Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 38  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2011, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Наистина, правилният режим на работа се постига трудно при този вид управление на отлива. Важен фактор е налягането на водата и управлението на потока. При непостоянно налягане, често се използуват регулатори на налягане, например от каравана.Крановете, също са от значение.Повечето водопроводни кранове не могат да реулират прецизно дебита.

http://i1178.photobucket.com/albums/x36 ... gement.jpg

В случаят, колоната е с водна риза, но това няма значение за принципа на регулиране.

Както и предположих, термометъра е поставен на крайно неподходящо място.В случаят, той мери вече частично охладени пари и неговите показания не могат да бъдат база за сравнение.

За пълнежа на колоната.: За нуждите на химическата промишленост са създадени керамичните Рашиг пръстени.Те са най-доброто , но за големи съоръжения. За колони с диаметър до 50-70мм, се използуват единствено “Stainless Steel Wool Scrubbers/Scourers”– стоманена неръждаема вълна (тел).

Тя има в случая, 2-3 пъти по-голяма ефективност от Рашиговите пръстени, за които изискването е да имат диаметър 1/10 от диаметъра на колоната. Медната вълна няма никакви предимства, освен като пълнеж в дестилатори, направени изцяло от неръждаема стомана. “Според съответната литература, медът трябва теоретично да намалява количеството естери / органически киселини/, заради неговото катализно въздействие. Основните правила за органична химия сочат към същия резултат.” ( аз не съм химик и само цитирам различни източници).

В дестилатор, направен с участието на мед , медния пълнеж може да бъде източник на замърсяване на продукта с медни окиси, ацетати , карбонати и др.Трябва да се чисти редовно, напр. изваряване в оцет. Освен това, високата му топлопроводимост не е предимство, а по-скоро недостатък.В колоната се образуват зони с различна температура и свойствата на медта размиват границите на зоните ( теоретичните чинии), което ги намалява.Ако се търсеше топлопроводимост, то Рашиг пръстените нямаше да бъдат от керамика. Материал с ниска топлопроводимост.
Много е важно, колоната да бъде изолирана. В противен случай, част от парите се кондензират по студените стени и намират път да се стичат, като струйка, вместо да се задържат от пълнежа.Затова се прави конус, нещо като фунийка над пълнежа, който да насочва течната фаза към средата на пълнежа.

Относно регулатора на напрежение, имам няколко варианта и ако има кой да го изпълни, бих му ги пратил. Надявам се да бъда полезен с тези бележки и приемам всякаква критика в името на общото благо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 12:56 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2010, 16:47
Мнения: 22
Миналата неделя разчиствах мазето и ми попадна едно парче кабел за антена.След като внимателно направих срез по дължината на кабела и махнах външната изолация, изхлузих много лесно медната екранировка.Получи се едно много интересно въже, което мисля че може успешно да се използува за пълнеж на колона. Ако може някой от по-вещите съфорумци да си каже мнението, ще бъде полезно за всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
А Бильонов написа:
Миналата неделя разчиствах мазето и ми попадна едно парче кабел за антена.След като внимателно направих срез по дължината на кабела и махнах външната изолация, изхлузих много лесно медната екранировка.Получи се едно много интересно въже, което мисля че може успешно да се използува за пълнеж на колона. Ако може някой от по-вещите съфорумци да си каже мнението, ще бъде полезно за всички.

Виж да не е лакиран, пробвай да го загрееш и ако запуши на смола :warn: нестава.
П.с. меТ се пише с Т а не с Д.....меТна ламарина.....пчелен меД.
Ако греша нека някой ме поправи,защото аз сега се уча. :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 14:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 12:19
Мнения: 17
MONI BARONA написа:
П.с. меТ се пише с Т а не с Д.....меТна ламарина.....пчелен меД.
Ако греша нека някой ме поправи,защото аз сега се уча. :megagrin:

Определено грешиш и има върху какво да поработиш.
п.п. Не се заяждам, грамотността е индикатор за културния статус на индивида ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 15:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
MONI BARONA написа:
П.с. меТ се пише с Т а не с Д.....меТна ламарина.....пчелен меД.
Ако греша нека някой ме поправи,защото аз сега се уча. :megagrin:

Значение
медъ̀т, меда̀, само ед., м. Сладко гъсто вещество, изработвано от пчелите от цветния нектар. Акациев мед.
прил. мѐден, мѐдена, мѐдено, мн. мѐдени.

медта̀, само ед., ж. Химически елемент — червеникав ковък метал; бакър.
прил. мѐден, мѐдна, мѐдно, мн. мѐдни. Медна пара̀.

Всички грешим в членуването (а Аз тотално)...Медта......Медът.И неможе да се разбере за какво става въпрос.Цитат от погорния пост....Според съответната литература, медът(правилното е Медта) трябва теоретично да намалява количеството естери / органически киселини/, заради неговото катализно въздействие.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2011, 08:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Направих още един опит с колоната в неделя. Но замених терморегулатора със 4 степенен ключ, вече температурата на върха на колоната не играе. Направих си и димер за регулиране мощността на нагревателите.
Прикачени файлове:
dimer 5.jpg
но с него не съм варил.
Почнах да загрявам материала на без капак на казана на 4 степен като в казана сложих и нагревател 1,5kW когато температурата достигна 60 градуса махнах нагревателя и сложих капака. Преди да протече дестилата намалих на 1 степен, така изкарах до като потече опашната фракция.
Дефлагментатора го свързах последователно след охладителя. Когато започнах да отделям парцуца спрях охлаждането на дефлагментатора и засилих котлона на 2.
Заложих 35л. вино
Изкарах
50мл. на 93%ал. първоток
250мл. на 93%ал. първак
2500мл. на 90%ал. средна гракция
700мл. на 40%ал. парцуца
Целият процес от зареждането до спирането на казана ми отне 12ч. и 30мин. остана и още алкохол във винасата но не издържах.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2011, 09:51 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Петьо, аз експериментирах с това:
http://www.intiel.com/tr-6-1-1_bg.htm
Задаваш желаният градус, нагревателя загрява и при достигане на температурата изключва. Можеш да зададеш хистерезис 0 или 1 градус и така поддържаш постоянна температура на кипене на виното. Можеш да променяш в процеса на работа температурата на кипене като я вдигаш по 1, 2, 3 или колокото си искаш градуса! По градуса на кипене на виното и налягането в казана можеш да разбереш колко е алкохола във виното! Ако мериш и температурата на върха ще разбереш приблизително точно колко е алкохолният градус на парите - дестилата, който изтича. Е, това е от мен. Таблицата за температури на кипене и алкохолен градус на пари и течност се размяткваше някъде из форума!

п.п. Релето на терморегулатора издържа 2 - 2.5 kW, а може за по - мощни нагреватели да командва моно- и трифазен прекъсвач като се захрани бубината му за да не се товари оперативното реле на терморегулатора и да нагорят пъпките от включване и изключване и протичане на големи напрежения при вкл. и изкл.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2011, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Петъо,не ти ли е нисък рандемана?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2011, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Нисък е виното беше с начална захарност 20% поне 3,5л. чист спирт трябва да е имало. Имаше още за изваряне но за да отделя почти всичко трябваше да чакам поне още 3 часа.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2011, 14:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2011, 13:21
Мнения: 6
alambik написа:
Петьо, аз експериментирах с това:
http://www.intiel.com/tr-6-1-1_bg.htm
....


Изчетох темата, моите адмирации към теб и познанието ти към колоните НО мога да кажа само едно - този регулатор нещо няма да ти върши работа. Или поне не е от типа на "сичко сам прай".

В случая ти трябва регулатор от "пропорционален тип" т.е. задаваш му исканата температура, той мери температурата в казана и в зависимост от разликата между 2-те температури пуска пропорционална мощност докато в един момент не влезе в равновесие - поддържа определена температура като пуска определена мощност. Нещо средно между регулатора на Пешо и твоя. Реално звучи сложно НО НЕ Е :D такъв евтин регулатор се предлага от "млад конструктор" - сглобен за 18 лева а в насипно състояние да си го лепиш сам за 12 ;) В един китайски сайт се предлагаше за 15-16$ ;)

Имах и собствен проект за колона но нещо се разсъхна - намерих кой може да ми направи "терморегулатор" който да врътка крана на газов котлон (хич не съм нагъл а) по подобен начин- подобни регулатори се ползват в газовите бойлери ;) реално като цена ми обадиха "без стъпковия двигател за единична бройка около 60-70 лева" някой ако го интерисува да драсне на ЛС ще дам координатите на човека.

Ако някой го интерисува нещо конкретно (линкове теми...) да пита или се обсъждат регулациите някъде другаде - извинявам се, нов съм моля да ме насочите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2011, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Защо не се ползва температурен контрол на нагряването при дестилаторите.?

Процесът на дестилация се основава на превръщането на течноста в изпарения и последващото им кондензиране. За да започне една течност да се изпарява, нейните молекули трябва да получат допълнителна енергия, за да могат да преодолеят повърхностното напрежение на течноста. Тази енергия идва от нагряващото устройство на бойлера ( казана). Температурата на кипене на течноста не зависи от силата на нагряване, а само от естеството на течноста. Ако е чиста вода, ще кипи на 100*С. Ако е спирт, ще кипи на 78.3*С. Ако е смес от двете,точката на кипене ще бъде между точките на кипене на двете течности.(приемаме,че се намираме на морското равнище и атм. налягане е постоянно). Променяики мощноста на загряващият източник, ние ще променяме само количеството на парите. С намаляване на спирта в разтвора, температурата на кипене ще нараства бавно. За да се осигури оптимален режим на дестилация, течноста трябва да кипи непрекъснато и потока от изпарения да бъде постоянен.Това е особено важно за рефлуксната колона.

Какво би станало, ако включим в процесът един терморегулатор (термостат)?
Първо В коя точка на системата да мерим температурата?
Второ. На каква температура да поставим устройството?
Трето. Какво ще стане, когато терморегулатора достигне зададената температура и спре или намали ( при пропорционалния) загряването?

Отговорът е един:Процесът на кипене ще спре. Колоната ще се разбалансира и ще трябва половин – един час за нов баланс. Независимо, дали сме задали минимален хистерезис на терморегулатора, поради голямата инертност на казана, ще мине доста време, докато нагревателя се включи отново. Течноста е спряла да кипи и започва да поема отново атмосферните газове.При завиране отново ,те ще бъдат изхвърлени в системат и ето ги тласъците, характерни за неравномерно загряване.Това се случва и при всяка нагревтелна плоча с вграден термостат.

Решението е само едно.Регулатор на мощност на загряването. За мощни нагревaтели се използуват ШИМ регулатори.Те се включват за определ брой периоди на мрежата и задължително трябва да имат детектор на преминаване през нулата.По този начин се намаляват смущенията в мрежата и се удължава живота на нагревателя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2011, 09:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2011, 13:21
Мнения: 6
StillMan написа:
Защо не се ползва температурен контрол на нагряването при дестилаторите.?

.......
Трето. Какво ще стане, когато терморегулатора достигне зададената температура и спре или намали ( при пропорционалния) загряването?
........


Благодаря за обясненията, както казах вече аз не съм профи в тази област но пък подразбирам от регулиране на нагряване. Просто при четенето ми за тези колони ми се стори че се следи температурата на колоната в долната и горната и част и в зависимост от това и се контролира нагряването. Реално ако ползваш реегулатор със хистерезис се получава това със тласъка. Ако обаче се ползва пропорционален тип реегулиране се получава все едно си караш колата - когато достигнеш скоростта която искаш започваш да си вдигаш плавно крака докато започнеш да поддържаш скоростта която искаш. Реално в случая ти нямаш твърдо вещество а имаш фазово превръщане така че има кой да ти "яде" мощността и мисля, че ще се получи варианта с автомобила - постоянно ще се подава нещо към нагревателя и това ще ти поддържа кипенето. Вече евентуално ще има проблем при отделянето на "опашките" защото тогава вече температурата трябва да се повиши за да излязат.

Ето ти пропорционален тип нагревател със шим:
http://www.constructor.bg/mk/Thermo.htm
давам го защото е много добре описан, реално има "конструктивен" проблем и трябва да се доработи за да върши безпроблемна работа в случая поне според мен. За да няма проблеми си трябва галванично разделено захранване (трафче за предпочитане да не е импулсно).

Ако е зора да се направи само ШИМ най-лесния вариант със превключване в "0" е да се вземе частта със симистора и драйвера му от терморелето и таймер 555. Друг е въпроса че вече има "полупроводникови контактори" т.е. подаваш му на входа от 3 до 30 волта а изхода му комутира товара. Най-евтини са от Елмарк. Входа и изхода са галванично разделени, така че пак се прави някакъв малък елементарен ШИМ който да го управлява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2011, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Предполагам, че доста хора са изкушени от мисълта, че може да загреем течноста в казана до определена температура и от чучура ще потече фракция с желания градус.Остава само да поддържаме постоянна тази температура и всичко ще е ОК. Решим ли да изкараме следващата фракция, ще е необходимо само да увеличим температурата и така до края на процеса. За съжаление, нещата не седят така.В процесът на дестилация, ние не можем да влияем на точката на кипене на течноста.Тя се описва със следната формула и зависи само от концентрацията на спирт в течноста и атм.налягане.

T (in *C) = 60.526 * %liq ^ 4 - 163.16 * %liq ^ 3 + 163.96 * %liq ^ 2 - 83.438 * %liq + 100
като, % liq. e спиртното съсдържание на разтвора в проценти.

Ние трябва да осигурим постоянен процес на кипене, като придаваме определено количество енергия на разтвора.Това е важното, а не температурата. Терморегулаторът няма какво да контролира.Точката на кипене се променя непрекъснато и процеса е динамичен.Той може да бъде обяснен от следната графика.



Изображение

По абцисата е дадено процентното съдържание на спирт в разтвора. По ординатата е нанесена температурата. Синята линия показва точката на кипене на разтвора за дадена концентрация.Всичко под нея е течност.Червената линия е линията на оросяване и всичко над нея е изпарения. Областта, която е затворена от двате криви, представлява област, където течност и изпарение са в динамично равновесие.

Тази графика е извънредно полезна, защото ни позволява графично да си представим процеса на дестилация. Например, ако в казана има смес от вода и 10 % етанол , то тази течност ще заври при 93.1*С. (вертикална линия от 10.00% до синята крива и хоризонтална наляво до температурите).Ако продължим хоризонталната линия надясно, ще стигнем до точката на оросяване. От тази точка спускаме вертикална линия и отчитаме, че получения конденз, ще бъде с 53% концентрация на спирт.Ако се направи втора преварка с 40% алкохол, полученото ще бъде с 77% алк. съдържания.Това представлява една теоретична “чиния” (израза е взет по аналогия на чиниите в промишлените колони) и е илюстрация на дестилационния процес.

Видно е, че не можем да влияем на процесът с нищо, освен да осигурим необходимата и желана енергия на кипене.

Що се отнася до регулаторите на мощност на загряването, има много варианти.Моят е мултивибратор с 74HC00N с постоянна честота и променлив коефициент на запълване,който управлява MOC3041 и триак ВТ139-600.Работи 7-8 години безотказно и на материали не излиза повече от 10лв.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2011, 16:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2011, 13:21
Мнения: 6
StillMan написа:
Предполагам, че доста хора са изкушени от мисълта, че може да загреем течноста в казана до определена температура и от чучура ще потече фракция с желания градус.Остава само да поддържаме постоянна тази температура и всичко ще е ОК. Решим ли да изкараме следващата фракция, ще е необходимо само да увеличим температурата и така до края на процеса. За съжаление, нещата не седят така.......


:) Като за начало благодаря че вземаш отношение, на ясно съм с това по-горе.

Тук се говори за "колони" от един и същи тип, т.е. с малък диаметър и пълни с медна/неръждаема вълна или "рашинг рингс". Обсъждани са тук, във форума на гого55, руския хомедестилер и т.н. Ето тук това е твоя тема:
viewtopic.php?f=9&t=1008
та, от същата тема си позволявам и да те цитирам по отношение начина на регулиране:
Цитат:
Друга алтернатива е да се използва постоянно скоростта на охлаждане и контрол на топлинна енергия


Реално навсякъде се обсъжда че трябва колоната да се балансира до определена температура на термометъра който се намира на върха на колоната а не до определена температура на течността. Реално самия термометър мери температурата на парите които са преминали през "тарелките" (пълнежа), измили са флегмата и т.н. а не на материала. Самите пари като количество са пропорционални на топлинната енергия която е вкарана в материала, Ако се ползва регулатор със хистерезис ще имаш "ударно" вкарване на енергия докато при пропорционалния терморегулатор количеството отделена пара ще се изменя плавно. Погледни колоната на gogo55, тя работи на този принцип.
http://forum.gogobg.net/viewtopic.php?f=3&t=88
Просто нагласяш си водата и не я пипаш повече.

И все пак - регулатора на "млад конструктор" може много лесно да се преработи и ШИМ да не се изключва на пълна "0", или както на мен ми предложиха да ми направят регулатора на газта да не изключва на "0" точно за да се избегне спирането на кипенето. Хем че при водата (това съм учил) може да си стои спокойно на 100 грауса ако не и вкарваш енергия над загубите и вече ако превишиш тази енергия и тя започва да кипи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2011, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Взел съм и пак взимам отношение, но това е за последен път. Ако, наистина беше наясно с “ това по-горе” , нямаше да продължаваш да спамиш във форума. Ако искаш да спориш, направи го с ЛС. Това не е форум по електроника.Ако беше направил колоната, щеше да придобиеш елементарен опит и тогава подобен диалог можеше да бъде ползотворен или изобщо нямаше да се състои.

“гого55, руския хомедестилер “ е един плагият и съм се смял от сърце на неговите съчинения. Не бих го нарекъл и самогонщик. Неговта колона е позната в цял свят под името “Bokakob” -създателя на този тип колона и поне да беше научил, как се работи с нея. Ето нещо и за него:

http://mazeto.net/index.php?topic=3798.0

В цитираният пост съм писал: “контрол на топлинната енергия” , а не контрол на температурата. Това е почти еднократен контрол, с цел установяване на постоянен поток на изпарения. Любопитен съм, как ще накараш 20 или 50 литра, да променят температурата си в рамките на няколко минути с какъвто и да е нагревател.

И след като си толкова учил, да беше се поровил в истинските сайтове и форуми на
“Home Destiller”. Ще ти е доста полезно.

С уважение: StillMan


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 38  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима