Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 38  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2008, 14:59 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
alambik изпраща следните статии по темата:

Ефективност на СМП

Междуфазова повърхност в колона със СМР

Разпределение на течната фаза по диаметъра на колона със СМП

Ефективност на СМП при вакум ректификация

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2008, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
колеги темата е малко стара вече, но имам едно въпросче на което не мога да намеря отговор никаде ?
та въпроса е, някой има ли схема на такава колона но предназначена не толкова за повишаване на градусите а по скоро за отделяне на метиловия алкохол от етиловия !

преди 3 дена за първи път си направих експеримент да варя от ечемик но определено се усеща миризмата на мая :( , та ако има начин да си отделя и метила и миризмата с една колонка ще стане супер, а после за доизкусяване ще смесим с "оригинална" гроздова :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2008, 12:40 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
С "ПРЪДНЯ" боя не става! Метаноловата или деметанолизиращата колона е една колона от цяла инсталация от 4-6 колони при производството на спирт! При останалите установки се разчита на отделяне на ЕАФ(естеро-алдехидна фракция) или първоток, които съдържат метанол! Преварка и пак отделяне на първоток и патоки - това е достижимо на казани! Трябва да следиш кога се появява аромата на мая, в началото, края или постоянно през цялото варене, да следиш и градуса! Високият или нисък градус подтискат или отпушват даден аромат! Ако се отделя аромата постоянно, какъвто е на загоряло или костилка - спасение на ракията няма! Правиш дестилат 80-90 градуса или спирт!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2008, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
благодаря за отговора ти Alambik :) ,
Относно отделянето на първак прочетох какво си писал и разбрах че досега съм допускал голяма грешка :( предните пъти си отделях около 2-3кг първак от казан 110л. а като преизчисля с твоите формули се оказва че трябва да е 0.75л. :( , въпроса е сега тези "първаци" които съм отделил да ги смеся с патока и "сода за пиене' и да ги сложа при следващото преваряване :) пак по твои думи :) ;) .

относно лекия мирис на мая ще пробвам да разгранича при кои градуси е както си казал !


Относно боята от "пръдня" не мога да се сдържа да не кажа че в последните години имам сериозни съмнения че в china вече го могат .. и то не каква да е боя ами "син металик " :D

:) пак благодаря, лека и доходна :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2008, 11:11 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Има много варианти! Ако вариш много материал ги хвърляш в следващия! Ако е чист, слаб аромат на ацетон, бутанол, разтворител, сместа от първоток и паток можеш да използваш за по-некачествен материл от грозде, сливи събирани от земята и т.н., тези вещества забавят заразата, както и алкохола в тях и не дават на заразата да се развие и развали джибрата, действа се внимателно, не се слага захар и алкохола на джибрата да не стане над 5 %!!! Т.е. обема на патока по алкохола му трябва да е равен на (обема на патока+обема на джибрата) по 5 (за 5%).
Друг метод е отделяне на първотока, продухване с въздух, престой няколко дена(седмица) или се добавя около 1-2 грама калиев перманганат на 100 литра първак и се сипва сода за хляб. Престоява около 3 дни и се преварява заедно с патока, като се отделя двойно количество първак и се спира(отделя) ракията на висок градус! Прави се при вмирисани на ацетон и кисело джибри! По принцип се прави лабораторна проба за количестворо окислител и наличните алдехиди, кетони и киселини!
МНого са вариантите и методите за преработка на първоток и паток, това зависи и от техният аромат, острота и т.н. Ще се постарая да направя една схема за преработка с пояснения по нея и ще я кача, ако трябва и админа ще помогне!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2008, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
..просто си изчерпателен :)

имам едно питане, на едно място четох за температурите на кипене на метиловия и етиловия алкохол, и са ги писали както следва

метил-68.ьь градуса
етил - 77.ьь градуса
(не помня но бяха горе долу такива запазих си ги ама на служебния комп.

та питането е следното: ако това е верно не е ли доста лесно да се направи един стабилизатор на температурата на 68 и с ключе да се превключва на температурата на етила след превключване ? ...звучи прекалено лесно за да е истина ??? :) , иначе самия стабилизатор е фасулска работа :) един терморегулатор за люпилня с малко преработки е идеален държи страшна точност на температурата ..

Във въпросния саит нащия админ е писал също и затова ми направи впечатление!! и ми се струва че може да се доверя ...ако някои е по добре запознат нека каже тези температури дали са верни или ако знае друго да каже!!

И последен въпрос къде мога да си занеса пробите след подобен експеримент да видя какво е текло ??? че доста присърце взех тази тема за добрата ракия и имам намерение да си направя хубава инсталация :) , сега варя в меден казан от "братята роми" :D

пп.темата леко излезе от заглавието но си мисля че е свързано :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2008, 20:38 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
:D Не е толкова лесно! :D При ректификация се говори за коефициент на ректификация, той е свързан с парните налягания на компонентите в смеси(етанол-вода, етанол-метанол и т.н.),концентрациите на компонентите в изходните разтвори и концентрациите на компонентите в парната фаза над течноста, температура, налягане! Ти имащ температура на кипене на чистият компонент при атмосферно налягане, при морско равнище, но винаги има разлика, колкото и да говорим, че колоната е "вързана" с атмосферата или казана "е на атмосфера", винаги имаме налягане в тях! То променя температурите на кипене на компонента(в случая метанола)- на морето водата завира при 100 градуса, а на планина при 98-99 градуса, под вакуум в зависимост от големината може да закипи и при 80, 50 и т.н. градуса!!! В зависимост от концентрацията на етанола в парите и течността, ще имаме различна концентрация на метанол и др. примеси в парите, които отиват за кондензиране в охладителя(дефлегматора), т.е. ще отделим определено количество метанол и др. примеси!
Не е просто с две думи! Затова се прави цяла инсталация за производство на спирт! В нея, във всяка колона се отделят определени примеси-естероалдехиди, метанол, висши алкохоли и др. под формата на "фузелови масла"!!! Висшите алкохоли, например изоамилол има температура на кипене 132 градуса по Целзий, но може да "зацапа" спирта, а никъде в инсталацията няма такава температура!!! :wink: Но пак може да присъства, присъства и в "парцуците", отделя се в ракиите като "паток" и има коефициент на ректификация над единица при съдържание на етанол под 40 об. %! Ето затова е трудно да стане в домашни условия и това е само един пример!!! :D
Пробата можеш да я занесеш в УХТ или оторизирана лаборатория, както и такава на винпром, която има Газов хроматограф!!!

Изпратено след 6 минути 16 секунди:
Мернах, че си от Търговище. На 100% винпрома има Газов хроматограф, на който измерват метанол, етанол, ацеталдехид, бутанол, пропанол и т.н. на ракии, вина, дестилати, спирт и т.н., и срещу заплащане биха ти измерили показателите на дестилата или ракията! Дано хроматографиста го бива!!! :) , :D , :lol: Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2009, 20:21 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Ето един сайт в който са показани видовете оборудване за различните видове дестилатори, принципа на действие показан с анимация, и цени за малки домашни инсталации преди всичко.
http://www.copper-alembic.com/products.php?lang=en Надявам се да съм ви бил полезен! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2009, 14:38 
Offline

Регистриран на: 07 Авг 2007, 18:20
Мнения: 12
И тук има доста интересни неща:
http://www.fairesagnole.eu/page39/construire.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2010, 19:45 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Здравейте, решил съм да си направя колона и ми се запали главата колко модела има. Решил съм да копирам въпросната колона с по голями размери, само че имам колебание по няколко въпроса.
1. Тъй като ще разчитам на първо време само на нея, се чудя къде ще е най-добре да бъде термометъра (като на снимката или в най високата част)? Мое мнение е че ако е в най високата час няма да е добре тъй като охладителя ще влияе на показанията му.
2. Ще има ли повишено налягане в нея и ще има ли нужда от предпазен клапан за налягането?
3. В обяснението на въпросната колона пише, че е хубаво да бъде разглобяема за периодично почистване. Нужно ли е някаква по надеждна сглобка на това разглобяемо място заради налягането в нея?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2010, 21:03 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Ще употребявам изразът „счита се че”, за да е ясно че не е мое мнение.
И така.
Зависи за какво ще се ползва колоната= за себе си /свои=собствени /потребности или за печалба.
Разглеждам първият вариант= собствени потребности
simeonov_74 написа:
........с по голями размери.........

При по-големи размери се увеличава височината на „теоретичните тарелки”, а от там и височината на колоната. Ако си представяме нещо над 1,80-2,00 метра считам че вече е извън рамките на този форум.
Считам че показаните размери са към максимума.
simeonov_74 написа:
...........се чудя къде ще е най-добре да бъде термометъра ..............

Счита се че най-добре е да е на височина 2/3 две трети от колоната
simeonov_74 написа:
2. Ще има ли повишено налягане в нея и ще има ли нужда от предпазен клапан за налягането?

Колоната е за ректификация, и без връзка с атмосферата НЕ СТАВА.От там ще излиза „лошата глава”.
simeonov_74 написа:
3. В обяснението на въпросната колона пише, че е хубаво да бъде разглобяема за периодично почистване. Нужно ли е някаква по надеждна сглобка на това разглобяемо място заради налягането в нея?

Сега малко ще си противореча , но...
Налягане уж няма, а има.
То е вътре в колоната, но тя е свободно свързана с атмосферата
Мястото от където ще се събира е ТОТАЛНО ПОГРЕШНО показано.
Ако се иска да се събира „пастьоризиран спирт” то мястото е 6 или 7 тарелки под дефлегматора, а след дефлегматора трябва още един хладилник на тръбата за връзка с атмосферата, и още един за дестилатът.
Темата е огромна.
Дерзайте.
И аз ще си правя колона.
Надявам се до месец да съм я пробвал.
А как / с какво ще я напълните колоната?
Какъв е режимът и на ректификация ?
Какъв е добивът ?
За колко време?
????
???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2010, 21:28 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Леле, ти ме отчая, но все пак аз не съм я измислил въпросната колона. Жалкото е че го няма msergiev, тъй като той я е направил по този чертеж viewtopic.php?f=9&t=497&start=0 и ще внесе малко повече пояснения.Колоната е за ректификация, и без връзка с атмосферата НЕ СТАВА.От там ще излиза „лошата глава”- това не мога да го разбера. Сравнявайки го с въпросният метод http://www.youtube.com/watch?v=NOc2PuXHOJI не намирам голяма разлика


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2010, 21:57 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
И аз бях в заблуждение , че чрез термометър ще се отделят фракции.
„Счита се” че термометърът е само за да покаже кога започва да идва „опашката”
„Лошата глава” са всички други примеси с температура под тази на етанола
„Счита се” че дефлегматора трябва да е „горещ” за тях и да го преминават „като бързият влак”, а там да се образува етанолова флегма, ЧАСТ от която събираме/вземаме за нас.
„Счита се” че височината на колоната трябва ??? да е 30 тридесет пъти диаметърът и /вътрешният/
При 40 мм това прави 120, а Вие искате да е по-голям диаметърът.
Но това е само „обогатителната „част, а дефлегматор, а казан.
Те също имат размери във височина ..
Смисълът на колоната е фракциите да идват като вагончета на влак, и ние да вземем само „нашето”


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2010, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Simeonov_74 направи го по лесния начин, ако ти хареса доразвии идеята. Все ак това е само хоби. :)

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2010, 22:20 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Г-н petiomalchev,
Много добре знаете, че с нашите „казани” НЕ МОЖЕ да се отделят другите алкохоли, както това може да стане с колона.
Не че колоната изчиства на 100% , а че резултатът от колоната е МНОГОКРАТНО ПО-ЧИСТ от резултатът в нашите
И за себе си вече почти съм уверен/може и да греша/ , че всъщност онези приказки за малц,пушък,озахаряване и други „тайни” на уискито са ала бала.
Тея си получават етанол,прекарват го под налягане през дъбов талаш и излиза уискито ,кеф ти на 3, кеф ти на 12 години.
Аз моята ракия 20 дена като стои в дъбово буре има повече лигнин=пивкост от уискито от висок клас, така че „тайната на уискито” наближава да стане явна..


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 38  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима