Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 18:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2013, 17:53
Мнения: 8
hjk кажи моля те кога тръгва дестилата,имам предвид колко показва термометъра.И с какъв термометър си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Мар 2013, 10:21
Мнения: 38
Термометъра е от тези, които ги дават по желание с колоната. Дигитален, с шиш, който влиза в гнездо на върха на колоната. Пише, че мери от -50С до +300С като между -20С и +80С има точност 1 градус. Потича както пише в инструкцията при около 55-56С. Не мога да кажа с точност, защото при потичане температурата бързо върви нагоре...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2013, 17:53
Мнения: 8
Аз съм с механичен.Не мога да разбера защо тръгва при 30 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
Няма как да тръгне на 30 градуса! Термометъра ти е дефектен. И аз патих в началото с механични термометри / за пробите използвах от парното - до 120 градуса/. В един момент горният на колоната стигна 100 гр. а още не беше потекъл дестилат. Помислих, че съм затапил колоната и я спрях. После проверих в канче с вряща вода на котлона и сравних с цифров термометър. Грешка от 40 гр. я нямат за нищо. Сега използвам само цифрови.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Мар 2013, 10:21
Мнения: 38
Може би не прави добре контакт и се влияе от околната температура. Аз имам и меден казан с термометър на капака. При него пък тръгва чак на 80-82С. Но то си се разбира и като пипнеш тръбата дито влиза във водата - като стане гореща, залагай канчето :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
То майсторлъка е и къде ще поставиш термометъра, не само във варенето :buch:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Освен майсторлъка за който писа Мони и е най-важния, следващия е да се осигури минимална инерция при измерването. Изоставането докато се нагрее сензора.
hjk написа:
Дигитален, с шиш, който влиза в гнездо на върха на колоната.
А парите директно ли контактуват с шиша? Или шиша влиза в тръбичка, и инерцията е налице. Затова се слагат и още термометри долу в основата на 1/3 или на 1/2 от колоната, за да се разбере кога да се намали нагряването и първите пари да излезнат плавно и бавно нагоре. Така се хваща и точно температурата им, като бавно достигнат до върха на колоната. На 1/3 или 1/2 от основата на колоната, има различни виждания. За точностите на термометрите няма да пиша... :smoker:
hjk написа:
За жълтото оцветяване, което започна в края на дестилацията си мисля... възможно ли е когато са силни на градус парите да увличат фини оцветени частици от материала, които обаче да се отлагат по тръбата - и когато градуса спадне (или пък температурата се повиши) в края на процеса - парите да обират това отлагане и да го изсипват в дестилата.

Според мен това е причината, но не съвсем. Мисля си да увлича нагоре разпрашени капчици. Ф колона е малко за тези съдове и предполагаемото нагряване. Скоростта на парите е голяма и директо на изхода мисля да отиват тези капчици. Проба без да се вдига мощността към края или даже да се намали малко. Знам ли, може и да не е така, да съм в заблуда...
П.П. Атмосферното налягане забравих. Преди няколко дни като пусках на вода забелязах парите единия ден на 98,9*С на следващия при 98,7 , имаше и един ден на 99,0*С И си стои така температурата с часове...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2013, 17:53
Мнения: 8
Още сега утивам да проверя термометъра с канче вряща вода.А кое е по добре.Да се мери темперурата на върха на колоната или да се мери темперетурата на материала.Забравих в предния си пост да напиша,че като текне жълто има и финни частици които плуват.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2013, 17:53
Мнения: 8
Току що направих теста с вряща вода.Потопих термометъра със сондата и термометъра спря на 85 градуса. след това махнах сондата и го потопих без нея.Термометъра отчете 100 градуса.Смятам да отрежа сондата и да оставя само леглото със резбата.Така термометъра ще контактува директно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
ttroya написа:
А кое е по добре.Да се мери темперурата на върха на колоната или да се мери темперетурата на материала.


И двете! Когато е един термометъра - горе!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2013, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2013, 17:53
Мнения: 8
Има възможност да сложа термометър и на съда,но ще е почти до дъното.Удачно ли е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2013, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2013, 17:53
Мнения: 8
Иоще един въпрос.Ако заменя механичният термометър с живачен или спиртен дали ще е по добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2016, 19:56
Мнения: 19
Здравейте,
прочетох темата и добре че я прочетох защото може би щях да дам едни 500лв на вятъра.
И така бях се надъхал много да купя 100-литровата колона от "златната бъчва" + газов котлон-саджак след което да срежа дъното на един варел на 300мм височина да скова една решетка от летви за дъното да го напълня с вода и да сложа колоната в него с две думи да си направя двойно дъно с цел да се предпазя до колкото мога от загаряния и да предпазя така наречената колона от деформации с директния огън от газ-та защото до колкото разбрах е тънка. Както и да е това ми беше идеята но като чета маи по добре да си варя на стария меден казан но пък там ми беше писнало замазването на капака а и бях на дърва за това си мислех че може да си направя живота по лесен с газ и колона.

И преди да съм се отказал тотално искам да ви попитам някой неща за тази конкретна колона:
1.Струва ли си да си дам парите за нещо което от прочетеното тук е много капризно и кофти изработено?
2.В тази колона може ли да се вари каша(сини сливи, ябълки и други плодове направени на хомогенна каша)?
3.Въпроса с жълтеенето на ракията решен ли е и как?
4.Как ви се струва концепцията ми с двойното дъно, газта и написаното по горе?
5.От снимките който виждам отвора на съда ми се струва малък виждате ли проблем с пълненето и след това със изпразването на съда говоря за "кашите" ако някой е варил такива?
6.Знае ли се къде е произведена тази колона или е гаражна изработка?
7.В друг сайт видях този тип колона пак 100л и пак за 470лв дори с подарък електронен термометър но самата колона е медна което в моите очи е недостатък защото мед-та се окислява нали или греша?
8.И последно има ли алтернатива тази колона в ценовия си клас като основната ми идея е да избегна замазването на капаци и да може да се газифицира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2016, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2016, 19:56
Мнения: 19
Някой няма ли да добави нещо?? Материала ми е почти готов а още съм пред дилемата да купувам ли тази колона от златната бъчва или по добре да не я купувам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2016, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
То това не е колона.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима