Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2014, 18:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2014, 14:28
Мнения: 14
Местожителство: Шумен
Да споделя каква я свърших по празниците :megagrin:
По идея на StillMan ( :gott: поклон за това, че споделя зананията си с нас), реших да опитам да повиша ефективността на казанЯ си.
Казана е 100л, обикновен купол с 28мм 200 см. лула в хоризонталната част. Подмених вертикалната част на лулата над казана с 60см
35мм колона без активен охладител. За целта разрязах 35мм -та тръба 25 към 35 см. В долния край на по-късото парче запоих прехода
към казана и ограничител на пълнежа. В горния край запоих муфа 35мм. В долния край на по-дългото парче запоих центриращата бленда, а в горния
прехода към 28мм. В долния край напъхах 2 домакински телчета от неръждавейка. Съединих като изолирах с тефлонова лента.
Сглобих цялата установка, като дадох лек наклон на лулата към колоната(казана). Сложих и термометър над колоната.
В най-горната част на лулата (над серпентината) сложих маслоуловителя.
По обясними причини теста беше преварка на 50л около 48 гр. ракия разредена с 30л вода.

Запалих огъня и зачаках с нетърпение резултата :smoker:
След 50мин потече....
След като отделих около половин литър първак, започнах за да събирам материала. Първоначалния градус беше около 85гр. , като много плавно докъм петия литър
спадна на 78 градуса. Термометъра показваше 78.2 гр. На 75-78 гр. изтече почти цялото количество (общо 25л) като към края започна рязко да пада
до 60 градуса. Температурата междувременно се беше повишила на 85 гр. След 60гр спрях да събирам и засилих огъня да вадя патоки (около 5л общо)
Цялото упражнение зае около 7 часа. Събрания материал е с изключителна бистрота и аромат на .. водка.
Сега го аерирам в една стъклена дамаджанка заедно с пакетче чипс (Немам си хубаво буренце :cry: ) и вече е с цвят на уиски :megagrin:


Очаквам коментари, забележки и "набиване на канчета" :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2014, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2014, 14:00
Мнения: 26
Местожителство: Хисар
Качи някоя снимка да видим ъпгрейда .

_________________
http://atos67.snimka.bg/trifon-zarezan/ ... ost.811100


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2014, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2014, 14:28
Мнения: 14
Местожителство: Шумен
за съжаление имам само 3 снимки в работен режим
При интерес мога да направя още в разглебен вид
ето и снимките:
общ вид:
Прикачени файлове:
20140419_113003.jpg

термометър:
Прикачени файлове:
20140419_112954.jpg

ракийка :megagrin:
Прикачени файлове:
20140419_113129.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2014, 21:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Аз схванах идеята и без снимки, но това, което искам да кажа е, че с такава конструкция + пълнежа, резултата ще бъде винаги един и същ - спирт без аромати. Или с много, много малки.
Ако това е просто за идеята, или за зърнени дестилати, да.
Предлагам, при хубав материал пълнежа ще се маха и ще остава само маслоуловителя. И дори ще се намалява височината на тръбата ф35 мм. Аз поне така бих правил.
А за бурето... жалко. Ако кажеш, ще ти дам координати. Не че се натискам, де. От Врачеш е моя човек. 5 литра - 50 лв. 10литра - 60 лв. Аз съм доволен. И от изработката, и от изпичането. От канелките не, но той пък и за това предупреждаваше. Не ги прави той и са слабо място.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2014, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2014, 14:28
Мнения: 14
Местожителство: Шумен
Благодаря за предложението.. ще помисля. Принципно имам две буренца от Брестница, ама моя тати ги окепази с калпава ракия
и сега се чудя как мога да ги излекувам.
Относно ароматите си прав, ама аз по принцип търся малко по-чист резултат, защото обикновено варя джибра
втора та даже и трета употреба и там аромат ама хич нема. Ще го докарвам от мед и стафиди... доколкото може...
На лято, като станат кайсиите мисля да пробвам като оставя само половин телче... кво ще кажете, а :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2014, 09:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Непременно пробвай с кайсии, ще си доволен само да е добра реколта (повечко кайсиики) и по пестеливо със захарта, по качествено дори по малко количество да изкараш и ще си горд от резултата. :2thumbs:
Може ли да дадеш информация за меда и стафидите. По точно какъв и колко мед слагаш и как променя аромата на стафидовата ракия.....по мека, по сладникава, по ароматна.... :nixweiss:
Може и да не съм разбрал правилно-ти не вариш ракия от стафиди и мед, а към... :explode: спирта добавяш мед и стафиди за корекция? Ако е така .....ясно :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2014, 09:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2014, 14:28
Мнения: 14
Местожителство: Шумен
Правилно си разбрал. Към готовата ракия (спирт) добавям докато аерирам в тензухче шепа-две стафиди, според количеството
ракия. А меда слагам по-късно за добиване на по-мек (леко сладникав) вкус. Аромата според мен не се променя, само питието
става по-пивко. Ама то на вкус и на цвет друзей нет, както казват руснаците... :nixweiss:

p.s. Внимавай с количеството мед. Изведнъж става сладка ракията. Пробвай малко по малко, предварително разтворен в малко вода.
Като хванеш пропорцията, само умножаваш по количеството. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима