Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 38  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2010, 11:45 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
ПРОВАЛЛЛЛ :explode: :explode: :explode: Пълен провал. Колеги дайте идея, как да стегна капака за казана на моето устройство понеже в момента когато пусна водата (много леко) в дефлегматора парите го повдигат :datz: Принудих се за второто казанче да махна дефлегматора и да си го сваря по обичайният начин. Имам и въпрос към колегите, които ползват търмометър. Направи ми впечатление че при 78-80гра. ракията все още капе, а не тече, както трябва и чак при 90-95гра. струята на ракията става нормална. Къде точно бъркам с тази температура?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2010, 12:20 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Какъв ти е пълнежа? Не трябва да оказва голямо съпротивление на парите, дори и при насрещен поток от флегма. Ако съпротивлението му е голямо, ще издухва флегмата и топло-масообменът няма да протекат правилно. Може и огънят да ти е силен.

Навремето, когато експериментирах с колона, не намерих медна вълна и използвах начупени закалени автомобилни стъкла за пълнеж - работят перфектно.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2010, 13:27 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Точно с автомобилно стъкло и аз го бях напълнил. В началото не бях пуснал водата в дефлегматора и като почна да вдига температурата и стигна 40-50гра. пуснах леко водата. Имам търмометър и в долната част (пълнежа) и горе над дефлегматора и като пуснах водата на горният започна да пада температурата , а долният я държеше към 90-95гра. и след около половин една минута изби през капака. Единственото което се сещам че мога да направя е да измисля някакво по-сериозно свързване между капака и казана. А с температурата, как да подцедирам че тези 90-95гра. ми се виждат много, а при 80-85 почва само да капе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 12:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2010, 14:16
Мнения: 9
Местожителство: София
Голямата температурна разлика говори за голямо съпротивление на пълнежа и съответно голямо налягане в колоната - за това ти избива през капака. С такъв пънеж може да се работи когато се цели неутрален спирт, но отнема много време за загряване на много слаб огън и след това дебитът е около 200 мл на час получен от какпки.

Един от добрите пълнежи, който мога да препоръчам, са така наречените "Rashig Rings" на името на изобретателя им. Пръстенчета от пореста керамика с много голяма площ.
В България се продават в зоо магазинте, като консумативи за аквариумени филтри. В това си приложение те осигуряват голяма площ за развитие на микро организми които деистват като естествен био очистител на водата. Ето един линк:

http://www.aquarium.bg/vmchk/Hailea/Fil ... steni.html

Както беше писал колега в предишен пост: за ракия не е необходимо много пълнеж - до половината на колоната е достатъчно.

При мен на 78 - 80 температурни градуса също капе и е нормално, защото коефициента на отливане е голям. Втози режим се работи когато целта е натурален спирт.

При ракия с (помоща на силата на огъня и водата през дефлагментатора) балансирам колоната на около 82 температурни градуса и тънка струика.
В този режим в продължение на доста време излиза течност с 70 алколни градуса
Всичко, което е излязло преди 78 - 80 градуса го отделям като първак. Но то не е много - около 0.5 % от обема на казна и мирише на ацетон.

След известно време температурата започва плавно да се покачва. Тук чрез регулиране на струята през дефлагментатора поддържам изходния дебит да е във вид на тънко течащта струйка или на ръба на прокапването.

Когато температурата стигне до около 90 - 91 градуса вече течащия алкохол е около или малко под 50 алк. градуса и започва де се усеща неприятна миризма - това е момента на отделяне на патокито. Но и то не е много - 3.5 - 4% от обема на казана мътна течност на около 40 алк. градуса, която преварявам при следващо зареждане

Получава се ракия с 60 алкохолни градуса и мек ароматен вкус.

Наздраве.

P.S. Между другото от снимката не се разбира как точно регулираш потока вода през дефлагментатора.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 14:11 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Голямата температурна разлика говори за голямо съпротивление на пълнежа и съответно голямо налягане в колоната - за това ти избива през капака

Цитат:
Долната част е около 55-60см, следователно стъклото в нея е към 50см.


При мен на 78 - 80 температурни градуса също капе и е нормално, защото коефициента на отливане е голям. Втози режим се работи когато целта е натурален спирт

Цитат:
При вторият казан махнах дефлегматора и пълнежа и продължих по обичайно познатият метод и в този случай термометъра ми показваше 95гра. и течеше на тънка струйка, както си трябва. Това ме озадачи че при 78-80гра. само капеше.

Между другото от снимката не се разбира как точно регулираш потока вода през дефлагментатора.

Цитат:
В суетенето забравих до го снимам сглобен, но иначе на входа на дефлегматора на самият маркуч имам кранче. Интерасува ме самият капак по какъв начин го закрепваш за самият казан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 14:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не ви ли направи впечетление че колонатра на Gogo55 има изолация, и на мен ми стана чудно и го питах, ами намаля се процента на пасъвната флагма.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2010, 14:16
Мнения: 9
Местожителство: София
Виж поста ми от 10 ноември със снимките.

Две ушички от медна тръба фи 10 запоени за колоната
Два въртящи се обтегача, тези с лява и дясна резба - от железарията до нас
Два карабинера за закачване към дръжките на гюма.
ако казана ти няма дръжки то - още две ушички на него или нещо подобно.

между капака и казана навивам един слой тефлонова лента - грам пара не иализа при съвсем умерено стягане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 19:53 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
mlpyil416 написа:
Виж поста ми от 10 ноември със снимките.

Две ушички от медна тръба фи 10 запоени за колоната
Два въртящи се обтегача, тези с лява и дясна резба - от железарията до нас
Два карабинера за закачване към дръжките на гюма.
ако казана ти няма дръжки то - още две ушички на него или нещо подобно.

между капака и казана навивам един слой тефлонова лента - грам пара не иализа при съвсем умерено стягане.


Самата колона ми е на резба хваната за капака. Аз имам проблем с закрепването на капака за самият казан :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Много внимаваи с казана при тези високи температури на долния термометър че да не стане беля. Как оплатнявам казана, правя брашно като за палачинки и изрязвам лента от памучен плат широка около 3 см. дълга колкото да обиколи местото на снадката. Намазвам снадката с тестото мокря лентата с вода и я овалям в тесто, зачиствам я и залепям, след това намазвам лентата отгоре пак с тесто.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 07:56 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Като цяло, грешката ми смятам че е от прекалено многото пълнеж, но де да знам. А за температурата, не мога да си го обясня, защо чак при 95гра. почва да тече нормално.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Явно е и доста ситен.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 10:33 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
И казанчето като че ли е големичко за тази колона... Пробвай с по-едър пълнеж и по-слаб огън.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 17:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
проблема маи е 4е е много силен материала в казана, триабва да е на мах. 24 25 алкохолни градуса.ина4е обраща капака на казана. :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2010, 18:28 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Материала беше Вино и няма как да е било 24-25алк градуса. Утре ще експериментирам с по едър пълнеж и ще докладвам. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2010, 20:25 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1108
Местожителство: Дупница
:megagrin:
simeonov_74 написа:
Материала беше Вино и няма как да е било 24-25алк градуса. Утре ще експериментирам с по едър пълнеж и ще докладвам. :prost2:

И аз съм вдигал капака ! :megagrin:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 38  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима