Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Юли 2017, 00:02 Дата и час: 22 Юли 2017, 00:02

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 568 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 38  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2010, 08:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6144
Местожителство: София
http://www.copper-alembic.com/products_ ... =9&lang=en
Мааалко не съм съгласен с това ,че е объркано казането)))-там също е нужно термометърче

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2010, 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Казанчето въобше не е объркано ами мястото на термометъра е згрешено :datz:
Хубаво е и долу и горе да има термометри но при постоянен огън примерно от газов котлон се губи смисъла на долният термометър. Спрямо дебита на изхода се регулира огъня, а спрямо показанията на горниат термометър се регулира дебита на охлаждащата вода в дефлагментатора.
Как се действа с инсталация с дефлагментатор и термометър след него при покачване на температурата при загряване на казана с постоянен огън когато температурата достигне 65гр. с повишаване дебита на водата в дефлагментатора се задържа тази температура около 10мин. зада може да се отдели добре метила и леките фракции, След това се намалява охлаждането и температурата трябва да достигне 75гр. чак тогава започваме да събираме средната фракция. При моя дестилатор когато подържам температурата на 75гр чрез увеличаване дебита на дефлагментатора тече дистилат 88-90ал/гр. Когато температурата се покачи до 90гр. дестилата тече на 40ал/гр. но при спряно охлаждане на дефлафментатора.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010, 12:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6144
Местожителство: София
ХХаааа ама това си ти!!!-който си дестилирал...дестилирал...и пробвал!Имаш умения и наблюдения завидни)))
А хората иначе си работят степ бай степ)))) първо това после онова...няма как без термометър там)))
От друга страна обясненията за чиниите са доста някак непълни....като се нагреят може да налеете вода до ръба...но пък е красота ,аз отдавна лелея да си купя от там дестилаторче-30 тина литра,ама за сега успявам само дрожди...)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аааа... как ме позна. :lachtot:
Прикачени файлове:
Коментар на файл: http://www.rakiyata.com/forum/download/file.php?id=256&mode=view
DSC02527.JPG
DSC02527.JPG [ 79.8 KiB | Прегледано 1629 пъти ]

Ето как изглежда разреза на тези чиниики, може да се направи преливник и топлата вода да се отвежда
Прикачени файлове:
DSC02548.JPG
DSC02548.JPG [ 33.31 KiB | Прегледано 1627 пъти ]

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2010, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ilu6a много мислих каква е ползата на термометъра непосредствено на капака на казана при система с дефлагментатор при положение че имаме термометър на върха на колоната.
Когато имаме дефлагментатор можем да регулираме температурата в най-високата точка на отделяне на парат чрез дебита на охлаждащата го вода и така ракията след охладителя ще излиза с висок градус, НО как ще разберем кога да отделим патокито, при повишаването на температурата в казана и обедняване на течноста от етилов алкохол при процеса на варене в парата ще се съдържа повече тежки алкохоли които въпреки дефлагментатора ще преминат в охладителя. Така че когато знаем температурата в казана може да спрем отделянето на средната фракция, а за това ще ни помогне този термометър които е преди дефлагментатора. :idea:
Ако разполагате с един термометър къде бихте предпочели да е преди или след дефлагментатора :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2010, 09:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6144
Местожителство: София
преди!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2010, 11:07 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
На изхода на казана.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да наисти когато вариш ракия е по добре защото количество на първака го определяме 1% от количеството на материала в казана, а парцуцата какдая спреш като с дефлагментатора може постоянно да подържаш висок градус. Но когато термометъра е след дефлагментатора можем да отделим по голямо количество леки фракции, като задържим температурата на 65 ал/гр. с помоща на дефлагментатора, с термометър преди дефлагментатора това не можем да го направим.
Абе общо взето, ако имаш един термометър и искаш да го монтираш на система с дефлагментатор, ами добре е да направиш технологични отвори за монтиране на термометъра преди и след дефлагментатора като в началото на варенето го слагаш сед Д а в края на варенето преди Д.
Е аз ептен съм се хумнал задавам си въпроси и си отговарям :datz:
Поне се осещам, като взема да не се ме предупредете :lachtot:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 22:05 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Ами след дефлегматора имаш спиртомер който стои постоанно в беретата и ти показва моментния градус на дестилата.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 22:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6144
Местожителство: София
дааа и какво става ако излизащия дестилат е по-топъл???какво показва спиртомера?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 23:06 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Ааа няма такъв вариянт. Водата в сондажа ми е 14гр. целогодишно и спиртомера е съ вградена табличка за температурна корекция.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 533
Местожителство: някъде в Хейтърландия
ilu6a написа:
дааа и какво става ако излизащия дестилат е по-топъл???какво показва спиртомера?

Сменяш охладителя! :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2010, 18:18 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2010, 21:10
Мнения: 23
Местожителство: ловеч
предната есен се направих мини казанче от неръждаеми тенжери и медна лула и охладител. сложих и термометър на капака на казанчето но интересното е че първак тръгва едва при 80 градуса според термометъра. нормално ли е защото термометъра го пробвах заедно с друг във вода и показанията са им еднакви. ракията тече без да прекъсва при 85-87 градуса според термометъра и при 70 алк. градуса.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2010, 18:47 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2010, 21:10
Мнения: 23
Местожителство: ловеч
Прикачени файлове:
Прикачения файл .JPG вече е недостъпен


Прикачени файлове:
IMAG1.jpg
IMAG1.jpg [ 152.96 KiB | Прегледано 1480 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2010, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
vaskonti браво за това мини бижу :gott: :) .Дай малко повече данни колко събира, колко дава къде е поставен термометъра че не се вижда на снимката.Не се притеснявай за температурата на различни места от казана не е една и съща трябва сам да снемеш характеристиките на мини-дестилатора си.
Извинявай видях че си писал на капака е термометъра. Иначе във форума има литература за дестилация но сега не мога да я цитирам :) .
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
  
 
 [ 568 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 38  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима