Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2015, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Сеп 2015, 12:15
Мнения: 5
Привет на форума!

След постоянно четене реших да се регистрирам.
Досега не съм се занимавал с преварки и правене на ракия. Тая година за първи път пробвах от сини сливи, но варих на платен казани резултата стана доста добър.
И започвам с питанките. Решил съм да си правя малко казанче от два 30л. кега от бира заварени заедно.

Двоумя се между VM колона:
http://nashsamogon.ru/wp-content/upload ... olonny.jpg
download/file.php?id=2980&mode=view
каква е разликата между двата начина на събиране на дестилата с наклонените пластини и другия вариант.

Или колона с тарелки мисля да ползвам чертежа на колега(TRANSFORMERS) от форума:
download/file.php?id=2980&mode=view.
Такава тръба намерих лесно иначе ми се искаше да е медно.
Сложността на изработката не ме плаши ако избера неговия вариант. Питанките ми са коя система е по лесна за боравене , вкарване в баланс и по подходяща за домашна ракия плодова, гроздова и за направа на уиски.
Като ако избера варианта с тарелките ще направя да е напълно разглобяема, модулна та ще може да се добавят или махат модули (тарелки)за по голямо пречистване или за запазване на аромати. Примерно ако е с 3 тарелки и при желание се добавят още 3 . Как ще се отрази това на налягането в казана при условие, че размерите на преливниците и чашките останат еднакви(максимално допустимия брой тарелки с тоя размер за това фи на колоната). Какво е допустимото налягане в казана? Какъв нагревател ще е подходящ за тоя литраж казан и тоя диаметър колона мисля 3/4кв. навит на спирала почти плътна залепен от външната страна на дъното със тиристорен регулатор за намаляване и усилване на мощността , или газова горелка.

Има ли някъде описан начина на работа с колоната с тарелките вкарване в режим, регулация на алкохолния градус.

Ще има снимки информация от процесите на изработка(няма да са бързи ) и първите запуски.

Отворен съм за всякакви мнения от по знаещи хора и благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2015, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
От много джуркане на флегмата файда няма IMHO. Съответно от насипни пълнежи, най-вече телчета за чинии и тем подобни.
Градусът на дестилата се регулира с дефлегматора и подгряващата мощност.
Идеалният вариант за мен е да има укрепваща част, която да подпомогне дефлегматора при отделянето на ЕАФ, после да се изключи, да се отпусне в аламбишки режим, иначе ракията става плоска. Макар че последната варка правих нарочно само на дефлегматор. Отдели си концентрирана ЕАФ, тяло на 84% и паток над 65%. Нарочно такива високи проценти, само с температурата на дефлегматора и подгряващата мощност...
Дефлегматор, който се захранва със студена вода не е подходящ за благородни дестилати, а при VM си е направо рефлуксен кондензор, така че забрави за ракия. Тарелките ако могат да се изключват са по-добър вариант.
Общо взето, топлата вода за дефлегматора и регулирането са най-голямата закачка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2015, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Сеп 2015, 12:15
Мнения: 5
Ами аз си мислех за тоя вариант 4 тарелки , да се направят с изключване клапанче което да се отваря с лостче или байпас тръбичка външно. Мощността от 4 кв дали ще е достатъчна за тоя казан и размер колона.
Така като върви на високи градуси дестилата как се определя кога потръгва патоки .

За топлата вода виждал съм да минава през охладителя първо. Може и да се поммисли друг вариант някакъв.

Как се определя кога потръгва патока при работа с тарелки. За първите фракции до колкото разбрах по термометъра преди дефлегматора се води задържа се на 70/78 градуса и след това се продължава с основната фракция. Как се определя кога тръгва патоки при подържане на висок градус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2015, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Няма универсално решение. Различни хора, различни идеи и предпочитания. Каквото и да кажем тук ще повторим тези теми:

viewtopic.php?f=9&t=1008 Видове рефлуксни колони
viewtopic.php?f=9&t=34 Колона
viewtopic.php?f=9&t=976 Колона с тарелки


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2015, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Когато температурата на парите след дефлегматора започне да се вдига над 82*C започват да се промъкват висши алкохоли. Това е един начин. Но при добре подготвен материал нежеланите примеси не са много. И ако поддържаме висок % алк губим аромати. Така че определяща си остава органолептичната оценка. Затова е добре към края на тялото или по-често да се опитва или да се отделят фракции, които да се опитат после на спокойствие. Не е задължително патокът да е с лош аромат, но обикновено се появява кисел и/или хаплив привкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2015, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Отворен съм за всякакви мнения ".
То на чужд гръб лесно се дават мнения, та да дам и моето.
Направи казана, сложи му една лула и най- обикновена спирала за охладител топната в някакъв варел, какъвто имаш. Използвай стандартни фитинги, щото това е евтино. Не запоявай нищо. Мажи с тесто за уплътнение и си прави експерименти. Можеш да добавяш леко полека нови чарколяци, докато ти хареса резултата. Ще имаш и собствен опит, а и база за сравнение.
Като ти хареса резултата вече лесно ще направиш всичко стабилно. И тук важат правилата- от простото към по- сложното.
Относно мощността, 4 Квт е достатъчно за такъв обем джибре. Сложи изолация на казана и разходите ще паднат. За мен греене на ток е най-приемливо погледнато от всякъде- цена , удобство, възможност за автоматизация.... :prost:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2015, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 108
Местожителство: Варна
Та хайде и аз да се изкажа неподготвен ...
- не виждам смисъл от играчката да се развалят 2 х 30л кега, не е ли по-лесно с един 50л, разликата в обема не е толкова голяма
- аз нагрявам 65-70 л полезен обем с 3 кВ нагревател от бойлер, директно в материала; все още нямам изолация (поради едни смешни течове)
- 4 тарелки на 100мм диаметър мисля са предостатъчни, с външни байпаси със сферични клапани
- доколкото се рових по темата VM не са подходящи за нашите дестилати, по-скоро за водка (ректификат)
- както казаха и колегите потичане и отсичане на паток - орханолептично (вадил съм и на 75 градуса); в общи линии отделянето на фракциите е в зависимост от планираното отлежаване на дестилата
- охлаждаща вода - вход в долната част на кондензатора (в противопоток с алкохолните пари), изход от кондензатора вход в дефлегматора; дефлегматора работи горещ


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2015, 00:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Изказвам се като мааалко подготвен за подобни дискусии... :)
Гледам IVO 68 пак е пуснал традиционните препратки към почти сбърканите варианти за ароматни дестилати... От публикуваните във форума всякакви колони нито една не е пресметната правилно, като за ракии, конячни дестилати, брендита. Или ако има някои тип LM, онези масовите на Ф54, то система LM не е добрият вариант за ракия, макар че някои слагат Ф54 и на 100 литрови... Или съмнителен СМ, и той във Ф54.
Танас пак заджурка флегмата. Да ми покаже Танас долу на снимката къде точно се джурка флегмата... Едни се промъквали, други се настанявали без настанителна заповед. Нищо подобно, тънък слой флегма върху мед. Или ще се отвори приказката за увличането на ситните капчици, с които хората борба водят за да не ги допуснат към изходния продукт заради примесите съдържащи се в тях. Истината е една, да може да работи системата от обикновен аламбик до колкото може към спиртоварка. За да работи е необходима подходяща конструкция, а за да се вкара в такива режими е нещо съвсем различно. И понеже дръпнах завеската със снимката, като допълнение, почти 2 квадратни метра мед и пленочен режим... Барабар с джуркането измерен коефициент на дефлегмация 0,071.
Lampamp, не се занимавай с двата кега ами си намери съд както се споменаваше някъде, повече широк отколкото висок. После дай размерите и да ти сметна останалите елементи, мощности и т.н. Определи какви дестилати ще са ти основни, плодови или гроздови.
СМ е системата за ароматни напитки, а за другото може да се открехне още някоя завеска като му дойде времето, за автоматизациите също. Има нискобюджетни варианти за тях... Предлагах преди 2-3 години за една форумна разработка, явно не се получава.
За тарелките, при малки обеми според мен е излишно разточителство и съмнителен краен резултат за ракиите, имам предвид че трябва и да се управляват тарелките, и следват сложнотии. Тарелки, единствено да, ако са от големите бомбета в пресметната колона а не в тръба каквато има под ръка.
Както сме писали не на едно и две места, всеки сам си избира пътя към крайния резултат, освен това и той е някакво относително понятие.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2015, 08:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Сеп 2015, 12:15
Мнения: 5
Остава варианта за два кега (такива имам и са почти готови) нямам възможност за друг съд. Ще се варят и от двата вида ракия гроздова и плодова. Мисля по натам да пробвам и уиски а там трябва по голямо пречистване. Ако е с тарелки може да се направи да се изключват.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2015, 08:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Ето една снимка, която онагледява как не бива. Когато видя снимка на професионално съоръжение с мочалки или телени кълбенца или когато опитам качествен дестилат от подобна колона (не с вкус на метал и паток) може и да отделя време за дискусии...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2015, 23:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Отваряй в раздела за начинаещи тема "НЕ ПРАВЕТЕ КАТО ТЯХ", и снимката там... Следващата да е на Мюлеровата спирала.
"...Идеалният вариант за мен е да има укрепваща част, която да подпомогне дефлегматора при отделянето на ЕАФ, после да се изключи, да се отпусне в аламбишки режим...
Интересна терминология, аламбишки режим... При спиртоварките се отделят ЕАФ по този начин, за ароматни има по-добри методи...
Какво бива и какво не. :) Тогава спиралния Мюлер съвсем не струва за ароматните дедстилати. Парите и флегмата на тънък слой върху мед, противоток, и фактора време на контакта... За 6 до 8 секунди се разиграват нещата в спиралата, при средна фракция. Нали така беше Танасе, запознал съм те с нЕкои изчисления(само на картинка, не като файл в ексел) мисля преди повече от година време, или не са верни може би...
Заигравки с води, дай да видим нещо, картинка, скица. Форума е за споделяне все пак...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2015, 00:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Ми като е за споделяне, сподели как измери коефициента на дефлегмация, щото няма как да стане в домашни условия. И защо въобще набутваш термини, неясни за аудиторията, по-добре ФЧ, нещо което може да се оцени дори визуално.
Пленочен режим в мочалки. Поредна химера. Въобще що е то? Колко е дебела "пленката". Стационарна ли е, стича ли се? Когато температурата в куба е примерно 90*C и имаш вдигнат вече нежелан примес с ТК 84, при да кажем 83 изход пари, къде е този примес?
Нищо общо няма Мюлер с телените кълбенца! Запознал ме бил :furz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2015, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Ааа, мисля споделям достатъчно във форума. :)
Танасе, не вкарвай форума в погрешни тълкувания и терминологии. Обясни какво е флегмово число и какво коефициент на дефлегмация на съоражението, и на теб ще ти стане ясно. После ще го сметнем на колянце или за по-лесно в ексел. Нещо като помощен въпрос относно коефициента на дефлегмация. Защо "казанджиите" не обичат да им се пипа по настройките на колоните?

За пленочния режим, преговор на режимите на работа на колоните.

За флегмата, стационарна, стича ли се... Преговор на удържащата способност на колоните, всички я имат.

За "къде ще е вдигнатия примес с някаква там ТК". Пак стигаме до онези, които според теб се настаняват или промъкват, за пореден път... Преговор за разпределението на примесите в колоните. Жокер, примесите в колоните се разпределят във височина вътре в колоните според коефициентите им на ректификация спрямо спирта. Втори жокер, ароматите примеси ли са, примеси са с ТК от 165 до 235-240°С. Е как тогава има ароматна фракция веднага след ЕАФ, колко е температурата в дефлегматора и процентния състав на фракцията която върви след ЕАФ? Трети жокер относно примесите или пак за преговор, защо при колоните се разглеждат два основни режима. Режим на работа с константен процентен състав на дестилата и режим на работа с константно флегмово число. Кога кой да се ползва?...

Абе реч трябва да се напише, Танас сега ще пак ще обвинява за набутване на сложнотии. По-добре сложнотии отколкото заблуди или някакви измислени угодни термини...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2015, 12:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Не се пише съорАжение...
Мочалките са с най-голяма удържаща способност, затова не ги бива за ракия. Апропо така и не видях снимка на ракиджийска колона с насипен пълнеж. Не преговор, само бегъл поглед - http://booksonchemistry.com/index.php?i ... 1&page=133
4-ти жокер. Сметките отиват на кино, когато ракията не струва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2015, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
... :censored: ...
Давай по принципите на добрата ракия, без да се нападаме кой, какво му харесва , ако желаеш де ...

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима