:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Същия проблем на познат със установка за 470лв закупувана...дестилата излиза с жълтеникав цвят...но в добавка се усеща и силен метален вкус...
Въобще има ли някой подобна система,която да работи задоволително???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 14:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
ilu6a, да зарежда на 1/3 от обема с вода. Воден тест, за дестилирана вада на изхода. Промиване на системата да се получи. После може да се види каква ще излезе дестилираната вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 14:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Той три пъти е варил...все урина на изхода...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Той три пъти е варил...все урина на изхода...

И аз съм забелязал че има менте неръждавейка,имам една бъркалка /китайска/
от неръждавейка, все бледо жълта стои :?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 04 Дек 2013, 17:10, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
Аз вече си купих от Каммартон за 33 лв - литър. Наистина върши работа, но трябва да се изчака 40 минути след намазването и тогава да се измие. Друго ми направи впечатление. Тръбите макар и да са за хранителни цели 304Л вътре имат някакъв прах по стените като оксидация. Изтърквам го до блясък с телена четчица от тези за ръчни бормашинки които са. Заварявам калибровано парче Ф10 мм за четчицата и на средни обороти. Праха който се отделя наистина жълтее. Най вероятно от него се оцветява дестилата. Тези колонки от бъчвата за които стана въпрос сигурно трябва механично да се почистят вътрешно да изпада този фин "прашец". Друг е въпроса и за качеството на материала както спомена и Мони.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 00:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 610
Иво ,би ли погледнал в съдържанието какви съставки са написани.
Благодаря.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 02:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Мисля, че усложнявате нещата.
Вече писах, че работя със същата колона, но малко модифицирана, в следствие на всичко прочетено тук.
Да споделя и моите наблюдения.
Като закупих колоната, първо я измих с веро, четка и студена вода.
После я пропарих, като включих на режим дестилирана вода. Започнах след това да правя преварки, като колоната я бях напълнил с уж неръждаеми стружки. Оказа се, че стружките са силно ръждаеми, но въпреки това дестилатите бяха абсолютно бистри, безцветни и с много висок градус (93%). Както вече писах и благодарение на съветите ви намалих пълнежа и замених стружките със стъклени топчета разпределени в две секции с височина по 15 см., разделени и ограничени посредством три конусни цедки. Резултата за сега напълно ме удовлетворява, защото успях да сваля времето, съответно и градуса на дестилата и вече вместо спирт получавам ракия с типичен дискретен гроздов аромат.
С първите спиртни дестилати спретнах няколко литра водка и ром по рецептата на ilu6a а с последната преварка си напълних буренцата с идеална ракийка. Смятам да пробвам отново и с френския дъбов чипс, но досегашните ми опити не се понравиха на дегустаторите ми :) Бърбъна някак си не се връзва със салати, туршии и дебели мезета.
Но да се върна на колоната.
След като превърша работата с нея, я изнасям на една външна лята мивка и маркуча, който е на долния край на кондензера го свързвам с крана на чешмата. Колоната поставям в хоризонтално положение и пускам крана на mах. Промива се идеално за няколко минути и нямам никакви проблеми с оцветяване, пожълтяване и т.н...

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 05:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
pentco написа:
Иво ,би ли погледнал в съдържанието какви съставки са написани.
Благодаря.


азотна киселина - макс. 20 %
сярна киселина - макс. 10 %
флуороводородна киселина - макс. 3-5 %


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2013, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2013, 17:53
Мнения: 8
Здравейте.Пиша в тази тема тъй като е най близо до моя проблем.Съвсем скоро се сдобих с подобна колона като на автора на темата малко променена.Гюма е същият само,че 100 литров.Колоната е устроена по същият начин само,че е ф48 и е по-къса.Преди няколко дни я пробвах за първи път.Първо дестилирах вода.След няколко дни варих ракия.Какво ми направи впечатление.Първака тръгна на 30 градуса показание на термометъра с алкохолен градус малко над 80.А би трябвала според таблицата да тръгне на 56 и малко.До 77 градуса събирах първак.След което закрепих около 80 градуса.Ракията си вървеше прозрачна,но много слаба струя.Да кажа,че материала беше слаб.след като се изкапа каквото имаше до 82 градуса на термометъра сложих друг съд и започнах да събирам останалото.Когато термометъра подмина 85 текна жълто.Върнах под 85 градуса и дестилата постепенно се изчисти на цвят.Наново засилих и отново текна жълто.В крайна сметка спрях на 45 алкохолни градуса,защото толкова даде до 85 градуса на термометъра.Защо се получава така и защо тръгна на 30 градуса на термометъра.Тази таблица се отнася за темперутарата на газовете или на материала.Ще допълня,че съм абсолютен новообранец.Благодаря Ви.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Мар 2013, 10:21
Мнения: 38
Здравейте,

Христо съм, който започнах темата. Виждам, че и други колеги са имали същия проблем та да споделя продължението...

Направих и втори опит с дестилационната колона. Материала беше второ вино от мавруд. Този път измих колоната до блясък. Завързах една гъба за дълга пръчка и търках. Тънката изходна тръба нямаше как за изтъркам. Много внимателно следих какво изтича. Отначало тръгна напълно бистър дестилат. След първите 400 грама, които изхвърлих, премерих със спиртомер, който мери до 100 градуса - показа 75 градуса. Тъкмо се успокоих, че всичко си е наред - и накрая, когато градуса на изходния дестилат започна да наближава 40, а температурата на върха 95С - и пак се забеляза жълтеникаво оцветяване.

А иначе от 40 литра второ вино пусна 7 литра ракия - мисля, че е точно, колкото си трябва. На вкус - същата като миналия път въпреки, че е от друг материал, приятен вкус, много мека - дори и силна - с вода я разредих от 55 на 48 градуса, а хората ми казват, че им се струва слаба.

За жълтото оцветяване, което започна в края на дестилацията си мисля... възможно ли е когато са силни на градус парите да увличат фини оцветени частици от материала, които обаче да се отлагат по тръбата - и когато градуса спадне (или пък температурата се повиши) в края на процеса - парите да обират това отлагане и да го изсипват в дестилата.

До този извод стигнах, защото като оставих ракията на мира за месец и се утаи. Ще прикача една снимка където се вижда в по-малката чаша първата ракия как е бистра и утайката на дъното, и в по-високата чаша - втората ракия, която също се беше утаила в дамаджаната при аерирането, но при откалването накрая я поразмътих.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима